-  2x200 m = v-mester

Rivalene er nære ved å dele ut VM-tittelen til Roar Ljøkelsøy (29). Sjøl tror han to hopp over 200 meter gjør ham til mester i dag.

KULM (Dagbladet): -  Hvis jeg hopper bra, så vinner jeg. To hopp på over 200 meter skal holde, sier Roar Ljøkelsøy til Dagbladet på vei ut fra dopingkontrollen i Grimminghalle i Bad Mitterndorf.

Isolert

Veteranen fra Orkdal var nesten i en klasse for seg under første dag av Skiflygings-VM.

Med feber og influensa i kroppen sto han over prøveomgangen. I første tellende hopp strakk han seg til 202,5 meter.

Men det var i det andre hoppet han virkelig viste klasse. 207,5 meter var utrolige 10,5 meter lenger enn nest beste hopp i omgangen (Janne Ahonen 197 m).

Dermed er mesteren fra 2004 hele 22,8 poeng foran toer Thomas Morgenstern før dagens renn.

-  Jeg var uheldig i første omgang. Finalehoppet var nesten helt maks, sier en hes Ljøkelsøy som i går ble isolert fra romkamerat Bjørn Einar Romøren på grunn av sykdommen.

Eggensk ro

HOPPENDE GLAD: Da Roar Ljøkelsøy landet på 207,5 meter i andre omgang i Kulm i går, forsto han med en gang at han hadde gjort et kjempehopp. -  Finalehoppet var nesten helt maks, sier en hes Ljøkelsøy. Foto: Kerstin Jönsson/AP/Scanpix
HOPPENDE GLAD: Da Roar Ljøkelsøy landet på 207,5 meter i andre omgang i Kulm i går, forsto han med en gang at han hadde gjort et kjempehopp. - Finalehoppet var nesten helt maks, sier en hes Ljøkelsøy. Foto: Kerstin Jönsson/AP/Scanpix Vis mer

Ljøkelsøy våknet opp med halsonde og slapp kropp i går. Lege Lars Kolsrud mener skiflygerens tilstand er en 3-er på en sykdomsskala fra 1-10.

-  Du og jeg hadde også gått på jobb om vi hadde vært sånn som Roar var i dag. Mika (Kojonkoski) og Roar sjøl tok avgjørelsen om at han skulle stå over prøveomgangen. Hadde han vært «syk-syk», så hadde det vært min avgjørelse, sier Kolsrud.

Ljøkelsøy går på lettere medisiner, men det var aldri aktuelt å droppe gårsdagens renn. Lege Kolsrud mener sykdomsproblemene ikke svekket Ljøkelsøy fysisk i går.

-  Men det var en fantastisk mental prestasjon å gjøre det han gjorde. Han er trønder, vet du. Han har Nils Arne Eggens stoiske ro, ler legen.

Roars verden

Ljøkelsøys nærmeste konkurrenter var også dypt imponert over innsatsen til verdens lengstflygende i nærmere 15 minusgrader i går. Men sjøl om ingen av dem har gitt opp VM-tittelen, så er det ikke så veldig langt unna.

-  Dette blir tøft. Roar er en av de aller, aller fremste skiflygerne i verden. Ledelsen er stor. Men jeg lå 13-14 poeng bak Andy Widhölzl etter det første hoppet. Etter 2. omgang ligger jeg fem poeng foran. Alt kan skje i skihopping, sier Thomas Morgenstern til Dagbladet.

-  Sykdommen kan ta noe energi fra Roar. Og det er ingen fordel. Men som vi så: Det betydde jo ingen ting, sier Morgenstern med et smil.

Martin Koch ble tredjemann i går. 22 poeng bak trønderen.

-  Det kommer til å bli svært vanskelig. Skiflyging er Roars verden. Men det er to hopp igjen. Vi er bare halvveis, sier Martin Koch til Dagbladet.

Frykter Koch

Østerrikeren er den Roar Ljøkelsøy frykter aller mest i sammendraget.

-  Martin Koch har vært veldig god her på trening, mener Ljøkelsøy.

Hoppukevinner Janne Ahonen hoppet seg opp fra 7. plass til 4. i gårsdagens sistehopp. Finnen er 24,1 poeng bak nordmannen.

-  Roar gjorde det svært bra i dag. Det vil bli vanskelig. Men jeg gir ikke opp. Jeg gir aldri opp, sier Ahonen til Dagbladet.

VAKKERT: Roar Ljøkelsøy svever over bakken i Kulm.