MARATONLØPEREN SOM FORSVANT:  Ut av ingenting dukket Kendall Schler opp på oppløpssiden av Go! St. Louis Marathon. Men underveis var hun verken registrert eller observert. Gullmedaljen fikk hun ikke beholde lenge. Foto: Polaris Media
MARATONLØPEREN SOM FORSVANT: Ut av ingenting dukket Kendall Schler opp på oppløpssiden av Go! St. Louis Marathon. Men underveis var hun verken registrert eller observert. Gullmedaljen fikk hun ikke beholde lenge. Foto: Polaris MediaVis mer

26-åringen krysset mållinja som førstemann. Så skjønte arrangørene at noe var galt

Forsøkte å lure alle.

(Dagbladet): Amerikanske Kendall Schler løp forrige helg inn som vinner av kvinneklassen under et maraton i St. Louis.

Som vinner foran de 582 andre kvinnene som deltok, ble hun avbildet, og tatt imot med jubel av publikum langs løypa på innspurten.

Problemet var bare at 26 år gamle Schler forsøkte å lure alle, skriver St. Louis Post-Dispatch.

Snek seg tilbake i løypa Kvinnen meldte seg på løpet, til og fikk utdelt startnummer. Deretter har hun blitt observert under starten av løpet.

FØRST, MEN...: Kendall Schler (nærmest kamera) sier hun ikke ble registrert underveis fordi hun ikke var iført sensorene i startnummeret. Foto: Polaris Media
FØRST, MEN...: Kendall Schler (nærmest kamera) sier hun ikke ble registrert underveis fordi hun ikke var iført sensorene i startnummeret. Foto: Polaris Media Vis mer

Men i motsetning til de andre maratondeltakerne, løp ikke 26-åringen hele maratonet, forteller arrangøren bak Go! St. Louis Marathon.

Mens resten av deltakerne løp hele det 42 kilometer lange løpet, snek Schler seg inn i løpet inn igjen rett før målgang.

På den måten sørget Schler for å komme i mål som førstemann.

RETTMESSIG VINNER: Andrea Karl, som var den virkelige vinneren av maratonet i St. Louis fikk før i uka oppleve litt av publisiteten hun egentlig skulle hatt forrige søndag, under en rekonstruering av målgangen. Foto: NTB Scanpix
RETTMESSIG VINNER: Andrea Karl, som var den virkelige vinneren av maratonet i St. Louis fikk før i uka oppleve litt av publisiteten hun egentlig skulle hatt forrige søndag, under en rekonstruering av målgangen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kendall Schler fikk æren av å bli avbildet sammen med den amerikanske friidrettsstjernen Jackie Joyner-Kersee etter målgang, og mottok en sjekk på nesten 12 000 kroner - som vinner av kvinneklassen.

26-åringen forbedret også tiden sin fra 2014, da hun løp i mål på tiden 3:13.04 og en tredjeplass. Fjorårets tid var så god for hennes klasse, at hun dermed var kvalifisert til årets utgave av Boston Marathon.

Ingen tidsmåling på 26-åringen En liten stund etter årets målgang begynte problemene for 26-åringen. Arrangørene konfronterte henne med at det ikke en eneste gang underveis i løpet var blitt registrert at hun hadde løpt forbi noen av de elektroniske målingsstasjonene. Heller ikke syklistene som pleier å følge lederen av kvinneklassen underveis i løpet var å se da Scherl løp over mållinja.

Scherl hevdet det var fordi hun hadde fjernet de elektroniske sensorene fra startnummeret sitt, og at det derfor ikke kom opp noen mellomtider på henne.

Arrangørene sier at de allerede hadde Scherl på radaren fra i fjor - da de heller ikke kunne finne tidsmålinger på kvinnen som løp inn til tredjeplass. Og i år, som i fjor, fantes det ingen bilder av kvinnen fra underveis i løpet.

- Dette er en vanskelig situasjon for alle, inkludert de som ikke jukser, og som ikke får den æren de fortjener, sier Nancy Lieberman, leder for St. Louis-maratonet til St. Louis Post-Dispatch.

- Ekstremt tilfelle Hun forteller at de har opplevd juks i løpene tidligere, men kaller Kendall Schler for et ekstremt tilfelle.

Torsdag i forrige uke kom beskjeden om at arrangørene ikke satte noen lit til Schlers forklaringer, og at hun dermed ble strøket som vinner av martonet.

- Jeg sa til henne at jeg kommer til å diskvalifisere deg fra 2014 også, om du ikke kan vise meg bilder av deg underveis i løpet, sier Lieberman.

Noen bildebeviser kunne ikke 26-åringen framlegge, som dermed ikke bare ble strøket fra årets løp, men også fjorårets. I tillegg trakk også Boston Marathon Schlers tillatelse til å stille i maratonet - som tidligere denne uka ble vunnet av kenyanske Caroline Rotich.

Andrea Karl har i ettertid blitt utpekt som den rettmessige vinneren av Go! St. Louis Marathon, med tiden 2:54,28.