<strong>OMSTRIDT KUNSTGRESS:</strong> To senatorer i USA har bedt administrasjonen til president Barack Obama se nærmere på bruken av kunstgress etter at flere hevder det kan være skadelig. Foto: NTB Scanpix / Samfoto
Foto: © Sindre Ellingsen / Samfoto
OMSTRIDT KUNSTGRESS: To senatorer i USA har bedt administrasjonen til president Barack Obama se nærmere på bruken av kunstgress etter at flere hevder det kan være skadelig. Foto: NTB Scanpix / Samfoto Foto: © Sindre Ellingsen / Samfoto Vis mer

34 fotballkeepere fikk kreft. Nå blir Obama bedt om å se nærmere på hvorfor

Antyder kobling til kunstgress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bruken av kunstgressbaner er blitt en snakkis i England etter påstander om at 18-åringen Lewis Maguire ble kreftsyk som følge av gummikulene som benyttes som banedekke.

Men også i USA er det blitt en diskusjon.

Amerikanske myndigheter uttalte i forrige uke at de skal se nærmere på om det er noen sammenheng mellom kreft og gummikulene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Skadelig To senatorer - Richard Blumenthal og Bill Nelson - har henvendt seg til Obama-administrasjonen i håp om å få mer klarhet rundt temaet.

- Dessverre viser nyere rapporter at underlaget kan føre til helseskader som kreft, skrev senatorene.

Ifølge nyhetsbyrået har universitetet i Washington funnet 153 krefttilfeller med utøvere som har tilbrakt mye tid på kunstgress.

- Jeg er glad for at vi retter fokus mot dette, der millioner av barn leker, sier Elliot Kaye i miljøbevegelsen CPSC.

38 kreftsyke, 34 keepere For halvannet år siden slo fotballtreneren Amy Griffin fra USA alarm og viste til flere tilfeller hun mente var mistenkelige. Hun presenterte en liste til NBC på 38 spillere, der 34 av dem var keepere, som hadde fått påvist kreft.

- Jeg har vært trener i 26 eller 27 år. I løpet av de 15 første så jeg ikke noe til dette. Plutselig rammer det en strøm av barn, sa Griffin.

Griffin startet sin egen lille etterforskning da hun skulle besøke en bekjent kreftpasient. Da fant hun ut at fire fotballkeepere var innlagt på samme sykehus. De hadde samme kreftform på samme tid.

Én av de syke var Jordan Swarthout (22). Hun fikk påvist kreft i 2013.

- Under kamper og treninger fikk jeg de (gummikulene) i øynene, i munnen og i nesa, sier Jordan til NBC News.

- Spiser dekk De svarte kulene som fyller banene er laget av gummi. Mange kunstgressbaner har SBR-granulatet, som har sitt opphav i gjenvunnede bil- og maskindekk. Det er det vanligste og rimeligste alternativet.

- Det sier seg selv at det ikke er bra å spise dekk. Dette var likevel noe vi fikk i munnen, uten å tenke noe videre over det, sier Jordan.

Avdelingsdirektør for divisjonen for kjemikalier og stråling ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Gunnar Brunborg, har tidligere levert en rapport fra 2006 om temaet som nå tas opp.
 
- Det er umulig å påvise en kobling mellom kunstgressbaner og kreft, sier Brunborg til Dagbladet.

Debatten ruller likevel videre i USA og England.

<strong>PRESIDENT:</strong> Barack Obama. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
PRESIDENT: Barack Obama. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer