VURDERTE Å GI SEG: Larvik-trenerne Tor Odvar Moen og Karl Erik Bøhn har vunnet det meste, men det er bare to år siden Bøhn nesten ikke orket mer. Foto: Thomas Rasmus Skaug
VURDERTE Å GI SEG: Larvik-trenerne Tor Odvar Moen og Karl Erik Bøhn har vunnet det meste, men det er bare to år siden Bøhn nesten ikke orket mer. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

32 gull på 16 år - bare én pokal mangler

Nå vil Larvik hente den aller største.

||| LARVIK (Dagbladet): Om noen uker er det 20 år siden Larvik Håndballklubb ble stiftet, et skudd i vinkelen av en sammenslåingsklubb.

For i løpet av disse åra har LHK spilt seg til tolv seriegull, ti norgesmesterskap, åtte sluttspillstitler og to europeiske titler.

Men trenerne Karl Erik Bøhn og Tor Odvar Moen - som på Dagbladets bilde har henda fulle av noen av pokalene - mangler den aller gjeveste: Champions League-bøtta.

Tidenes størsteNå er de nærmere enn på mange år, og i kveld spiller de den første av to semifinaler borte mot regjerende mester Viborg.

- Dette er tidenes største kamp for Larvik. Vi har vært i semifinalen før, men da var ikke alle de beste lagene med - siden de største nasjonene bare var representert med én klubb, sier Moen.

Veien til kveldens storkamp har derimot vært blytung, for premieskapet forteller bare én side av historien om Larvik.

Denne uka signerte Bøhn en ny toårskontrakt som hovedtrener. Han beskriver det som verdens enkleste valg - men det er bare to sesonger siden han seriøst vurderte å gi seg.

- Det var så mye som ikke fungerte, derfor vurderte jeg å finne på noe annet å gjøre. Jeg må trives, sier han.

Vasket drakterSelv om jentene leverte gullvarer på parketten i år etter år, har det vært mange feilpasninger utenfor banen. Spillerne har derimot ikke latt seg jage av konkursspøkelset som vandret i korridorene i gamle Bergslihallen.

- Vi gikk helt ned til tannkjøttet en periode, sier Bøhn.

- Det mest ekstreme var vel for et par år siden, da ingen av oss rakk å ta treninga, sier Moen.

Trenerne fikk ofte liten tid til sport, og måtte bruke mye ressurser på alt fra klubbadministrasjon til draktvask.

- Tor Odvar får lite skryt, men han er antageligvis den viktigste mannen i Larvik Håndballklubb. Vi hadde vært konkurs og nedlagt hvis han ikke hadde ofret så mye. Vi har hatt en omløpshastighet i administrasjonen som ikke hadde gått, hvis ikke han hadde vært så stabil og holdt dette nivået.

StjernetungtDe siste åra har de administrative bitene falt på plass, klubben har fått en ny storstue en kontringspasning fra sentrum og neste sesong skal verdensstjernene Gro Hammerseng og Katja Nyberg ikle seg den hvite drakta. Klubben håper også på å få tak i signaturen til Cecilie Leganger - og kanskje kommer Linn-Kristin Riegelhuth «hjem» også.

I øyeblikket er derimot alt fokus rettet mot kveldens 60 minutter, som i begge byer omtales som slaget om Norden. Larvik har lenge hatt en målsetting om å bli verdens beste klubb, og de har egentlig aldri vært nærmere. Skader har ødelagt mye de siste åra - nå har de hatt en optimal oppladning, hvor stjernene til og med slapp påskas landslagssamling.

- Hvordan er spenningsnivået på trenersida?

- Vi må bare prøve å holde oss til fag, uansett. Vi har sett trenere som før store kamper og mesterskap har vært umulig å snakke til, men jeg tror ikke folk kan se på oss om vi skal møte Viborg eller Selbu. Men jeg juger hvis jeg sier jeg er rolig, sier Bøhn.

- Nei, men du er jo ikke blitt et annet menneske heller, skyter Moen inn.

- Jeg kjenner det, men jeg har vært så lenge her nå at mest av alt gleder jeg meg til å vise fram jentene. Vi er stolte av å kunne reise rundt og representere klubben og vise den fram.