STØRRE BLIR DET IKKE: Grand National er det største galoppløpet i Storbritannia. Foto:  AFP PHOTO/ANDREW YATES/NTB Scanpix
STØRRE BLIR DET IKKE: Grand National er det største galoppløpet i Storbritannia. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES/NTB ScanpixVis mer

33 hester har dødd under dette storløpet siden 1970

Og pengene det omsettes for er mer enn nok til å kjøpe Lionel Messi.

(Dagbladet): I morgen stopper De britiske øyer nærmest opp noen minutter når startskuddet går for galoppløpet Grand National. Premiesummen til vinneren er for første gang i år på hele 1 millioner pund, rundt 9,75 millioner norske kroner.

Løpet går på galoppbanen Aintree utenfor Liverpool, og ble første gang avholdt i 1839. De skal løpes to runder, og målet passeres etter 7242 meter og 16 hinder. Det er maksimalt 40 hester som stiller til start.

Løpet er et av få hvor amatører kan prøve seg mot profesjonelle, både trenere og jockeyer. I løpet av 166 løp er det 44 amatører som har vunnet løpet, står det på løpets hjemmeside.

Legendariske Red Rum er hesten som har rekorden for flest seire i løpet. Han vant tre ganger i perioden 1973-77, og ble også nummer to de to andre løpene han ikke vant i perioden.

Spilles for milliarder Britene er helt ville etter Grand National, og det omsettes for mange milliarder kroner på løpet. I 2012 ble det solgt spill for 1,9 milliarder kroner bare i Grand National-løpet. Det skal være mer enn nok til å kjøpe superstjerne Lionel Messi løs fra kontrakten med Barcelona.

Men å være spiller i morgen er normalt ikke lett. 13 av de 15 siste utgavene er vunnet av hester til mer enn ti i vinnerodds. Vinneroddsen på hesten som vant i fjor, Auroras Encore, var på 67.

Flere hester dør Det er mange som mener løpet er dyreplageri, og det har også skapt mange overskrifter rundt om i Europa.

I 2012 mistet to av hestene livet under styrkeprøven. Den ene var favoritten Synchronised. Han ble avlivet etter et stygt fall over et hinder. Det samme rammet According To Peter. I 2011 led også to hester samme skjebne.

- Dessverre skjer det noen ganger i denne profesjonelle sporten. Vi elsker hestene våre, og vi ønsker ikke at det skal skje, men dessverre skjer det noen ganger, har tidligere jockey Bob Champion tidligere uttalt til Sky Sports.

I løpet av 70- og 80-tallet døde 12 hester i løpet. I den neste 20-årsperioden fra 1990 til 2010 måtte 17 hester bøte med livet. Her kan du se en liste over hester som måtte bøte med livet under eller i forbindelse med løpet.

- Fart dreper Ginger McCain (døde i 2011) trente legendariske Red Rum, som nevnt er den mestvinnende hesten i historien.

- Du gjør det ikke lettere ved å lage banen lettere. Det er farten som dreper hestene, jo fortere de går, jo hardere faller de og det er mer sannsynlig at de vil falle, sa McCain til BBC før han døde i 2011.

I fjor ble det laget mer fleksible hinder på banen, og ingen hester døde underveis i løpet dette året.