TETT AVSLUTNING: ES Setif-spillerne Sofiane Khedairia (t.h.) og Toufik Zerara får mer å juble for om de klarer å holde unna i de fire siste serierundene i Algerie. Men de jages av 15 andre klubber i en sensasjonelt jevn innspurt. Foto: Mohamed Messara / EPA / NTB Scanpix
TETT AVSLUTNING: ES Setif-spillerne Sofiane Khedairia (t.h.) og Toufik Zerara får mer å juble for om de klarer å holde unna i de fire siste serierundene i Algerie. Men de jages av 15 andre klubber i en sensasjonelt jevn innspurt. Foto: Mohamed Messara / EPA / NTB ScanpixVis mer

26 av 30 serierunder er spilt. Fortsatt kan alle 16 lagene bli ligamestere

Tabellkunst, dag 2.

(Dagbladet:) Torsdag fortalte vi om den finske toppdivisjonen, som har klart å lage et kunstverk av en tabell. Det skiller ett poeng mellom hvert av de 12 beste lagene i nabolandet vårt, fra serieleder HJK Helsinki som har karret til seg 11 poeng - til bunnlaget VPS med null.

- Jeg har jo sett noen merkelige utslag opp gjennom åra, men så gjennomført tripp, trapp, tresko har jeg aldri sett før. Når du får spilt mange flere kamper skal det mye til å få til et sånt opplegg. Det må være noe som opptrer tidlig i «festen», sa Arne Scheie til Dagbladet i går.

Men selv mot slutten av en sesong kan du få rare tabeller. Som i Algerie våren 2015.

Alle kan vinne Nasjonen har et seriesystem som er nærmest identisk med det norske. 16 lag kjemper i toppdivisjonen, og vinneren kåres etter at alle har møtt hverandre borte og hjemme. 30 serierunder, altså.

26 av dem er nå spilt. Lederlaget heter ES Setif, og står med 41 poeng.

Fire runder før slutt ligger NA Hussein Dey nederst. Med 30 poeng. Hvis bunnlaget vinner sine fire resterende oppgjør, vil de ende på 42 - og dermed kunne passere tetklubben ES Setif.

Ekstremt mye skal klaffe for at NA Hussein Dey, som tidligere i år prøvde å forsterke stallen med Nicolas Anelka, men fikk nei av det algeriske fotballforbundet fordi den tidligere storstjerna var for gammel,  passerer alle de 15 lagene foran seg på tabellen.

Men det er teoretisk mulig.

Lite stabilitet CR Belouizdads franske trener Alain Michel bringer følgende forklaring på hvorfor ligaen er blitt til en diger klump av 16 lag:

- Fotballen i dette landet lider under mangelen på stabilitet på trenersida. Det er vrient for klubber å stole på et system over tid. Derfor spiller mange lag på samme måte. Det er ganske fysisk her, og kampene er veldig tette. Dette har ført til at hele ligaen er svært jevn, og det er lite som skiller lagene, sier Michel, ifølge FIFAs hjemmeside.

Lokomotivet mangler - For meg er det en slags velsignelse at ligaen er så tett i år, sier managerveteranen Jules Accorsi, ifølge FIFA.com.

Accorsi leder nå MC El Eulma - en av mange nedrykningstruede medaljeutfordrere i algerisk toppfotball fire runder før slutt.

Han peker på at jevnheten fører til enda større oppslutning blant supporterne i den nordafrikanske nasjonen, samtidig som den åpner muligheter for mindre ressurssterke klubber. I fjor vant USM Alger tittelen med 14 poengs margin, men lokomotivet har mista dampen i år. Accorsi mener mye av forklaringen bak den ekstreme jevnheten ligger akkurat der:

- Toppnivået har falt noe siden i fjor, sier franske Accorsi, ifølge FIFA.com.