FALSKE ANKLAGER: Spillere og ledere i Fenerbache ble utsatt for falske kampfiksingsanklager. Her er Tomas Rogic (Celtic) og Simon Kjær (Fenerbache). Foto: Richard Lee/BPI/REX Shutterstock
FALSKE ANKLAGER: Spillere og ledere i Fenerbache ble utsatt for falske kampfiksingsanklager. Her er Tomas Rogic (Celtic) og Simon Kjær (Fenerbache). Foto: Richard Lee/BPI/REX ShutterstockVis mer

38 pågrepet for falske kampfiksingsanklager mot Fenerbahçe-spillere

Totalt 64 arrestordre utstedt.

Tyrkiske myndigheter har pågrepet 38 personer mistenkt for å ha fremsatt falske anklager om kampfiksing mot spillere og ledere i fotballklubben Fenerbahçe.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu Agency skal tyrkisk politi ha utstedt arrestordre på i alt 64 personer som alle mistenkes for å ha deltatt i komplottet mot fotballgiganten. Minst 38 av disse skal være pågrepet i aksjoner i Istanbul og 27 andre byer.

Blant de pågrepne og mistenkte er det både tidligere politisjefer, advokater og én journalist. Samtlige risikerer nå å bli tiltalt for å tilhøre en «terrorgruppering» og for ulovlig telefonavlytting.

Startet i 2011 En rekke lederskikkelser i Fenerbahçe, blant dem klubbpresident Aziz Yildirim, ble i 2011 arrestert og stilt for retten som del av en angivelig kampfiksing-skandale. I fjor ble de samme personene frikjent da saken var oppe til ny behandling.

Fenerbahçe har hele tiden hevdet at beskyldningene om kampfiksing var satt i scene av representanter for påtalemyndighet og politi som står i ledtog med den islamistiske Gülen-bevegelsen. Bak bevegelsens komplott skal det ha ligget et ønske om å overta kontrollen i den ene av Tyrkias to virkelig store fotballklubber.

Den tyrkiske regjeringen har også anklaget Gülen-bevegelsens støttespillere for å stå bak korrupsjonsanklager som i 2013 impliserte flere av president Tayyip Erdogans støttespillere. Myndighetene har siden den gang stemplet bevegelsen som en terrororganisasjon - og har flere ganger hevdet at den forsøker å styrte det sittende regimet.

Gülen-bevegelsen er samtidig ikke kjent for å ha vært involvert i noen voldshandlinger.

Avviser anklagene Regjeringen har likevel slått hardt ned på bevegelsen - og forsøkt å fjerne dens støttespillere i politiet og domstolene fra sine stillinger. Gülen-vennlige aviser og forretninger er også beslaglagt.

Gülen-bevegelsen avviser alle anklagene som rettes mot den.

Bevegelsens grunnlegger, forfatteren og pedagogen Fethullah Gülen, lever i selvpålagt eksil i Pennsylvania i USA.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.