Martin Ødegaard:

35 kamper - 1 mål

Mål og målgivende pasninger skulle være varemerket til Martin Ødegaard (22). Slik er det ikke blitt på landslaget.

SLITER MED MÅLPOENG: Martin Ødegaard. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLITER MED MÅLPOENG: Martin Ødegaard. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): Ødegaard har spilt 35 A-landskamper siden 2014 og scoret ett mål. Scoringen kom i 2-2-kampen mot Romania sommeren 2019.

- Det er altfor dårlig. Jeg tror både han og lagkameratene er enige i at det har blitt altfor få målpoeng, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.

- Men han skal ikke ha hele skylda alene. Han har skapt en del sjanser som kunne gått inn, men som lagkameratene har misset på.

GODT HUMØR: Martin Ødegaard og Alexander Sørloth på Norges trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODT HUMØR: Martin Ødegaard og Alexander Sørloth på Norges trening. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ødegaard og Norge forbereder VM-kvaliken mot Latvia lørdag. Med tre poeng blir det gruppefinale mot Nederland i Rotterdam tirsdag. Fredag er det fortsatt usikkert om kampen vil gå for fulle eller tomme tribuner.

Men smak på det: Om fire dager kan Norge være klare for VM-sluttspillet i Qatar neste år.

Laget er avhengig av at de beste står fram - som blant andre Ødegaard. Han spilte meget bra mot Montenegro i oktober, da Norge vant 2-0. Likevel har nok de fleste forventninger om at han skal bidra med enda flere stikkere og avslutninger, som resulterer i scoringer.

BESKJEDER: Ståle Solbakken instruerer troppen før kampene mot Latvia (lørdag) og Nederland (tirsdag). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BESKJEDER: Ståle Solbakken instruerer troppen før kampene mot Latvia (lørdag) og Nederland (tirsdag). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er blitt en vane at trener Ståle Solbakken må svare på Ødegaard-spørsmål. Om statistikken på ett mål på 35 kamper sier han:

- Han har hatt muligheten til å score flere mål enn det. Det kommer antakeligvis til å komme flere på de neste 35 kampene. Han har hatt sjansen i kvaliken også, der han har stått bak veldig mye av vårt offensive spill.

- Du er ikke bekymret?

- Nei. Jeg ser på ham som en spiller som i karrieren kommer til å få mange målgivende pasninger. Og han kommer til å være like mye med i det oppbyggende spillet som det avsluttende spillet.

SUKSESS: Martin Ødegaard var knallgod for Real Sociedad. Her er nordmannen i duell med selveste Lionel Messi i mars 2020. Foto: NTB
SUKSESS: Martin Ødegaard var knallgod for Real Sociedad. Her er nordmannen i duell med selveste Lionel Messi i mars 2020. Foto: NTB Vis mer

Statistikk lyver likevel ikke. Ødegaard har hatt to magiske perioder i karrieren. Den første var i Vitesse i 2018/2019-sesongen. Da scoret han åtte seriemål og hadde elleve målgivende pasninger.

Suksessen fortsatte den påfølgende sesongen i Real Sociedad. Da hadde han fire seriemål og seks målgivende pasninger. Han hadde også seks målpoeng i cupen.

Fordi dette var i Spania, kan det sies at Ødegaard fikk sitt endelige gjennombrudd på verdensscenen det året. Men siden har det ikke vært like imponerende. Denne sesongen har han én scoring for Arsenal.

Solbakken mener Ødegaard har en rolle som autoritet på laget, selv om statistikken ikke er med ham.

- Han er en stille og rolig kaptein som ikke løper rundt i gangene. Men han sprer ro med sin trygge tilstedeværelse som kaptein, sier Solbakken til Dagbladet.

- Han er en fin leder, både på og utenfor banen. Han er flink til å lytte og si de riktige tingene, påpeker Mohamed Elyounoussi.

De neste dagene skal de norske gutta opp til eksamen. Og statistikker glemmes fort. Alle som sender Norge til VM, kan bli helter til evig tid.

NY KLUBB: Slik ble Martin Ødegaard presentert da han kom til Arsenal fra Real Madrid. Vis mer

VM-kvalik

Nederland861129-619
Norge852115-617
Tyrkia843119-1515
Montenegro832311-1111
Latvia81258-135
Gibraltar80083-340

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer