Slik gikk det med de norske gullårgangene

36 norske gutter herjet i U19-EM. Halvparten forsvant. Hva skjedde?

Norges U-landslag herjer i Europa, men hvor mye sier det om norsk fotballs framtid? Egil «Drillo» Olsen og Tor Ole Skulleruds U19-landslag var i europatoppen i henholdsvis 2003 og 2005. Skjebnen til majoriteten av dem er lite hyggelig.

ULIKE SKJEBNER: Rune Almenning Jarstein, Erik Bertheussen og Kristian Flittie Onstad utgjorde den defensive kjernen i Norges U19-landslag som imponerte under U19-EM i 2003 under Drillos ledelse, her i kampen mot Portugal. Jarstein er den fra dette kullet som virkelig tok steget. Flere av dem forsvant fra toppfotballen kort tid etter U19-EM. Foto: AP Photo/Keystone, Eddy Risch
ULIKE SKJEBNER: Rune Almenning Jarstein, Erik Bertheussen og Kristian Flittie Onstad utgjorde den defensive kjernen i Norges U19-landslag som imponerte under U19-EM i 2003 under Drillos ledelse, her i kampen mot Portugal. Jarstein er den fra dette kullet som virkelig tok steget. Flere av dem forsvant fra toppfotballen kort tid etter U19-EM. Foto: AP Photo/Keystone, Eddy Risch Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): I kveld møter Norges suksessfulle G17-landslag tittelforsvarer og vertsnasjon England i kvartfinalen i U17-EM, anført av Thomas Rekdal og en rekke lovende norske gutter.

I ei tid hvor det er lenge siden det norske A-landslaget har spilt viktige kamper, øker interessen for norske U-landslag som beviselig er i europatoppen. Mens G17-landslaget i disse dager imponerer stort i EM og vant sin gruppe foran Sverige, Portugal og Slovenia, skal U19-landslaget spille EM i juli, som bare ett av åtte lag.

Luis Figo, Andrea Pirlo, Fabio Cannavaro, Petr Cech, Alberto Gilardino, Klaas Jan Huntelaar, Thiago Alcântara, Laurent Blanc, Davor Suker og Rudi Völler har alle blitt kåret til årets spiller i utvalgte U21-mesterskap. Men der svært mange av dem som har herjet i U21-mesterskap har gjort det samme også i internasjonal seniorfotball, er tendensen langt fra like tydelig for dem som har herjet på U17- og U19-nivå.

I hvert fall ikke i Norge, historisk sett.

«Skrekktallene»

I 2003 og 2005 klarte Norges U19-landslag å kvalifisere seg til EM under henholdsvis Egil «Drillo» Olsen og Tor Ole Skullerud ledelse. Begge disse gylne årgangene var i europatoppen. Det må man være for å være blant de åtte lagene som får delta i U19-EM.

GULLÅRGANG: Steffen Iversen og Norges U21-landslag herjet i U21-EM i 1998 og tok bronsen. Foto: Photo by Radu Sigheti REUTERS
GULLÅRGANG: Steffen Iversen og Norges U21-landslag herjet i U21-EM i 1998 og tok bronsen. Foto: Photo by Radu Sigheti REUTERS Vis mer

- Det er flere unge spillere i Eliteserien i dag. Det har nok sammenheng med at det på starten av 2000-tallet var mer penger og flere utlendinger, som gjorde det vanskeligere for norske unggutter å få sjansen i Eliteserien, sier Skullerud, mannen bak suksessen i U19-EM i 2005 og U21-EM i 2013, til Dagbladet.

Av de 36 spillere som ble tatt ut til EM i 2003 og 2004 har bare 17, altså under halvparten, lyktes i å etablerere seg på eliteserienivå eller høyere. Hele 19, altså over halvparten, har hatt en nedadgående karriereutvikling - og flere av dem forsvunnet fra fotballverden - etter europamesterskapet de gjorde det så bra i.

