320 millioner for Carroll - og så snakker vi om dårlig øko-styring i Norge

I England har man brukt januar til å handle for nærmere to milliarder kroner. På La Manga snakker vi om Stabæks konkursfare og Tromsøs mulige poengtrekk for manglende økonomisk styring.

DYR MANN: Liverpool la over 300 millioner kroner på bordet for å lokke Andy Carroll fra Newcastle. Foto: RUSSELL CHEYNE/REUTERS
DYR MANN: Liverpool la over 300 millioner kroner på bordet for å lokke Andy Carroll fra Newcastle. Foto: RUSSELL CHEYNE/REUTERSVis mer

La Manga - tirsdag 1. februar:

31. JANUAR 2011 kom den økonomiske galskapen tilbake til England og Premier League. Da overgangsvinduet stengte ved midnatt var den ene overgangsrekorden etter den andre både slått og knust. Og da jeg så Andy Carroll ankomme Liverpools treningsfelt i helikopter i går kveld, var galskapen fullbragt.

Ja, jeg vet det er viktig å tilfredsstille supporterne på Merseyside.

Men makan.

35 millioner pund for en løs kanon med 11 scoringer etter en halv PL-sesong og én landskamp - er det bare jeg som mener det er kokos?

PREMIER LEAGUE I England og La Liga i Spania er omtrent i samme klasse som PIIGS-landene i EU - Portugal, Irland. Italia, Hellas og Spania. Økonomien er pill råtten. Likevel oppfører mange klubber seg som  penger er noe du kan dyrke på treningsfeltet, og påtar seg stadig størere utgifter. Så da Liverpool klarte å få 50 millioner pund for Fernando Torres snudde de seg bare rundt og brukte 57 millioner pund på Luis Suarez og Andy Carroll.

I tillegg kommer lønnsutgiftene i fem og et halvt år.

Det er ikke bare meningsløst.

Det burde vært kriminelt også.

HJEMME I NORGE er Stabæk på konkursens rand mens Tromsø så og si er satt under administrasjon. Har jeg forstått det riktig er egentlig alle spillere til salgs der ute på Fornebu. Og i Tromsø vil det forundre meg mye om det gode midtbaneankeret Kara Mbodji spiller i rødt og hvitt når vi skriver seriestart og 20. mars, Rosenborg trenger jo blant annet en Annan-erstatter. For vi kan ikke lenger bruke penger vi ikke har i norsk fotball - i Norge er nemlig konkurstrusselen en reell fare.

Og ikke bare et stygt ord.

Slik det synes å være i England og Spania.

STABÆK, OM IKKE Ingebrigt Steen Jensen og gutta tar en ny ringerunde og tigger penger til enda et par sesonger med blå drømmer og illusjoner, er per definisjon klare til å bli plyndret for sine beste spillere. Det finnes ikke penger der, det ryktes bare at klubben kan gå på ryggen allerede før sommeren om ingenting skjer på inntektsfronten. Og er du først ute på tokt er det fullt mulig å gjøre et kupp i Tromsø også.

Fordi situasjonen er slik.

Dessverre.

DET MÅ VÆRE tungt for norske klubbledere å se galskapen på Anfield presenteres som om Liverpool har gjort noe de kan være stolte av. Heldigvis går vi den andre veien i Norge. De fleste har sluttet å pisse i buksa når de fryser. Det er jo blitt forbudt også. Og når den nederlandske økomodellen nå innføres skal det bli enda bedre styring i norsk fotball.

Det betyr at faren for å havne der mange klubber er nå - i likviditetsskvis og akutt krise - minimaliseres.