EFFEKTIVE: Mohammed Abdellaoue misbrukte denne sjansen mot Danmark i Parken, men spissens effektivitet hjelper det norske landslaget. Problemet er kanskje heller at Norge skaper for få av disse mulighetene.
Foto: Erik Berglund
EFFEKTIVE: Mohammed Abdellaoue misbrukte denne sjansen mot Danmark i Parken, men spissens effektivitet hjelper det norske landslaget. Problemet er kanskje heller at Norge skaper for få av disse mulighetene. Foto: Erik BerglundVis mer

4 av 52 land har færre skudd enn Norge

Island, Kypros, Liechtenstein og San Marino. Se hele lista.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Med en EM-betydningsløs kvalikkamp i vente, har fem dager med pressetreff gått vel så mye med til å diskutere hva som gikk galt for Norge i kvaliken denne gangen, som til snakk om møtet med Kypros.

Svaret på det er sammensatt, men landslagssjef Egil Olsen og assistent Ola By Rise er samstemte om i hvert fall en ting: To svake kamper mot Danmark ødela mye.

Statistikkjunkiene i Optaspesialisten har også forsøkt å finne svar - og kanskje forteller antall norske avslutninger i denne kvaliken noe av historien.

Tabellen til høyre i denne artikkelen viser en oversikt over avslutninger for alle de 52 lagene i EM-kvaliken.

Norge ligger helt nede på en 48. plass når vi teller antall avslutninger mot og på mål. Bare Island, Kypros, Liechtenstein og San Marino har færre enn Norges 48 avslutninger på syv kamper.

Situasjonen er litt lysere når man ser på snittet per kamp (Norge har bare spilt syv kamper), men selv etter en slik justering er Drillos på en 43. plass. Av 52.

- Jeg trenger ikke statistikk for å se at vi har skapt for lite. Dette er noe vi jobber med kontinuerlig, kommenterer landslagssjef Egil Drillo Olsen.

- Uttellinga er god likevel, og vi kan komme på et vesentlig høyere antall avslutninger etter kampen i morgen. Og det er nok andre statistikker vi kommer bedre ut på. Den defensive statistikken vår er blant de beste i Europa - vi tillater mindre enn én baklengs per kamp i snitt, og det er det få som gjør, fortsetter han.

Ikke flinke nok Likevel ser Drillo at det er en utfordring å få Norge til å skape mer.

- Vi jobber hele veien. Både på dødballsida, som vi fortsatt holder et bra nivå på, og på overgangsspillet, som har vært litt skuffende i år, at vi ikke har skapt mer. Og også mot etablert, vi jobber hele veien. Men du trenger kreative spillere, kreativitet og fart, og der har vi ikke vært flinke nok, innrømmer landslagssjefen.

For én ting er de taktiske valgene, men Egil Olsen er også avhengig av spillere som kan utføre jobben han setter dem til, spillere som er i stand til å skape sjanser for hverandre.

Der mener Optaspesialistens Grant Andersen at denne kvaliken har gitt grunn til bekymring.

Forferdelige pasningstall mot Danmark - Man kan diskutere taktikk, men individuelle svakheter kan ikke Drillo gjøre noe særlig med, sier Andersen, som har hentet fram tallene i tabellen.

Opta-eksperten mener som landslagsledelsen at kampene mot Danmark framstår som spesielt skuffende - og særlig den på Ullevaal.

- I den kampen hadde Norge 450 pasninger totalt, ganske mye til å være Norge, og 301 av dem traff medspillere. Men ser du på førsteomgangen er tallene veldig svake, sier Andersen til Dagbladet.

- Før pause hadde Norge 214 pasninger, 141 av dem traff medspiller. Ser du på enkeltspillere, finner du dette: Én spiller treffer med 13 av 23 pasninger. En annen treffer med 8 av 15. En tredje med 13 av 31. En fjerde med 11 av 24. Det sier seg selv at en treffprosent under 50 for flere spillere gjør det vanskelig å lykkes, også med å skape sjanser, sier han.

Større sjanse for VM Danmark og Portugal går nå videre fra Norges gruppe, begge uten å ha vist særlig større effektivitet enn Norge.

Men disse lagene har skapt mange flere avslutninger enn nordmennene, og scorer med andre ord flere mål.

- Drillo har rett i at Norge gjør det sterkt når man ser på det defensive i statistikken, men spørsmålet er likevel interessant: Har Norge større utbytte av å være i stand til å score i Portugal, enn av å begrense nederlaget til 0-1?, spør Grant Andersen.

Landslagssjefen selv tror uansett Norge har enda bedre muligheter til å ta seg videre fra den kommende VM-kvalifiseringen.

- Vi har vel vist at vi ligger tett bak de beste i Europa, det er et sjikt som tilhører Europa-eliten, der er ikke vi, men vi er like bak. Det betyr at vi kan kvalifisere oss til hva som helst, men at vi trenger de marginene. Det viser denne kvaliken også, der vi har vært så nære, sier Drillo til Dagbladet.

- Nå har vi også en gruppe før neste VM som tilsier at mulighetene i hvert fall i utgangspunktet er større enn de var før denne kvaliken her.

PS! Optaspesialisten skal få lov til å minne om en ting: Med seier over Kypros vil Norge ende opp med en uavgjort, to tap og resten seire i kvaliken. Ser man på de andre gruppene er det svært få av lagene som ender på andreplass med bedre statistikk enn det.

SKAPER LITE: Tabellen over viser at Norge ikke scorer så verst på effektivitet, og er nummer 20 av 52 land. Ikke er de norske spillerne så verst på å treffe mål med skuddene sine heller, etter treffsikkerhet er Norge på en 26. plass og faktisk bedre enn eksempelvis Danmark. Men antall norske avslutninger er i den definitive bunnstriden.Kilde: Optaspesialisten
SKAPER LITE: Tabellen over viser at Norge ikke scorer så verst på effektivitet, og er nummer 20 av 52 land. Ikke er de norske spillerne så verst på å treffe mål med skuddene sine heller, etter treffsikkerhet er Norge på en 26. plass og faktisk bedre enn eksempelvis Danmark. Men antall norske avslutninger er i den definitive bunnstriden.Kilde: Optaspesialisten Vis mer