- Bare 17 eliteseriespillere fra to gode kull er i underkant. Det kan ha sammenheng med pengegaloppen som var på full fart inn i toppfotballen på den tiden. Det var mange utlendinger i norsk fotball da, sier Håkon Grøttland, talentsjef og fagansvarlig for landslagsskolen i Norges Fotballforbund, til Dagbladet.

- Det er en helt annen profesjonalitet og bevissthet i toppklubbene nå knyttet til spillerutvikling og spillerlogistikk. Talentene er der. Den viktigste jobben norsk fotball nå har foran seg er å foredle dem videre, sier Grøttland og har helt rett i det.

For talentene har vært der før også, men altfor mange av dem har forsvunnet.

Spørsmålet er derfor:

Hvor ble de egentlig hva?

Da Torres herjet med Norge

ULIKE REISER: Fredrik Semb Berge og David De Gea møttes i semifinalen i U21-EM i 2013. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ULIKE REISER: Fredrik Semb Berge og David De Gea møttes i semifinalen i U21-EM i 2013. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet har tatt for seg alle norske U-landslag på herresiden som har kvalifisert seg til mesterskap og vist seg som et av Europas aller beste aldersbestemte landslag.

U19-EM i 2002 er utelukket, all den tid Norge bare deltok i kraft av å være vertsnasjon, og resultatene der viste at de norske gutta var et nivå unna alle de andre, med tre strake tap og 1-9 i målforskjell.

Blant annet tapte Norge 1-5 mot Slovakia og 0-3 mot Spania, som vant hele turneringen etter 1-0 mot Phillip Lahm og Tyskland i finalen. Fernando Torres ble turneringens store spiller. Både Torres og José Antonio Reyes scoret mot Norge. Andrés Iniesta var en annen kommende superstjerne som spilte i U19-EM i Norge i 2002.

Kristofer Hæstad, Rune Almenning Jarstein og Christian Grindheim var de største profilene på det norske U19-laget den gang, mens spillere som Torbjørn Kjergård, Tor Moen, Dag Tverrbogvik, Steinar Guvåg og Eirik Winsnes forsvant fra toppfotballen.

Denne gjengen er ikke alene. Av de norske U19-troppene som har vært blant Europas aller beste, har altfor mange av dem forsvunnet fra fotballen og lagt opp tidlig etter noen sesonger i breddefotballen.

Bare noen få utvalgte har tatt steget opp til å bli sentrale A-landslagsspillere, mens majoriteten har slitt med å etablerere seg selv på eliteserienivå. For mange stoppet utviklingen etter U19-EM, som ble karrierens høydepunkt før de forsvant fra fotballverden.

SLO TIL: Fernando Torres ble toppscorer i U19-EM i Norge i 2002 og matchvinner i finalen (bildet) og fortsatte å score også på det høyeste nivået senere i karrieren. Foto: Morten Holm / SCANPIX
SLO TIL: Fernando Torres ble toppscorer i U19-EM i Norge i 2002 og matchvinner i finalen (bildet) og fortsatte å score også på det høyeste nivået senere i karrieren. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

La oss se nærmere på hvordan det har gått med de tidligere gullårgangene.

U19-EM 2003:

Spillertroppen: Rune Almenning Jarstein, Martin Overvik, Kristian Flittie Onstad, Vegard Lie, Gisle Refseth, Eirik Bertheussen, Kjell André Thu, Olav Tuelo Johannesen, Branimir Poljac, Petter Vaagan Moen, Jone Samuelsen, Magnus Hjulstad, Trond Erik Bertelsen, Tommy Edvardsen, Michael Røn, Daniel Fredheim Holm, Trond Olsen og Henning Hauger.

Landslagstrener: Egil «Drillo» Olsen.

England, Frankrike, Italia, Portugal Tsjekkia og Østerrike var de øvrige nasjonene som kvalifiserte seg til dette mesterskapet, i tillegg til vertsnasjonen Liechtenstein. Det var imidlertid ikke mange av disse EM-deltakerne som ble verdensstjerner.

