28 år siden en av Europas verste fotballtragedier

39 omkom før kampen mellom Juventus og Liverpool.

TRØSTET: Juventus' Zbigniew Boniek trøster en kvinne som var på stadion den 29. mai 1985. Totalt omkom 39 personer i Heysel-tragedien. Foto: AP Photo / NTB scanpix
TRØSTET: Juventus' Zbigniew Boniek trøster en kvinne som var på stadion den 29. mai 1985. Totalt omkom 39 personer i Heysel-tragedien. Foto: AP Photo / NTB scanpixVis mer

Europeisk fotball opplevde en av sine mørkeste stunder. Tre kvarter før kampen startet brøt det ut voldsomme slagsmål på tribunene. Folk flyktet i panikk da fotballpøbelen gikk løs på alt og alle. Gjenstander ble kastet fra begge lags supportere før Liverpool-fansen stormet mot Juventus-supporterne.

I kaoset som rådet, flyktet Juve-fansen mot utgangen. En vegg på det falleferdige idrettsanlegget kollapset, og 32 italienere, fire belgiere, to franskmenn og en nordire ble klemt og trampet til døde.
Jubel-kritikk
Kampen ble likevel spilt. Juventus vant 1-0. Michel Platini scoret vinnermålet på straffespark. Stjernespillerende sendte Bruce Grobbelaar feil vei og scoret sikkert. Han fikk kritikk for å juble over scoringen, men den nåværende UEFA-presidenten har senere sagt at han ikke ante omfanget av tragedien på det tidspunktet han sørget for at Juve tok ledelsen.

Engelske fotballklubber ble nektet deltakelse i de europeiske fotballturneringene etter den forferdelige kvelden på Heysel. Den britiske statsministeren Margaret Thatcher hilste utestengningen velkommen.

Hun mente at engelske fotballedere måtte foreta seg noe virkelig effektivt for å komme tribunevolden til livs. I dagene etter kampen dro Platini og andre Juventus-spillere rundt på sykehusene i Brussel. Der trøstet de sårede italienske fotballfans.

Aldri glemt
Før kampen hadde Liverpool protestert mot valget av finalearena, men uten å bli hørt. Det kom raskt fram at det var for få politifolk inne på stadion, og de oppfattet for sent hva som skjedde. Forsterkninger ble følgelig kalt inn for sent. Belgisk politi fortalte også at operasjonsledelsen ikke oppfattet hva politifolkene på stadion sa over radiosambundet på grunn av det øredøvende bråket.

- Heysel-tragedien er noe som kommer til å huskes i Liverpool i en mannsalder framover, sa Liverpools styreformann Peter Robinson på tiårsdagen i 1995. Samtidig opplyste han om at Liverpool skulle reise et minnesmerke for ofrene på den nye Kop-tribunen.

- Forholdet mellom Liverpool og Juventus er fantastisk, og vi skal invitere ledere og tilhengere hit for å overvære avdukingen av monumentet, sa Robinson.

Tatt til nåde
En som aldri glemte tragedien var Otello Lorentini, som så sønnen Roberto dø i opptøyene.

- Det var skrekkelig. Roberto holdt på å gi en liten gutt munn-til-munn-behandling. Plutselig trampet en stor mengde folk over ham. Han var sjanseløs, sa Lorentini ti år etter.

Engelske klubber fikk komme tilbake i europacupene i 1990/91. Liverpool fikk opprinnelig tre år lengre straff, men Anfield-laget var tilbake i europacupen høsten 1991.

- De klaget aldri. Men nå ba de om nåde, og fikk det. De har lidd nok, og nå er de tilbake, sa UEFA-president Lennart Johansson i april 1991 om hvorfor Liverpool fikk komme tilbake i det gode fotballselskap.

(NTB)

HEDRET: I 2005, da Juventus gjestet Anfield, holdt Liverpool-fansen opp en tifo med påskriften Amicizia - vennskap. Det var klubbenes første møte siden tragedien. Ett minutts stillhet skyldtes imidlertid pave Johannes Paul IIs død. Foto: Reuters / Ian Hodgson / NTB scanpix
HEDRET: I 2005, da Juventus gjestet Anfield, holdt Liverpool-fansen opp en tifo med påskriften Amicizia - vennskap. Det var klubbenes første møte siden tragedien. Ett minutts stillhet skyldtes imidlertid pave Johannes Paul IIs død. Foto: Reuters / Ian Hodgson / NTB scanpix Vis mer