TRIST: Norges aldersbestemte landslag er ute i kulda når mesterskapene spilles. Her fortviler Mohammed Fellah (t.h.) etter fjorårets kamper der U21-laget gikk på et sjokktap for Kypros.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
TRIST: Norges aldersbestemte landslag er ute i kulda når mesterskapene spilles. Her fortviler Mohammed Fellah (t.h.) etter fjorårets kamper der U21-laget gikk på et sjokktap for Kypros. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / ScanpixVis mer

30 kvalifiseringer - tre mesterskap

Norske U-landslags dystre tall. - Vi er ikke gode, sier talentspeider Stig Torbjørnsen.

(Dagbladet): Norges A-landslag har ikke spilt i mesterskap siden EM i 2000, og Norge må klamre seg til et kypriotisk mirakel mot Danmark i morgen for å ha en sjanse til EM-deltakelse neste år.

På de aldersbestemte herrelandslagene er det heller ingen stor grunn til jubel.

U21-laget har bare klart å kvalifisere seg for EM én gang på de ti siste forsøkene. U19 har kvalifisert seg to ganger, og vært med en gang som vertsnasjon i 2002. De klarte ikke å kvalifisere seg for mesterskapet i 2001. U17 har ti kvaliker på rad uten å klare det.

Det gir fire deltakelser på totalt 30 mesterskap, og tre på 30 kvalifiseringer. Siste EM-deltakelse var U19-laget tilbake i 2005.

DAGBLADET: I går.
DAGBLADET: I går. Vis mer

Konsekvensen av å ikke kvalifisere seg for EM er at Norge ikke får være med i VM for U20 og U17.

- Trangt nåløye
Toppfotballsjef Nils Johan Semb sier han gjerne skulle sett at de aldersbestemte landslagene gjorde det bedre, men at nåløyet for å lykkes er veldig trangt.

- Det er bare sju nasjoner som kvalifiserer seg for EM, den åttende plassen går til vertsnasjonen. På A-landslaget kan man velge fra så mye som 15 årskull, men de aldersbestemte lagene til Norge blir årskullene veldig små, sier Semb til Dagbladet.

Som Dagbladet skrev i går har U21-landslaget bare i 2011 brukt hele 39 spillere på seks kamper.

Trener Per Joar Hansen sa da at alle utskiftningene ga store utfordringer i lagbygging.

30 EM-KVALIFISERINGER: Siste norske EM-deltakelse var U19-laget tilbake i 2005. U19 var med som vertsnasjon i 2002, det gir tre deltakelser på 30 kvalifiseringer.
30 EM-KVALIFISERINGER: Siste norske EM-deltakelse var U19-laget tilbake i 2005. U19 var med som vertsnasjon i 2002, det gir tre deltakelser på 30 kvalifiseringer. Vis mer

Semb sier det antallet også kan være en fordel, siden mange spillere får sjansen internasjonalt.

- Et sluttspill vil være en fantastisk erfaring, men sluttproduktet er uansett A-landslaget og Tippeligaen. Alt annet er et virkemiddel for at spillerne skal bli gode, sier han.

Irritert
Talentspeider Stig Marius Torbjørnsen mener Norge må stikke fingeren i jorda, og innrømme at vi er langt fra så gode som vi tror.

- Det jeg ser er at de fleste utenlandske spillerne har langt bedre ferdigheter enn de norske, og driver med en helt annen spillestil. Det irriterer meg at vi sier vi er gode, men det er vi jo ikke. Gode i forhold til hva? sier han til Dagbladet.

Torbjørnsen mener det bare er å se på resultatene til de aldersbestemte lagene.

VANSKELIG: Nils Johan Semb sier nåløyet for å komme til mesterskap er veldig trangt for de aldersbestemte landslagene.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
VANSKELIG: Nils Johan Semb sier nåløyet for å komme til mesterskap er veldig trangt for de aldersbestemte landslagene. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Vi taper klart for lag som Skottland og Sverige (0-3 og 1-4, journ.anm.), og det er lag vi skal yppe oss mot. Vi har mye å jobbe med.

Han sier det bare er å se på hvor lite spilletid de unge norske spillerne får i utlandet.

- De er jo ikke i nærheten. Joshua King skal være det store talentet vårt, men han er ikke en gang i kamptroppen til Borussia Mönchengladbach. Også Nordtveit sliter benken der.

Mangler kompetanse
Talentspeider Torbjørnsen er enig med Semb at nåløyet til de aldersbestemte mesterskapene er trangt, men påpeker at Island klarte å kvalifisere seg for sist sommers EM i Danmark.

- Selv Island er foran oss. Det går nok opp og ned, og de kommer nok ikke med hver gang, men det understreker at vi ikke er gode.

DYSTER: Talentspeider Stig Torbjørnsen sier norsk fotball må stikke fingeren i jorda.Foto: Ole Morten Melgård
DYSTER: Talentspeider Stig Torbjørnsen sier norsk fotball må stikke fingeren i jorda.Foto: Ole Morten Melgård Vis mer

Tidligere landslagsspiller Dag Riisnæs er leder for trenerutdanningen i Fotballforbundet.

Han mener Norge ikke ligger langt bak de store nasjonene i treningsmetoder, men at vi har mye å lære når det gjelder trenerkompetanse.

- Det vi må strebe etter er å få trenere som er dyktige til å påvirke spillerne og som ser helheten, Det er en stor utfordring. Spania er best på stort sett alle alderstrinn, og der er det mye større prestisje å trene aldersbestemte lag enn i Norge, sier han.