250 tyske utøvere har nektet dopingtest

Ingen ble straffet.

250 tyske idrettsutøvere skal ha nektet å la seg teste utenfor konkurranse. Ingen av dem ble straffet.

De overraskende opplysningene kommer fram i en dokumenter på ARD som blir vist i dag. Det tyske antidopingbyrået NADA (Nationale Anti Doping Agentur) skal ha forsøkt å gjennomføre 400 tester utenfor konkurranse, men utøverne har nektet å la seg teste. Enkelte utøvere har nektet flere ganger.

- Dersom disse opplysningene stemmer, og at dette har skjedd etter 2003, er det overraskende. Det å nekte å avlegge en prøve er et brudd på dopingreglene som må følges opp, sier daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim til NTB.

Han får støtte av direktøren i verdens antidopingbyrå (WADA), Dick Pound.

- Jeg trodde Tysklands antidopingprogram var av første klasse. Disse feilene må få konsekvenser for NADA eller den tyske olympiske komité, sier han.

Det tyske systemet krever at utøvere skal være tilgjengelige for testing når som helst på døgnet. En utøver vil få en advarsel dersom han eller hun ikke er tilgjengelig for testing. Ved annengangsforseelse blir utøveren utestengt i to måneder, mens utøveren blir utestengt i ett år for tredjegangsforseelse.

Dokumentaren som har fått tittelen «Mission Clean Sport» er laget av Hajo Seppelt og Jo Goll. De to hevder at flere av Tysklands eliteutøvere ikke hadde fått konkurrere dersom utenfor konkurranse testingen hadde fungert etter planen.

ARD beskriver NADA-kontrollørene som gjennomfører testene som «sivile med en bijobb som gir dem litt lommepenger.» Utøvere har fortalt at kontrollørene ofte ringte i forkant for å fortelle at de var på vei.

(NTB)

OVERRASKET: Daglig leder i Antidoping Norge Anders Solheim mener opplysningene fra tv-dokumentaren må følges opp.