Drømmeåpning for fotballjentene i VM

3-0 til Norge avslutter krangelen

Etter fire dager med mye støy og drittkasting trengte ordkrigen i norsk kvinnefotball en skikkelig punchline. Den kunne ikke kommet fra en bedre adressat.

SELFIE FOR SEIER: Flyt, marginer og gode prestasjoner ga Norge en drømmestart på VM. Det var også den beste måten å drepe de siste dagenes opphetede diskusjon rundt kvinnefotballens vel og vel i Norge. Norge har tatt store steg, både på og utenfor banen. 3-0 over Nigeria beviser det. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SELFIE FOR SEIER: Flyt, marginer og gode prestasjoner ga Norge en drømmestart på VM. Det var også den beste måten å drepe de siste dagenes opphetede diskusjon rundt kvinnefotballens vel og vel i Norge. Norge har tatt store steg, både på og utenfor banen. 3-0 over Nigeria beviser det. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
  • Norge-Nigeria 3–0 (3–0)

DET ER MYE som sier mer enn ord. Fotballjentenes 3–0 over Nigeria er et slikt eksempel. Da altfor mye handlet om påstander om det som har vært, brukte Norge den første VM-kvelden i Frankrike til å spille fokuset over på det framtida kan bringe.

Det er veldig mye hyggeligere.

I EM-SLUTTSPILLET for to år siden stemte ingen verdens ting. Tre kamper, null scoringer og null poeng. Gjennom de 45 første VM-minuttene i Frankrike stemte plutselig alt.

To målsjanser og ett innlegg ga tre scoringer.

Marginer og flyt er en vakker ting.

Balltap på egen halvdel er det stikk motsatte.

DET ER MYE godt å si om Norge etter VM-åpningen mot Afrikas beste fotballag. Effektiviteten er gull, viljen ditto, og ettertrykket man i perioder evner å etablere gir sjanser og muligheter. I tillegg har vi Caroline Graham Hansen, hvis glimt av fotballmagi forteller hva dette laget kan gjøre å motstanders banehalvdel.

Caro har fortsatt en del å gå på, det var langt fra perfekt denne kvelden.

Men ferdighetene hun besitter og glimtene hun leverer er sjeldne, selv på dette nivået.

Frykten hun skaper hos motstanderne er et norsk våpen i seg selv.

NEDSIDEN, OG DEN er også viktig å forholde seg til om Norge skal vare riktig lenge i VM, er de stygge balltapene på egen halvdel. De må bort. Vi kan ikke tillate oss å invitere motstanderne til brudd.

Gjør vi det mot Frankrike (onsdag) blir vi hardt straffet.

ADA HEGERBERGS TANKER, følelser og kritikk av Norges Fotballforbund og alt hun mener er galt med og rundt Norge kvinner A, har de fire siste dagene stjålet fokuset fra fotballjentene. Det er naturlig. Da verdens første kvinnelige Ballon d'Or-vinner endelig satt ord på den 22 måneder gamle konflikten var det nødt til å bli sånn. Og fordi Martin Ødegaard valgte som han gjorde – å slå et slag for samholdet NFF har bygd og gjerne vil utvikle og forsterke på tvers av alder og kjønn blant de mange norske landslagene – fikk Ada Hegerbergs utblåsing en dimensjon ingen kunne se komme.

Både vi og fotballjentene var forberedt på at Ada Hegerberg ville sette ord på det som har holdt henne borte fra landslaget siden EM-floppen i Nederland.

Ingen var forberedt på Martin Ødegaard.

JEG SKAL IKKE ilegge Martin Ødegaard motiver ut over de han selv har forfektet – at det var timingen ved Ada Hegerbergs Josimar-intervju som fikk ham til å stå opp for jentene og fellesskapet – men faktum er at Martin Ødegaards timing, den var genial. En instagram-post var alt som skulle til for å flytte fokus fra Frankrike til Norge. For uten Martin Ødegaards skriftlige lynavleder ville det vært fotballjentene og Martin Sjögren som hadde vært nødt til å svare på Ada Hegerbergs kritikk.

Slik det ble, på grunn av 76 ord under @hegerberg på Instagram, var det dørene rundt Norge menn A som ble løpt ned.

HVOR MYE DET hadde å si får vi aldri svar på, men den uventede roen det ga skadet i hvert fall ikke. Fellesskapstankene hjemmefra gjorde jentene godt de siste dagene inn mot åpningskampen. Det har ikke alltid vært sånn i norsk fotball. Men det er sånn nå, og grunnene til det er mange og gode.

Synd og skam det skal være nødvendig å måtte bruke tid på å krangle om noe så åpenbart.