STORSPILTE: Denne gjengen storspilte mot Englands U21-landslag i går: Bak fra venstre: Kristoffer Haraldseid, Iver Fossum, Ole Kristian Selnæs, Morten Thorsby, Ulrik Yttergård Jenssen og Jonas Grønner. Foran fra venstre: Martin Ødegaard, Veton Berisha, Thomas Grøgaard, Ghayas Zahid og Sondre Rossbach. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STORSPILTE: Denne gjengen storspilte mot Englands U21-landslag i går: Bak fra venstre: Kristoffer Haraldseid, Iver Fossum, Ole Kristian Selnæs, Morten Thorsby, Ulrik Yttergård Jenssen og Jonas Grønner. Foran fra venstre: Martin Ødegaard, Veton Berisha, Thomas Grøgaard, Ghayas Zahid og Sondre Rossbach. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

25 toppklubber så norske unggutter herje mot stjerner: - Hvem er det egentlig som spiller for Real Madrid?

Stor interesse rundt norske unggutter.

(Dagbladet): Norsk fotball opplever den varmeste fønvind om dagen. To norske lag i Europa League, suksess med A-landslaget og en sjelden mengde av store talenter, har plutselig skapt norsk fotballoptimisme.

Men da representanter fra 25 store internasjonale klubber tok turen til Norge for å se Norge - Kroatia og Norge U21 - England U21 i løpet av et døgn, var det kanskje ikke de norske spillerne som i utgangspunktet var mest interessante.

Det kan nå ha forandret seg.

Først herjet det unge norske A-landslaget med Kroatias verdensstjerner, anført av Real Madrids Luka Modric og Barcelonas Ivan Rakitic.

Dernest imponerte Norges enda yngre U21-landslag med Englands talentfulle jevnaldringer og viste at de allerede besitter et ferdighetsregister på nivå med flere etablerte Premier League-spillere.

- Det er voldsomt imponerende. Norske fotballspillere er i vinden nå. Jeg tror det kan bli en liten «boost» av norske unggutter til utlandet, sier talentspeider Stig Torbjørnsen til Dagbladet.

- Klubbene som har sett disse kampene må jo spørre seg: Hva er det som skjer? Hvem er det egentlig som spiller i Real Madrid og Barcelona? fortsetter han.

- Alt fra Liverpool til Werder Bremen I disse kampene var det vanskelig å se hvem som spiller for verdens største klubber og hvem som spiller i Tippeligaen.

- Det hadde vært artig å ta en blindtest på disse kampene. Jeg tror ikke noen hadde tippet at det er Modric og Rakitic som spiller i Real Madrid og Barcelona, hvis de ikke visste det fra før av. Og det kunne like godt vært de norske ungguttene som spiller i Premier League og ikke de engelske, mener Torbjørnsen.

Talentspeideren merker at interessen for norske spillere har økt betraktelig i løpet av kort tid.

U21-landslagets EM-bronse i Israel var starten. I høst har alt eskalert med to norske lag i Europa League og sukess med landslaget.

- Summen av dette gjør at flere utenlandske klubber følger med på norsk fotball. I U21-kampen i Drammen i går var alt fra Liverpool til Werder Bremen representert. De må ha blitt imponert, mener Torbjørnsen.

IMPONERTE: 
Bersant Celina (f.v), Martin Ødegaard og Ole Selnæs var tre av mange norske unggutter som imponerte i U21-landskampen mot England på mandag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
IMPONERTE: Bersant Celina (f.v), Martin Ødegaard og Ole Selnæs var tre av mange norske unggutter som imponerte i U21-landskampen mot England på mandag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Jeg synes Martin Ødegaard var i en egen klasse, men det var mange andre spillere som også imponerte stort. En spiller som Iver Fossum var supergod og ble nok notert ned på blokka til flere klubber i går.

Attraktive norske unggutter Rosenborgs comeback i europacupsammenheng spiller også positivt inn. Ole Selnæs storspilte mot Premier League-spillere i går, og RBK har allerede mottatt og avslått bud på 30 millioner kroner.

- Det sier mye når RBK takker nei til et slikt tilbud. I tillegg har de Pål André Helland og Jonas Svensson som er hete. RBK har ekspotert mange gode spillere opp gjennom årene. Nå som de er tilbake på et høyt nivå, er det veldig positivt for norsk fotball, mener Torbjørnsen.

Odds stortalent Rafik Zekhnini er også glohet internasjonalt.

- Han er en av flere, egentlig. To norske lag i Europa League er veldig positivt. Det blir en veldig god utstillingsarena. Det samme gjelder det positive som skjer med både A- og U21-landslaget.

- Mot England i går synes jeg egentlig alle de norske ungguttene var gode. Det var bare én kamp, men det viser at de har et svært høyt nivå inne. Vi må ikke ta helt av og tro at det blir vill Texas med norske utenlandseksporter, men interessen har økt og kommer til å øke ytterligerere, spår Torbjørnsen.

- Agenter overvurderer spilleren Både han og Nils Arne Eggen er opptatt av at spillerne ikke må være for offensive i fremtidige klubbvalg.

- Jeg håper vi kan få flere spillere i gode utenlandske klubber, men da må de være gode nok for det. Hvis de havner på benken, er det mye bedre å bli i norsk fotball, sier Eggen til Dagbladet.

- For mange agenter overvurderen spilleren sin. Man må finne en klubb hvor man blir satset på. Bare se på Jo Inge Berget. Han var ikke god nok for Cardiff og Celtic, men har funnet en passende arena i Malmö og blomstrer der. Thomas Rogne er et lignende eksempel. Det må flere ta lærdom av, mener Torbjørnsen.

IMPONERTE: Jo Inge Berget og flere av de unge norske A-landslagsspillerne imponerte i storkampen mot Kroatia på søndag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
IMPONERTE: Jo Inge Berget og flere av de unge norske A-landslagsspillerne imponerte i storkampen mot Kroatia på søndag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer