Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets OL-barometer

30 dager til OL: Kan gå uten både Northug og Bjørndalen

OL i Pyeongchang er vinterens store mål for de norske vintersportsutøverne. Hvordan har de gjort det under helgas øvelser? Vi har kastet terningen for sjette gang denne sesongen.

Dårlig gjennomføring før NM: Det ble ingen god dag for Petter under søndagens renn i Piteå. FOTO: BILDBYRÅN
Dårlig gjennomføring før NM: Det ble ingen god dag for Petter under søndagens renn i Piteå. FOTO: BILDBYRÅN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nå 30 dager til OL-ilden skal tennes i Pyeongchang. Vi har kastet terningen på de OL-aktuelle utøverne som har konkurrert i helga. Dagbladet vil vurdere OL-håpene ut fra tidligere prestasjoner og forutsetninger fram mot OL.

Det begynner virkelig å haste for de to tidligere OL-vinnerne Ole Einar Bjørndalen og Petter Northug. Etter en dårlig helg for begge må de imponere denne uka for å bli tatt ut til OL, og Northugs sjanser til å gjøre det er voldsomt svekket etter at han meldte forfall til NM-sprinten med sykdom i dag.

LANGRENN

Martin Johnsrud Sundby (33)

Hadde i likhet med de andre norske løperne en dårlig dag under lørdagens 15 kilometer klassisk og gikk inn til en 11. plass. Søndag ga 33-åringen alt da han spurtet inn til en 2.-plass i Tour de Ski. Sundby hadde beste etappetid av samtlige og gikk seg opp fire plasser i sammendraget. Meget godt gjort av Martin på Tourens siste etappe.

Heidi Weng (26)

Tok sin andre strake seier i Tour de Ski. Hentet inn Østbergs forsprang lørdag og gikk ut omtrent likt med sin lagvenninne i Tourens siste etappe. Hadde ingen problemer med å gå fra Østberg og sikret seieren med 48 sekunders forsprang.

Ingvild Flugstad Østberg (27)

Ingvild hadde en tung dag på lørdag da hun skulle forsøke å øke forspranget til de andre utfordrerne i Tour de Ski. Med glatte ski og flere glipptak i løypa mistet Østberg hele forspranget hun hadde. Søndag gikk Østberg inn til sin første pallplass i Touren med en fin 2.-plass.

Hans Christer Holund (28)

Nest beste nordmann i Tour de Ski sammenlagt. 28-åringen har levert en god meget god sesongstart og viser nok en gang at han er i form. Lørdag ble Holund beste norske på en 8.-plass på en dag hvor samtlige norske løpere sviktet. Søndag gikk han inn til en 5.-plass.

Petter Northug (32)

Northug gjorde helomvending og bestemte seg plutselig for å gå Skandinavisk Cup i Piteå. Selv om det bare var en gjennomkjøring før NM kommende helg, leverte 32-åringen et meget dårlig løp. Petter har fått et enormt stort press på seg for å få plass i OL-troppen, og det må nærmest et under til om det skal bli tur på ham til Sør-Korea om en måned.

SKISKYTING

Ole Einar Bjørndalen (43)

En tung start på året for Bjørndalen. I fredagens renn ble 43-åringen nummer 51. Verken skytingen eller langrennsformen er i rute mot OL. Bjørndalen ble heller ikke tatt ut til det reservepregede laget som gikk stafett søndag. Det spørs om OL-plassen ryker for skiskytterkongen.

Emil Hegle Svendsen (32)

Etter en drøy måned med sykdom fikk vi endelig se glimt av Super-Svendsen igjen. På fredagens sprint skjøt 32-åringen to fulle hus, og gikk inn til 2.-plass. På lørdagens jaktstart ble det en fin 4.-plass på Svendsen som viser bedre takter enn på lenge. Gledelig å se ham gjøre noen gode renn igjen.

Lars Helge Birkeland (29)

Birkeland bør absolutt være en kandidat til lagets OL-tropp. 29-åringen har et høyt bunnivå, men har litt å gå på for å havne helt i toppen. Birkeland ble nummer 15 på sprinten med én bom. På lørdagens jaktstart ble det en helt grei 20-plass Birkeland. 29-åringen gikk 3. etappen på stafetten søndag på et lag som gikk inn til en brukbar 3. plass.

Tarjei Bø (29)

Opptur: Helgen ble en opptur for både Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Opptur: Helgen ble en opptur for både Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

En god helg for Tarjei. Ble nummer 5 på sprinten fredag, og gikk seg opp til en 3.-plass på lørdagens jaktstart da han skøyt fullt hus. Han mangler litt på farten i sporet, men det er gledelig å se ham skyte godt. 29-åringen måtte bruke 4 ekstraskudd under stafetten søndag, men meget vanskelige forhold sørget for at treffprosenten til mange utøvere ikke var på topp.

Johannes Thingnes Bø (24)

Johannes har vist at han har en uslåelig langrennsform denne sesongen. Fredag gikk Thingnes Bø inn til en 3.-plass, 10 sekunder bak vinner Martin Fourcade med to strafferunder mer. I lørdagens jaktstart gikk Bø seg opp til en 2.-plass med tre bom totalt. Ingenting å si på langrennsformen. Bør bli litt mer treffsikker i konkurransen mot Fourcade.

Ingrid Landmark Tandrevold (21)

Tandrevold ble beste norske utøver med sin 33.-plass på torsdagens sprint. 21-åringen gikk seg opp til en 26.-plass på lørdagens jaktstart. Tandrevold gikk første etappen under søndagens stafett, som kun holdt til en 10. plass. Dessverre for de norske jentene er det langt opp til teten.

Synnøve Solemdal (28)

Solemdal startet sesongen bra, men har ikke klart å følge opp de gode resultatene fra sesongstarten. I helgen ble det nok en nedtur for 28-åringen. På torsdagens sprint gikk Solemdal inn til en 57. plass. På 10 km jaktstart lørdag gikk Solemdal inn til en 49.-plass, fem minutter bak vinner Anastasia Kuzmina. Søndag gikk hun og de andre norske jentene inn til en svak 10. plass i stafett. Både skytingen og langrennsformen har vært bedre tidligere denne sesongen.

ALPINT

Henrik Kristoffersen (23)

Leverer nok en god helg. Kristoffersen har tatt mange pallplasser denne sesongen, men klarer ikke helt å ta steget opp og vippe Marcel Hirscher ned fra seierspallen. 23-åringen kjørte inn til en 2.- plass lørdag. Søndag kjørte Kristoffersen inn til en 3. plass. Avstanden opp til Hirscher blir stadig mindre, og i lørdagens renn skilte det 17 hundredeler mellom de to konkurrentene.

Ragnhild Mowinckel (25)

Etter en god førsteomgang klarte ikke Mowinkel å ta steget opp mot sin første pallplass i storslalåm. 25-åringen lå godt an på en 4.-plass etter førsteomgang i lørdagens renn, men ødela en god plassering med et dårlig renn i andre omgang da hun falt 15-plasser og dermed havnet på en 19.-plass.

Leif Kristian Nestvold-Haugen (30)

Haugen har vært en del av alpinlandslaget lenge, men det har ikke løsnet helt for 30-åringen før han tok bronse i storslalåm i St. Moritz i fjor. 30-åringen kjørte en god førsteomgang i lørdagens renn og hadde et godt utgangspunkt med 3.-plass. Det ble dessverre ikke et like bra renn i andreomgang og Haugen endte totalt på en brukbar 10.-plass. I søndagens slalåmrenn kjørte Nestvold-Haugen inn til en litt skuffende 24.-plass.

Norges beste: Anders Fannemel ble nummer tre i hoppuka 2017-18 og to i Bischofshofen. Dermed blir han best av de norske hopperne sammenlagt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Norges beste: Anders Fannemel ble nummer tre i hoppuka 2017-18 og to i Bischofshofen. Dermed blir han best av de norske hopperne sammenlagt. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Nina Haver-Løseth (28)

28-åringen kjørte ut med startnummer 1 i søndagens slalåmrenn i Kranjska Gora søndag. 28-åringen gjør ikke store feil, men kjører i overkant forsiktig. Ender på en 9.- plass, fire sekunder bak vinner Mikaela Shiffrin. Haver-Løseth har en femteplass som beste plassering denne vinteren.

HOPP

Anders Fannemel (26)

Ble nummer 12 i kvalifiseringsrennet i Bischofshofen fredag. Hoppet seg opp til en solid 2.-plass i lørdagens renn. Fannemel har hatt en meget god hoppuke og endte til slutt på en god 3.-plass. Det er tydelig at Fannemel har fått selvtilliten tilbake etter å ha slitt det siste året.

Johann André Forfang (22)

Ble beste nordmann med en solid 2.-plass under kvalifiseringsrennet i Bischofshofen fredag. I lørdagens hopprenn klarte ikke Forfang å levere like bra som han gjorde under kvalifiseringen. Det holdt kun til en 13.-plass, med fire nordmenn foran seg på resultatlista. Forfang har ikke innfridd som forventet og det ble en litt skuffende 9. plass i hoppuka for 22-åringen.

Daniel-André Tande (23)

En skuffende helg og hoppuke for Tande. 23-åringen ble nummer 21 i kvalifiseringsrennet fredag. Lørdag hoppet han seg inn til en 12. plass. Dermed ble det en 8.-plass i hoppuka totalt for Tande. Det er et stykke unna forventningene.

SKØYTER

Camilla Lund (23)

23-åringen leverte et godt resultat da hun ble nummer 7 på distansen 3000 meter under helgas EM i Kolomna. På 1500 meter satte hun lavlandspers med nesten to sekunder. EM var et mesterskap som ikke ble prioritert fra Skøyteforbundet, bare en måned før OL. Med disse resultatene er Lunds navn inne i OL-diskusjonen.

HVA SKJER MED NORTHUG, KROGH, JACOBSEN, BJØRGEN OG HATTESTAD?: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!