33 trenere på 18 år

NADDERUD (Dagbladet): Stabæks nye trener Gaute Larsen har mye å leve opp til. Jan Åge Fjørtoft (34) rangerer nemlig Anders Linderoth som en av sine beste trenere i karrieren. Spissveteranen har overlevd 33 trenere siden seniordebuten i 1983.

I den grad det går an å sjefe over Jan Åge Fjørtoft, har lista over sjefer ballet kraftig på seg siden Hødd-trener Hans Gisle Holstad dyttet 16-åringen innpå som innbytter i treningskampen mot Skreia på Gjøvik i 1983 (Fjørtoft scoret og Hødd vant 4- 0). Fra trenere i Hødd, Ham-Kam, Lillestrøm, Rapid Wien, Swindon, Middlesbrough, Barnsley og Eintracht Frankfurt og nå Stabæk har Fjørtoft tatt imot ordre:

- Og Anders Linderoth er en av de beste trenerne jeg har hatt, sier Jan Åge Fjørtoft (34) til Dagbladet.

Som også vet en hel del om dårlige trenere.

- Jeg vet litt av hvert om hva en trener bør kunne. Det er nok på tross av mange av de trenerne jeg har hatt. I Norge har de vært dyktige, men som proff har jeg sett mye rart, sier Fjørtoft.

Rørende farvel

I går stakk Anders Linderoth innom Stabæk-garderoben på Nadderud for siste gang. Han tok personlig farvel med spillerne - en etter en.

- En rørende stund, sier Fjørtoft.

Han har bare godt å si om 51-åringen som ga seg som følge av slitasje søndag.

- Jeg har skrevet ned alle øvelsene han har hatt på trening, sier Fjørtoft, som til høsten begynner på C-trenerkurs sjøl for som han sier «bedre å forstå teorien».

Linderoth trakk søndag sjøl fram oppstyret da Fjørtoft ble vraket i første serierunde som medvirkende til ta han gir seg.

- Det må jeg bare beklage, sier Fjørtoft.

Stabæk-spissen forstår godt at treneryrket kan bli for tøft i det lange løp.

- Derfor tror jeg det går mot trenerteam der flere har ansvaret for ulike oppgaver.

Gjør endringer

Men foreløpig heter Stabæks eneste sjef Gaute Larsen. På en elendig treningsbane ledet 39-åringen i styrtregnet sin første trening som sjef i går. Han har allerede forberedt spillerne på endringer i fire punkter:

  • Slutt på 4-2-3-1-systemet.

- Heretter spiller Stabæk 4-4-2 slik vi gjorde med suksess i fjor.

  • Slutt på enmannsshow.

- Nå skal vi bygge et lag sammen. Da må jeg bruke spillere som er lagspillere. Det er ikke nødvendigvis de beste spillerne.

  • Slutt på tausheten.

- Både vi trenere og spillerne må bli flinkere til å prate sammen. Kommunikasjonen må være konstruktiv.

  • Slutt på slappe treninger.

- Vi kommer til å spille mer fotball på treningen for å få opp trøkket.

Om takhøyde for meninger, sier Gaute Larsen dette:

- Folk må få si hva de mener, men lojalitet er viktig.

- Vil du tolerere reaksjoner som den Fjørtoft kom med da han ble vraket?

- Nei.

<B>NOK EN SJEF:</B> Jan Åge Fjørtoft er vant til trenerskifter - i går ledet den nye Stabæk-sjefen Gaute Larsen sin første trening.