Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

3000 engelske hooligans mister passet

Skal holdes unna fotball-VM.

(Dagbladet.no): I løpet av dagen mister en rekke engelskmenn passene sine. Hele 3286 personer blir nektet å reise ut av landet, mens fotball-VM pågår.

Hardt straffet

Etter de store opptøyene i EM for to år siden, har det engelske fotballforbunet (FA) valgt å kjøre knallharde straffer for å få slutt på fotballvolden.

De utestengte har blitt pålagt å møte på en politistasjon de dagene England spiller. Skulle de utebli kan de risikere seks måneders fengsel, eller bøter på opptil 5000 pund.

The Crown Prosecution Service, påtalemyndigheten, som har ansvar for kriminelle handlinger i England og Wales, har sendt fire dommere til Tyskland, for å samarbeide med det lokale politiet, om flere supportere fra balløya skulle havne i bråk.

- Vi kommer til å følge med på hva som skjer i Tyskland, fra politistasjonen til rettsalen, for å få riktig dokumentasjon å sende tilbake til England, sier statsadvokat Dave Blundell.

Blundell, som selv kommer til å være tilstede under mesterskapet, legger til at de som begår voldelige handlinger kan vente seg lengre utestengelser om de blir tatt.

Ikke bare England

3000 engelske hooligans mister passet

Men det er ikke bare engelske hooligans som bekymrer politiet i arrangørlandet.

Diverse tyske hooligans står på en liste med 10.000 kjente urostiftere i landet. Flere av dem har tilknytning til nazistiske miljøer, og har varslet at de kommer til å bli både sett og hørt i de 12 VM-byene.

Polske fotballpbøer, såkalte «Pseudo-fans», lager også hodebry for det tyske politiet. Lovens lange har har arbeidet hardt for å kartlegge potensielle bråkmakere, men står maktesløse inntil de har vist seg som voldelige.

- Vi skal ikke gjøre turistene nervøse, men alle mine medlemmer har fått suspendert sommerferien under VM, sier Klaus Eisenreich, formann i fagforeninga for Berlins 16.100 politimenn, til bladet FireFireTo.

- Jeg har sett hvordan hooligans fra Polen, og andre østeuropeiske land, driver pryletrening, eller møter hverandre til masseslagsmål. Det er skremmende.

De engelske pøblene står allikevel øverst på versting-lista. Både VM 1998 og EM 2000 blir ikke bare husket for det som skjedde på banen. Spesielt i Charleroi, Belgia, etter kampen mot Tyskland, slo engelskmennene bokstavelig talt hardt fra seg.

Nå er fotballens gjeveste turnering tilbake på det europeiske kontinent, og alle som elsker fotball krysser fingrene for at det blir det sportslige vi husker best fra mesterskapet.

PØBLER: Over 3000 såkalte fotballfans blir nektet å reise til Tyskland mens VM pågår. Foto: Reuters
PØBLER: Over 3000 såkalte fotballfans blir nektet å reise til Tyskland mens VM pågår. Foto: Reuters Vis mer
BUSTED: Tyske fans blir arrestert for bråk etter at Tyskland tapte 1-5 for England i 2001.
FRYKTET: Deler av fansen til Legia Warszawa er blant de verste i Polen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling