Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- 40 000 arbeidere har ikke fått lønn i Sotsji

Forteller om grov utnytting og tortur i OL-byen i svensk dokumentar.

BYGGET GRATIS? Deltakerlandsbyen i fjellene over Sotsji er helt nybygd før OL som starter om en drøy uke. Nå hevder felre arbeidere i en dokumentar på SVT at tusenvis av arbeidere er grovt utnyttet i byggingen av OL-anleggene.Foto:AP /Pavel Golovkin/ NTB Scanpix
BYGGET GRATIS? Deltakerlandsbyen i fjellene over Sotsji er helt nybygd før OL som starter om en drøy uke. Nå hevder felre arbeidere i en dokumentar på SVT at tusenvis av arbeidere er grovt utnyttet i byggingen av OL-anleggene.Foto:AP /Pavel Golovkin/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av arbeidere har ikke fått utbetalt lønn under forberedelsene til OL i Sotsji, ifølge en ny dokumentar fra SVT.

«Uppdrag granskning» avslører i onsdagens program at Sotsji-arbeiderne er blitt systematisk utnyttet som billig eller gratis arbeidskraft før de er sendt tilbake til sine hjemland.

Semen Simonov ved menneskerettighetsorganisasjonen Memorial sier til SVT at inntil 40.000 arbeidere ikke har fått lønn.

Steinleggeren Abosidin Adinajev fra Tadsjikistan reiste til Sotsji i fjor vår sammen med noen kamerater. De jobbet fra morgen til kveld sju dager i uken. De fikk et forskudd da de kom, men tross løfter, kom ingen lønnsutbetalinger.

- Vi har ikke fått en kopek, sier Adinajev, som har vendt tilbake til Tadsjikistan.

Anklager om tortur I SVTs dokumentar kommer det også anklager om tortur. Elektrikeren Mardiros Demirtjan ble beskyldt for å ha stjålet en kabel. Han hevder han ble torturert av politiet for å skrive under på en falsk tilståelse.

- Jeg skriver under på hva dere vil, jeg kan ikke lenger tåle torturen deres, sa Demirtjan til politiet.

Demirtjan sier han også hadde gått med på å avstå fra lønnen sin. Han mener arbeidsgiveren samarbeidet med politiet.

Tidenes dyreste Investeringene rundt Sotsji-OL har vært på rundt 300 milliarder kroner. Det blir tidenes dyreste vinterleker.

Det er også kommet påstander om omfattende korrupsjon i forbindelse med OL-forberedelsene. En av Russlands fremste opposisjonelle, Aleksej Navalnij, anklaget tidligere denne uken russiske politikere og næringslivsfolk for korrupsjon og for å ha profittert på lekene.

OL arrangeres fra 7. til 23. februar.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!