Giorgio Chiellini var bautaen i det italienske mannskapet, Hugo Almeida var Portugals store stjerne i fraværet av Cristiano Ronaldo. I Tsjekkia var Bayer Leverkusen-legenden Michal Kadlec den store, mens Stewart Downing var det samme for England.

Norge tapte knepent 0-1 mot Italia, slo Leichenstein komfortabelt og spilte uavgjort mot Portugal i gruppespillet. Det holdt akkurat ikke til avansement for Drillos unge elever, som likevel imponerte stort.

- Rent ferdighetsmessig er vi på høyde med de beste. Muligens var Portugal litt bedre enn oss, ellers matchet vi alle, sa Drillo den gang.

Spesielt Daniel Fredheim Holm utmerket seg som en stjerne i dette sterke norske U19-landslaget, men den eminente teknikeren klarte aldri å ta det neste steget og har i stedet blitt en traver i norsk fotball, primært i Vålerenga. Tre A-landslagskamper er fasiten.

STORTALENT. Daniel Fredheim Holm lekte seg med Italias Riccardo Montolivo på U-landslag, men Montolivo er den store stjernen i dag.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
STORTALENT. Daniel Fredheim Holm lekte seg med Italias Riccardo Montolivo på U-landslag, men Montolivo er den store stjernen i dag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Rune Almenning Jarstein er den eneste som har tatt det neste steget fra denne gylne generasjonen. Jarstein spiller fast i Bundesliga for Hertha Berlin og er Norges landslagsmålvakt. Petter Vaagan Moen forsøkte seg i Queens Park Rangers, men ble aldri satset på. Henning Hauger opplevde det samme i Hannover.

I tillegg til de tre ovennevnte har Jone Samuelsen, Trond Erik Bertelsen og Trond Olsen vært innom Norges A-landslag, men uten å klare å etablere seg her. Men hva så med de øvrige fra denne generasjonen som var på høyde med Italia og de øvrige gigantene?

Hva skjedde egentlig med dem?

Gisle Refseth, som kom inn i EM-troppen da Espen Ruud fikk kyssesyken, er flasket opp i Ranheim - før askeladdklubben ble en toppklubb - men klarte aldri å spille seg inn på førstelaget for den daværende 2. divisjonsklubben. Heller ikke i Rosenborg eller Kolstad løsnet det for høyrebacken som var i Drillos U19-EM-tropp i 2003. Refseth fikk mye skryt av Drillo for sine defensive egenskaper. I dag spiller han breddefotball i Charlottenlund.

Vegard Lie var en del av Odd-stallen da han ble tatt ut til U19-EM og forårsaket straffen som Italia scoret mot Norge. I Odd fikk han aldri spille for førstelaget. Heller ikke i Fram Larvik eller Ørn Horten fikk Lie det til å stemme. Da valgte han å trappe ytterligere ned - i breddeklubben Nesjar.

Martin Overvik spilte fast i Alta da han var blant Drillos utvalgte i U19-EM. Veien gikk videre til Notodden, men uten både spilletid og suksess. Dernest returnerte han til Alta, etterfulgt av perioder i Bossekopp og Hundvåg i lavere divisjoner.

Eirik Bertheussen var et stort stoppertalent i Tromsdalen som ble snappet opp av storebror Tromsø, men det var en periode preget av utlån til lavere divisjoner. Dernest fikk han sjansen i Lillestrøm, men etter ti kamper på tre sesonger returnerte Bertheussen tilbake til Tromsdalen. Heller ikke han levde opp til forventningene etter U19-EM.

STAGNERTE: Olav Tuelo Johannesen var et meget stort talent, men tok aldri det neste steget.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .
STAGNERTE: Olav Tuelo Johannesen var et meget stort talent, men tok aldri det neste steget. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX . Vis mer

Tommy Edvardsen var Vålerengas representant i U19-EM og kom blant annet inn som innbytter da VIF slo Sandefjord i den avgjørende kvalifiseringskampen i Vallhall i 2003. I Eliteserien ble imidlertid aldri den daværende U-landslagsspilleren satset på. Karrieren gikk videre til Haugesund, Moss, Kristiansund og Kongsvinger, uten at han klarte å slå til på det øverste nivået.

Michael Røn - med danske røtter - ble sett på et stort midtbanetalent i Fredrikstad, men til tross for flere sjanser slo han aldri til der. Via Drøbak/Frogn gikk turen til nabo Sarpsborg 08, men heller ikke Røn klarte å sette sitt preg på norsk toppfotball.

Kjetil André Thu var Ørn Hortens unge juvel da han representerte Norge i U19-EM. Sandefjord snappet opp Thu og lot stortalentet få bra med spilletid i debutsesongen i OBOS-ligaen, før turen gikk videre til Sarpsborg 08. Thu fikk imidlertid ikke være med på østfoldingenes opptur og blir stående med de to eliteseriekampene han fikk for Sandefjord.

Olav Tuelo Johannesen var et meget stort talent som ble sammenliknet med Daniel Braaten. Både fysikken og teknikken var på plass, og Tuelo Johannesen ble også en sentral brikke på U21-landslaget raskt. Teknikeren scoret sterke 37 mål opp 91 kamper for Sandefjord fra kantposisjon og var også periodevis meget god for Kongsvinger. Det siste steget kom imidlertid aldri for Tuelo Johannesen, som spilte majoriteten av karrieren sin på nivå to i Norge.

DUELL: Stefan Strandberg møtte Alvaro Morata i U21-EM i 2013. Foto:. AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA
DUELL: Stefan Strandberg møtte Alvaro Morata i U21-EM i 2013. Foto:. AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA Vis mer

Heller ikke keeper Magnus Hjulstad etablerte seg på det øverste nivået og var stort sett andrekeeper i sine klubber. Kristian Flittie Onstad klarte imidlertid å bli en god eliteseriespiller for Lyn og etter hvert Esbjerg i dansk toppfotball. Branimir Poljac spilte mye for Stabæk i Eliteserien, før han dro til Tyrkia, der han havnet i en tragisk bilulykke som gjorde ham lam fra skuldrene og ned.

U19-EM 2005:


Spillertroppen: Joakim Heier, Arnar Førsund, Magnus Ueland, Johan Lædre Bjørdal, Steffen Hagen, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Dawda Leigh, Bjarne Ingebretsen, Jesper Mathisen, Petter Hanssen, Dag Ole Hoving Thomassen, Kevin Larsen, Tore Reginiussen, Vidar Nisja, Alexander Mathisen, Karim Aoudia og Morten Hæstad.

Landslagstrener: Tor Ole Skullerud.

Norge slo Armenia, men tapte knepent mot England og Frankrike i sin EM-gruppe. Begge Norges overmenn tok seg helt til finalen, hvor franskmennene triumferte anført av Yoann Gourcuff, Abou Diaby, Younès Kaboul og Yohan Cabaye.

- Det var en veldig god prestasjon å komme til U19-EM som ett av de åtte lagene der. Vi var veldig nær å komme til semifinalen. Det var en bitter exit da vi ledet 2-1 over England like før slutt, men de snudde kampen helt på slutten og tok semifinaleplassen fra oss. Det er et av de sureste tapene jeg har vært med på, sier Tor Ole Skullerud til Dagbladet.

- Det var et veldig bra kull, akkurat som U21-laget som tok bronse i Israel i 2013. Likhetene er at det var mange gode å velge mellom og et godt lag. Men vi trenger enkeltspillere med råskapen for å ta stegene videre, slik at Norge også kan få en spiller av Christian Eriksens kaliber. Jeg håper at de nye generasjonene har spillere med denne råskapen. Erling Braut Håland kan fort være det, sier den nåværende Strømsgodset-treneren.

På det norske laget som spilte jevnt med de to finalistene er det ikke veldig mange som har blitt spillere av bra internasjonalt format.

Noen unntak er det: Per Ciljan Skjelbred var denne generasjonens store norske fotballjuvel og er i dag en nøkkelspiller for Hertha Berlin i Bundesliga. Også Alexander Tettey har vært en nøkkelspiller for det norske A-landslaget og for klubber som Rennes og Norwich. RBK-stopper Tore Reginiussen er i dag fast på det norske A-landslaget.

FORSVANT:
Karim Aoudia ble trukket fram som et av Europas største talenter av UEFA, men levde aldri opp til forventningene.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FORSVANT: Karim Aoudia ble trukket fram som et av Europas største talenter av UEFA, men levde aldri opp til forventningene. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Av de øvrige har Steffen Hagen og Johan Lædre Bjørdal vært innom A-landslaget og preget Eliteserien gjennom flere sesonger. Jesper Mathisen, Alexander Mathisen, Vidar Nisja og Kevin Larsen har også mange solide sesonger på det øverste nivået i norsk fotball, mens de andre har gradvis forsvunnet.

Så hvor ble de av?


Karim Aoudia havnet på delt 3. plass på toppscorerlista i U19-EM i 2005 sammen med den tidligere AC Milan-stjerna Kevin-Prince Boateng. Aouida ble av UEFA trukket fram som en av mesterskapets beste spillere og største talenter og ble belønnet med prøvespill i Blackburn.

Men verken der eller i Stabæk eller Sarpsborg 08 lyktes det daværende stortalentet, som i stedet dro til Kjelsås. Auodia scoret mye der, men levde på ingen måte opp til forventningene og la opp bare 28 år gammel.

- Karim gikk til Kjelsås og scort mye der, men levde aldri opp til de vi kunne håpe. Det er et interessant bilde på hvordan fotballen har forandret seg, sier Skullerud til Dagbladet.

- Det var egentlig bare Per Ciljan Skjelbred som allerede spilte i Eliteserien på den tiden. Alexander Tettey hadde vel også debutert. I U19-laget i dag er det langt flere som allerede har spilt mye i Eliteserien,

Joakim Heier var god som keeper i Sarpsborg 08 på veien til Eliteserien. 30 år gammel gikk han over i en rolle som daglig leder og sportssjef i Fredrikstad Fotballklubb, klubben som han selv stengte buret mot slik at de rykket ned i kvalifiseringen i 2009.

Arnar Førsund var et solid stoppertalent da han ble lånt ut fra Vålerenga til Sandefjord og storspilte i ung alder der. Men så krøllet det seg til for krølltoppen, hvis karriere gikk gradvis nedover. Via Kongsvinger gikk turen til HamKam, Manglerud Star, tilbake til Kongsvinger, dernest Eidsvold og så Ørn Horten. U19-EM i 2005 ble et slags karriereklimaks også for ham.

FORSVANT: Arnar Førsund imponerte på seniornivå i ung alder, men så gikk karrieren gradvis nedover i likhet med en rekke andre fra U19-EM i 2005. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FORSVANT: Arnar Førsund imponerte på seniornivå i ung alder, men så gikk karrieren gradvis nedover i likhet med en rekke andre fra U19-EM i 2005. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Dawda Leigh var et nytt talent som Skeid avlet fram og som ble snappet opp av storebror Vålerenga. Her var Leigh tidvis meget god i likhet med mange andre Skeid-produkter, men også for driblekanten gikk karrieren gradvis nedover via Sandefjord, Kristiansund og Moss.

Bjarne Kortgaard Ingebrigtsen var bare 17 år da han slo gjennom med et brak for Lyn i Eliteserien og scoret to mot Bodø/Glimt i 2005. Det ble høydepunktet sammen med U17-EM. Karrieren gikk dernest til Kongsvinger via Nybergsund og til slutt til Mjøndalen.

Petter Bruer Hanssen var et stort midtbanetalent som tidlig slo igjennom i FK Tønsberg, før Odd tok sjansen på U-landslagsprofilen. Der spilte han fast i debutsesongen, før benketilværelsen startet og turen gikk videre til Start. Etter tre sesonger med bra med spilletid trappet Bruer Hanssen ned i Stokke, bare 25 år gammel.

Dag Ole Hoving Thomassen var i likhet med Rune Almenning Jarstein et keepertalent som startet karrieren i Herkules og etter hvert endte opp i Odd, riktignok med noen gode sesonger i Pors Grenland i mellomtida. I Odd ble det mye benkesliting, før Thomassen dro tilbake til Pors. I 2002 deltok han for øvrig i programmet Proffdrømmen på TV3 med blant annet Per Ciljan Skjelbred, men med en helt annen karriereutvikling.

Morten Hæstad ga også tidlig opp karrieren og var bare 29 år gammel da han lå opp. Kristoffer Hæstads lillebror fikk tidlig sjansen i Eliteserien for Start, men måtte også han nedover i systemet gjennom flere utlån. Hæstads siste klubb før han la opp var Hønefoss. Kevin Larsen la også opp relativt tidlig, i en alder av 30 år.

U17-EM 2017:

Spillertroppen:
Lars Kvarekvål, Mads Christiansen, Andreas Uran, Fabian Rimestad, Emil Kalsaas, Colin Rösler, Erik Tobias Sandberg, Jesper Daland, Mikael Ugland, Elias Flø, Anders Waagan, Håkon Evjen, Johan Hove, Edvard Sandvik Tagseth, Halldor Stenevik, Jørgen Strand Larsen, Erling Braut Håland og Erik Botheim.

Landslagstrener: Erland Johnsen.

Norge spilte 2-2 mot Nederland, men tapte mot England og Ukraina og røk ut i gruppespillet. Den samme generasjonen spiller U19-EM seinere i sommer, mens det nye U17-landslaget altså herjer i EM nå.

En rekke av de samme spillerne valset over Tyskland og vant 5-2 borte mot tyskerne i en avgjørende kvalifiseringskamp i mars med Moldes vidunderbarn Erling Braut Håland i spissen.

Tiden vil vise hvor mange av disse som klarer å ta steget videre. Håkon Grøttland tror disse har bedre forutsetninger enn spillerne i de norske EM-troppene fra 2003 og 2005.

- Det er en helt annen profesjonalitet og bevissthet i toppklubbene nå knyttet til spillerutvikling og spillerlogistikk, sier Grøttland til Dagbladet.

Mer om hva det innebærer lenger ned i saken.

Det norske U19-landslaget som skal til EM i Finland i juli trenes for øvrig av Pål Arne «Paco» Johansen, mens Gunnar Halle styrer spakene for det norske G17-landslaget som herjer i EM i England nå.

Markant forskjell på U19 og U21

Dagbladet har også sett på talentene som har representert Norge i U21-mesterskap. Den åpenbare forskjellen sammenliknet med U19-mesterskapene er at spillerne er mer etablerte spillere på seniornivå og at dermed langt flere av disse har skapt gode fotballkarrierer.

Her hører det også med at både U21-laget som deltok i EM i 1998 og i 2013 gjorde det så bra at de endte opp med bronse. Ingen var disse norske spillerne har forsvunnet fra toppfotballen slik mange av gutta fra U19-EM har gjort.

Samtidig har lagene og stjernene som Norge har slått på veien mot EM-bronsene, tatt større steg enn de jevnaldrende norske talentene i ettertid. Spillere som ble satt ettertrykkelig på plass av Norge, har utviklet seg til å bli verdensstjerner i etterkant.

Se bare her:

U21-EM 1998:

Spillertroppen: Espen Baardsen, Odd Arne Espevoll, Trond Andersen, Knut Henry Haraldsen, Vegard Heggem, Jon Inge Høiland, Frode Kippe, Eirik Bakke, Karl Oskar Fjørtoft, Thorstein Helstad, Steffen Iversen, Terje Skjeldestad, Rune Hagen, Hai Ngoc Tran, Andreas Lund, Steinar Pedersen, Tommy Stenersen, Daniel Berg Hestad, Bjarte Lunde Aarsheim og Erik Nevland.

Landslagstrener: Nils Johan Semb.

