TALL SOM GIR HODEBRY: Kommunikasjonsdirektør Mark Adams i IOK bekrefter at 30 OL-utøvere er ilagt startnekt etter positive dopingprøver.Foto: SCANPIX/EPA/SRDJAN SUKI
TALL SOM GIR HODEBRY: Kommunikasjonsdirektør Mark Adams i IOK bekrefter at 30 OL-utøvere er ilagt startnekt etter positive dopingprøver.Foto: SCANPIX/EPA/SRDJAN SUKIVis mer

30 utøvere fikk OL-nekt etter positive dopingprøver

IOK bekrefter.

||| (Dagbladet): Den internasjonale olympiske komité (IOK) opplyser fra offisielt hold at 30 idrettsutøvere er ilagt startnekt til OL i Vancouver, som åpnes med pomp og prakt i morgen.

Bakgrunnen beror på dokumentasjon fra Verdens Antidopingbyrå (WADA), som ble lagt fram på et IOK-møte i OL-byen.

- WADA opplyste oss i dag om at det er 30 utøvere som har blitt hindret i å komme til OL, fordi de har avlagt positive dopingprøver, sier kommunikasjonsdirektør Mark Adams i IOK, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ingen detaljerAdams kan imidlertid ikke gi ytterligere informasjon om hvilke utøvere det er snakk om, eller hvilke forseelser de er tatt for på nåværende tidspunkt.

WADA har bekreftet antallet, men har ikke gitt noen ytterligere kommentarer til tallene ennå. Antidopingbyrået skal avholde en pressekonferanse i Vancouver klokka 20 i dag norsk tid.

- Et antall prøver er fortsatt under behandling, og WADA kan derfor ikke gå ytterligere i detalj på nåværende tidspunkt, sier en WADA-talsmann, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Ingen positive prøver i VancouverIOK overtok ansvaret for testing av OL-utøvere 4. februar. Utøverne kan testes for alle forbudte stoffer på WADAs liste både i og utenfor konkurranse, og i løpet av den siste uka, har det blitt tatt 554 dopingprøver - 407 urinprøver og 147 blodprøver.

Samtlige prøver så langt, har gitt negative testresultater.

Det innebærer etter all sannsynlighet at de positive prøvene stammer fra nasjonale- og internasjonale antidopingmyndigheter og internasjonale særforbund i forkant av den olympiske testperioden, som startet forrige torsdag.

TredoblingKampen mot dopingsynderne intensiveres stadig, og IOK har allerede varslet en tredobling av antall prøver sammenlignet med lekene i Torino for fire år siden.

 IOK har varslet en tredobling av antallet dopingtester under lekene i Vancouver sammenlignet med OL i Torino for fire år siden.Foto: SCANPIX/Alex Livesey/Getty Images/AFP
IOK har varslet en tredobling av antallet dopingtester under lekene i Vancouver sammenlignet med OL i Torino for fire år siden.Foto: SCANPIX/Alex Livesey/Getty Images/AFP Vis mer

Vel og bra, mener Antidoping Norge, men poengterer at det er det langsiktige og strukturerte arbeidet som gir de beste forutsetningene for å avsløre juks.

- Det er kjempebra at man øker testmengden, men samtidig er det ikke antallet tester under OL som er den viktigste delen av antidopingarbeidet. Det viktigste i kampen mot doping, er det arbeidet som legges ned hver eneste dag året rundt. Strategien og planleggingen bak testingen, er det som sikrer kvaliteten av prøvene, sier Halvor Byfuglien i Antidoping Norge til Dagbladet.

Byfuglien og Antidoping Norge er forøvrig ikke kjent med tallene fra Adams la fram utover det som står å lese i mediene.

Skal kartlegge støtteapparatIOK ønsker også i sterkere grad å kartlegge personene i apparatet rundt utøverne.

- Vi ønsker å få et innblikk i hvilke mennesker utøverne omgir seg med. Det være seg trenere, leger, teknisk delegerte også videre. Vi vil forsikre seg om at også de forholder seg til de etiske retningslinjene som gjelder, og at utøverne derfor ikke må bære all skyld alene. Det er helt åpenbart at dopingtatte utøvere veldig ofte ikke handler på egenhånd, sier Adams.

Det er et tiltak som hilses velkommen av den norske legen Inggard Lereim, som har vært en sentral skikkelse i antidopingarbeidet i idretten de siste tiårene.

- Det er åpenbart mange råtne egg igjen i kurven. De store, stygge skurkene er legene og lederne rundt utøverne. Man opptrer meget uetisk, sier Lereim til NTB.

INGEN POSITIVE PRØVER: IOK overtok testansvaret fra Wada forrige torsdagFoto: SCANPIX/Alex Livesey/Getty Images/AFP
INGEN POSITIVE PRØVER: IOK overtok testansvaret fra Wada forrige torsdagFoto: SCANPIX/Alex Livesey/Getty Images/AFP Vis mer