30 år siden tragedien som førte til at Liverpool-fansen ble stemplet som avskum

39 døde i Heysel-tragedien.

39 fotballsupportere skulle bare se finalen i serievinnercupen mellom Juventus og Liverpool på Heysel stadion i Brussel i 1985. De kom aldri hjem til sine egne.

Fredag var det 30 år siden Heysel-tragedien der 39 mennesker ble klemt og trampet til døde på det falleferdige idrettsanlegget i Brussel. Over 600 ble skadd.

- Det var en uhyggelig opplevelse. Jeg var på kampen samme med min samboer gjennom 35 år. Heysel satte virkelig Liverpool FC i et dårlig lys, forteller Torbjørn Flatin.

Sjokk i bussen Han har fulgt Liverpool i en årrekke og har siden 90-tallet jobbet med klubben på fulltid gjennom sitt redaktørvirke i den norske supporterklubben.

- Vi satt på den andre langsiden og visste ikke at folk var døde før vi kom ut i bussen etter kampen. Da fikk vi høre at et titalls mennesker var døde. Du kan tenke deg hvilket sjokk det var å få, sier Flatin.

- Men vi skjønte at det var alvorlig da kampen ble stoppet i en periode og det ble forsterket vakthold inne på banen. Liverpool sendte kaptein Phil Neal og manager Joe Fagan opp i speakerboksen i et håp om å roe ned fansen. Men vi hadde ikke begrep om omfanget, forteller The Kopite-redaktøren.

Før kampen hadde han stusset over manglende vakthold inne på stadionet. Folk uten billetter slapp inn. Hønsenetting skulle skille rivaliserende fans.

Ble spilt Til tross for at 32 italienere, fire belgiere, to franskmenn og én nordire døde, ble kampen spilt. Juventus vant 1-0 etter straffespark fra UEFA-president Michel Platini.

- Jeg var vel egentlig aldri redd der vi var plassert på motsatt side av det fatale, men min samboer er nok av en helt annen oppfatning. Hun har ikke vært på en kamp av en viss størrelse siden, forteller Flatin 30 år etter at han var vitne til en av de største tribunetragediene i fotballen.

Mørkt kapittel Liverpool og de andre engelske klubbene ble kastet ut av europacupene etter tragedien i Brussel.

- Liverpool må ta støyten og leve med dette i all tid. Det er et mørk kapittel i Liverpools historie. Det er ingen tvil om at Liverpool kom dårlig ut av det. Det var helt greit for meg at Liverpool ble utestengt fra E-cupen, men jeg mener fortsatt at det var urettferdig at de andre engelske klubbene ble kastet ut. For Liverpool FC handlet det om å akseptere den straffen de fikk. Og klubben sa da også tidlig at de ikke ville stille opp i Europa året etter, sier Flatin.

Stygge blikk Han fikk merke folks harme da han var på vei hjem til Norge.

- Vi stoppet et sted i Nederland for å kjøpe litt mat og aviser. Da fikk du se folks blikk da de forsto at vi var Liverpool-fans. Vi ble sett på som skam og avskum. Det glemmer jeg aldri, erindrer Liverpool-redaktøren.

Først 1990/91 fikk engelske klubber komme tilbake i E-cupene. Liverpool måtte sone ytterligere én sesong før UEFA ønsket Anfield-laget velkommen tilbake.

(NTB)