Slik gikk det med de norske gullårgangene

36 norske gutter herjet i U19-EM. Halvparten forsvant. Hva skjedde?

Norges U-landslag herjer i Europa, men hvor mye sier det om norsk fotballs framtid? Egil «Drillo» Olsen og Tor Ole Skulleruds U19-landslag var i europatoppen i henholdsvis 2003 og 2005. Skjebnen til majoriteten av dem er lite hyggelig.

ULIKE SKJEBNER: Rune Almenning Jarstein, Erik Bertheussen og Kristian Flittie Onstad utgjorde den defensive kjernen i Norges U19-landslag som imponerte under U19-EM i 2003 under Drillos ledelse, her i kampen mot Portugal. Jarstein er den fra dette kullet som virkelig tok steget. Flere av dem forsvant fra toppfotballen kort tid etter U19-EM. Foto: AP Photo/Keystone, Eddy Risch
ULIKE SKJEBNER: Rune Almenning Jarstein, Erik Bertheussen og Kristian Flittie Onstad utgjorde den defensive kjernen i Norges U19-landslag som imponerte under U19-EM i 2003 under Drillos ledelse, her i kampen mot Portugal. Jarstein er den fra dette kullet som virkelig tok steget. Flere av dem forsvant fra toppfotballen kort tid etter U19-EM. Foto: AP Photo/Keystone, Eddy Risch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld møter Norges suksessfulle G17-landslag tittelforsvarer og vertsnasjon England i kvartfinalen i U17-EM, anført av Thomas Rekdal og en rekke lovende norske gutter.

I ei tid hvor det er lenge siden det norske A-landslaget har spilt viktige kamper, øker interessen for norske U-landslag som beviselig er i europatoppen. Mens G17-landslaget i disse dager imponerer stort i EM og vant sin gruppe foran Sverige, Portugal og Slovenia, skal U19-landslaget spille EM i juli, som bare ett av åtte lag.

Luis Figo, Andrea Pirlo, Fabio Cannavaro, Petr Cech, Alberto Gilardino, Klaas Jan Huntelaar, Thiago Alcântara, Laurent Blanc, Davor Suker og Rudi Völler har alle blitt kåret til årets spiller i utvalgte U21-mesterskap. Men der svært mange av dem som har herjet i U21-mesterskap har gjort det samme også i internasjonal seniorfotball, er tendensen langt fra like tydelig for dem som har herjet på U17- og U19-nivå.

I hvert fall ikke i Norge, historisk sett.

«Skrekktallene»

I 2003 og 2005 klarte Norges U19-landslag å kvalifisere seg til EM under henholdsvis Egil «Drillo» Olsen og Tor Ole Skullerud ledelse. Begge disse gylne årgangene var i europatoppen. Det må man være for å være blant de åtte lagene som får delta i U19-EM.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer