4-6-0, kampfiksing-mistanke og dommere som streiker

Hva skjer egentlig i Skottland?

STERKE FØLELSER: Celtic-fansen viser hvor lite de setter pris på Rangers' Kyle Lafferty etter hans scoring i oppgjøret mellom de to klubbene i oktober. Foto: REUTERS/David Moir/ScanpixF
STERKE FØLELSER: Celtic-fansen viser hvor lite de setter pris på Rangers' Kyle Lafferty etter hans scoring i oppgjøret mellom de to klubbene i oktober. Foto: REUTERS/David Moir/ScanpixFVis mer

(Dagbladet): Kl 13.45 i dag braker Rangers og Celtic, de to gigantene i skotsk fotball sammen. De to leder serien i år som i fjor som de fleste år tidligere.

Men nivået på skotsk fotball er på vei nedover.

I år har overskriftene som har nådd ut over landet vært av det negative slaget:

STORE KLUBBER: Rangers og Celtic har fansgrunnlag som overgår de fleste engelske klubber. Bak de to topplagene er det derimot tynnere. Foto: REUTERS/Russell Cheyne/Scanpix
STORE KLUBBER: Rangers og Celtic har fansgrunnlag som overgår de fleste engelske klubber. Bak de to topplagene er det derimot tynnere. Foto: REUTERS/Russell Cheyne/Scanpix Vis mer

Landslaget har blitt latterliggjort etter at de stilte opp i en 4-6-0-formasjon mot Tsjekkia og ikke skapte en målsjanse. Dommerne gikk ut i streik fordi de var lei av klaging fra spillere og trenere, og Motherwell-spilleren Steve Jennings ble mistenkt for å ha fått rødt kort med vilje som en del av et ulovlig gambling-opplegg.

Under Championship - Det kan nesten ikke bli verre, sier journalisten Grant Russel, som følger skotsk fotball tett for STV Sport. Han er kort sagt oppgitt.

- Tilskuertallene er lave, klubbene sliter økonomisk, det kommer ikke opp gode nok unge spillere og det gjøres ikke nok for å få dem fram, sier Russel.

Storlagene Rangers og Celtic har fortsatt tilskuertall og ressurser de fleste norske lag bare kan drømme om. Christian Kalvenes spilte i Dundee United fra 2006 til 2008, og Burnley fra 2008 til 2010. Han mener nivået jevnt over er høyere på nivå to i England.

JOSIMARS SKOTTLAND-SPESIAL: I salg fra nyåret. Faksimile
JOSIMARS SKOTTLAND-SPESIAL: I salg fra nyåret. Faksimile Vis mer

- Jeg opplevde tempoet, kvaliteten og tøffheten i Championship som bedre og mer krevende enn den skotske ligaen, sier Kalvenes.

Vil ha ti lag Noe må altså gjøres. Henry McLeish, Labour-politiker, forfatter og tidligere fotballspiller, har skrevet to rapporter om krisetilstanden på oppdrag fra det skotske fotballforbundet. Han ønsker seg en Premier Leauge 1 og 2 med 10 lag i hver serie, og deretter regionale serier, som erstatning for dagens Premier Leauge med 12 lag og deretter tre nasjonale divisjoner.

Grant Russel mener det kan være et positivt grep. I dag er ifølge ham inntektsgapet for stort mellom de to øverste divisjonene i Skottland.

- Mange klubber bruker nå middelmådige utenlandske spillere i stedet unge skotske spillere fordi de frykter så sterkt å rykke ned, sier fotballjournalisten.

Fattige skotter Et problem for skottene, som alltid har sammenliknet seg med naboene i sør, er det store pengegapet mellom seriene. De skotske klubbene får nå 13 millioner pund til sammen hver sesong i TV-penger. Til sammenlikning fikk Portsmouth, som var klubben som fikk minst utbetalt i England, 31,8 millioner pund forrige sesong.

I SØKELYSET: Motherwells Steve Jennings ble utvist snaue 10 minutter før slutt i kampen mot Hearts, for heftige protester mot dommeren. Dette er fra en annen kamp mot danske Odense, der 26-åringen også fikk en tidlig dusj. Foto: (AP Photo/Lars Poulsen/Polfoto)
I SØKELYSET: Motherwells Steve Jennings ble utvist snaue 10 minutter før slutt i kampen mot Hearts, for heftige protester mot dommeren. Dette er fra en annen kamp mot danske Odense, der 26-åringen også fikk en tidlig dusj. Foto: (AP Photo/Lars Poulsen/Polfoto) Vis mer

-  Flere klubber står på randen av stupet og vi har en fotballkultur som står igjen på 70- og 80-tallet. Resten av verden har beveget seg framover, men vi står stille, sier Grant Russel.

En lengre versjon av denne teksten står på trykk i kommende utgave av fotballmagasinet Josimar. Der kan du også lese om hatforholdet mellom Celtic og Rangers.

SPILTE I SKOTTLAND OG ENGLAND: Christian Kalvenes. Foto: AFPPHOTO/ANDREW YATES/Scanpix
SPILTE I SKOTTLAND OG ENGLAND: Christian Kalvenes. Foto: AFPPHOTO/ANDREW YATES/Scanpix Vis mer