GULLÅRGANG: Tommy Stenersen, Trond Andersen, Steffen Iversen, Frode Kippe, Andreas Lund, Knut Henry Haraldsen og Daniel Berg Hestad under en trening i U21-EM i 1998. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix
GULLÅRGANG: Tommy Stenersen, Trond Andersen, Steffen Iversen, Frode Kippe, Andreas Lund, Knut Henry Haraldsen og Daniel Berg Hestad under en trening i U21-EM i 1998. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix Vis mer

Tyskland kom til dette mesterskapet med profiler som Michael Ballack og Miroslav Klose. Nederland hadde en rekke kommende verdensstjerner i Ruud van Nistelrooy, Roy Makaay, Mark van Bommel, Arnold Bruggink og Mario Melchiot.

I det spanske laget - som ble europamestere - var daværende stortalenter som Guti, Juan Carlos Valerón og Míchel Salgado sentrale brikker. Sverige mønstret et lag med Fredrik Ljungberg, Anders Svensson og Olof Mellberg som de største navnene.

Norge slo Nederlands stjernegalleri 2-0 i bronsefinalen etter å ha tapt 0-1 etter ekstraomganger mot Spania i semifinalen. I kvartfinalen slo Norge nabo Sverige, mens Frankrike ble banket i kvalifiseringen.

Steffen Iversen ble mesterskapets toppscorer i knallhard konkurranse med Ruud van Nistelrooy, Miroslav Klose, Roy Makaay, Juan Carlos Valeron og co. Iversen er også den spillere fra dette norske bronselaget som skapte den største karrieren med mange suksessfulle år i Tottenham og 21 mål på 73 A-landskamper for Norge.

Også tidligere Leeds-profil Eirik Bakke, eks Liverpool-spiller Vegard Heggem, Trond Andersen, Jon Inge Høiland og Thorstein Helstad fikk mange A-landskamper for Norge, mens Espen Baardsen, Erik Nevland og Steinar Pedersen var blant de øvrige som fikk sjansen i store klubber i England og Tyskland. Samtlige fra denne gjengen ble profiler på mimium eliteserienivå.

U21-EM 2013:

Spillertroppen: Ørjan Nyland, Omar Elabdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad, Håvard Nordtveit, Stefan Strandberg, Martin Linnes, Stefan Johansen, Harmeet Singh, Markus Henriksen, Anders Konradsen, Magnus Wolff Eikrem, Valon Berisha, Håvard Nielsen, Joshua King, Thomas Rogne, Fredrik Semb Berge, Jo Inge Berget, Abdisalam Ibrahim, Marcus Pedersen, Yann-Erik de Lanlay, Flamur Kastrati, Arild Østbø og Gudmund Kongshavn.

Landslagstrener: Tor Ole Skullerud.

Norge banket England 3-1 etter scoringer av Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget og Fredrik Semb Berge og spilte uavgjort mot Italia og Israel. Italia hadde spillere som Marco Verratti, Lorenzo Insigne, Alessandro Florenzi, Manolo Gabbiadini og Ciro Immobile.

YDMYKET: Stefan Johansen og Norge U21 ydmyket Jordan Henderson og England U21 i 2013, men det er Henderson som skal spille Champions League-finale om under to uker. Foto: NTB Scanpix
YDMYKET: Stefan Johansen og Norge U21 ydmyket Jordan Henderson og England U21 i 2013, men det er Henderson som skal spille Champions League-finale om under to uker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

England vraket en framtidig stjerne som Harry Kane, men kom til møtet med Norge med profiler som Jordan Henderson, Wilfried Zaha, Danny Rose, Jack Butland, Tom Ince og Nathaniel Clyne.

I semifinalen ble imidlertid Spanias stjernegalleri for sterke Norges gylne årgang. Spanjolene mønstret et knallag med Isco, David de Gea, Álvaro Morata, Thiago, Koke, Marc Bartra, Alberto Moreno, Sergio Canales og Iker Muniain.

Nederland delte bronsen med Norge og hadde spillere som Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Patrick van Aanholt, Kevin Strootman og Daley Blind. Tyskland ble for øvrig slått i gruppespillet med blant andre Emre Can, Antonio Rüdiger, Shkodran Mustafi og Sead Kolasinac på laget.

Og da Norge tok seg til U21-EM i Israel i 2013, tapte Norge 0-1 borte mot Frankrike i den første playoffkampen, men vant 5-3 i returkampen på Marienlyst mot verdensstjerner som Raphaël Varane og Antoine Griezmann.

Jevn årgang

Av de norske har 19 av 20 utespillere fra U21-troppen i Israel i 2013 fått debuten på det norske A-landslaget. Totalt har 20 av 23 spillere i denne troppen tatt steget opp, uten at de har klart å føre det norske A-landslaget et steg videre. Egil «Drillo» Olsen mente Per-Mathias Høgmo kom til «dekket bord» da han fikk jobbe med det nye bronselaget, men resultatene på seniornivå har uteblitt for Norge.

Svært få av de norske som var fullt på høyde med England, Nederland, Frankrike og Italia har klart å skape liknende karrierer som de beste spillerne de den gang møtte og slo.

Joshua King er den som virkelig har tatt det neste steget og etablert seg som en profil for Bournemouth i Premier League, etter å ha utviklet seg fra tidlig alder i Manchester United, før bakveien i lavere divisjoner og så opp til Premier League igjen.

Markus Henriksen, Stefan Johansen, Omar Elabdellaoui, Martin Linnes, Valon Berisha og Håvard Nordtveit har også etablert seg i gode europeiske klubber, mens Ørjan Nyland kjemper for å vise nivået som gjorde ham til turneringens keeper i U21-EM foran David de Gea.

Hele troppen har - i likhet med generasjonen som tok bronse i 98 - etablert seg på eliteserienivå eller bedre, men denne gjengen vil først og fremst bli husket for jevnheten framfor toppene. Den eneste utespilleren som ikke har debutert for Norges A-landslag er for øvrig Sandefjords Flamur Kastrati, men han har i stedet valgt å spille for Kosovo, i likhet med Valon Berisha.

Slik skal tendensen snus

Som artikkelen ble innledet med, er norsk fotballs viktigste oppgave å styrke arbeidet med å foredle talentene.

- Vår modell er tuftet på at vi ønsker flest mulig gode, lokale utviklingsmiljøer for våre barn og unge. Så vil de med «størst eierskap til egen utvikling» (vårt definisjon av talent) fanges opp av Landslagsskolen fra og med fylte 12 år. Landslagsskolen driftes i tett samarbeid med våre toppklubber, sier utviklingssjef Håkon Grøttland.

- Siste tids resultater bekrefter at den norske modellen ikke bare sikrer at norsk fotball er folkesport nummer én, hvor svært mange får positive fotballopplevelser i trygge omgivelser. Den norske modellen evner også å få fram spillere og lag som er konkurransedyktige internasjonalt i ungdomsalderen, fortsetter han.

- Vi skal imidlertid passe oss for å bli for høye og mørke. Det er fortsatt mye som kan bli veldig mye bedre innenfor alle områder i den norske modellen - og som vil spille positivt inn med tanke på å få fram gode A-landslagsspillere.

Grøttlands budskap er klart:

- Det vi kjapt må utvikle, er bedre matching for våre beste juniorspillere. Det er for mange av våre største talenter som spiller på et for lavt nivå som 17- og 18-åringer.

- Alle aktører i norsk fotball kan og må ta steg. Det være seg forbundet og toppklubbene. Det har imidlertid vært en veldig utvikling og profesjonalisering i det spillerutviklingsarbeidet som foregår i toppklubbene siste 6-7 år. Toppklubbene har vært helt avgjørende selvfølgelig fort at vi nå har gode yngre landslag.

- Hvor tidlig bør de største talentene dra ut?

- Det er ingen fasit på hvor tidlig man bør dra ut. Eventuelt om man må dra ut i det hele tatt. Men om man blir tilbudt en bedre trenings- og kamphverdag i omgivelser man opplever at man behersker, både på og utenfor banen, da bør man ta sjansen, sier Grøttland til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer