VM-KLAR: Robin van Persie er klar for VM med Nederland. Til høyre er en 10 år yngre utgave av stjernespissen etter overgangen til Arsenal i 2004. En overgang som kom i stand etter en dramatisk episode i Nederland. Foto: NTB Scanpix
VM-KLAR: Robin van Persie er klar for VM med Nederland. Til høyre er en 10 år yngre utgave av stjernespissen etter overgangen til Arsenal i 2004. En overgang som kom i stand etter en dramatisk episode i Nederland. Foto: NTB ScanpixVis mer

40 Ajax-tilhengere gikk til angrep på van Persie: - Jeg trodde jeg skulle dø

Snakker ut om den skremmende opplevelsen.

(Dagbladet): Selv om Robin van Persies karriere tidvis har vært preget av skader og avbrudd fra fotballen han elsker så høyt, er det ingen tvil om at nederlenderen er en av de største stjernene på fotballhimmelen når vi nærmer oss VM i Brasil.

Etter overgangen fra Feyenoord til Arsenal i 2004 har spydspissen med det giftige venstrebeinet etter hvert bøttet inn mål i Premier League. Om nederlenderne får det som de vil fortsetter det også i den oransje drakta på sydligere breddegrader de neste ukene.

Men mye kunne vært annerledes om det ikke hadde vært for en torsdagskveld for ti år siden.

- Trodde jeg skulle dø 20 år gamle van Persie hadde fått kjenne på førstelagsfotballen i Feyenoord, men etter å ha havnet på kant med en del av a-lagsstjernene var han den 15. april 2004 på reservelaget. Motstanderen var erkerival Ajax.

På grunn av at det var en reservelagskamp var ikke sikkerhetsoppbudet like stort som det kanskje burde vært, og hele 4000 mennesker hadde møtt opp for å se «de nest beste» gjøre opp.

På tribunen satt Arsenals sjefsspeider Steve Rowley for å se om 20-åringen var god nok for «The Gunners» og van Persie skuffet ikke.

Like før full tid utliknet stortalentet, og etter å ha blitt verbalt misbrukt av Ajax-tilhengerne gjennom 90 minutter klarte han ikke dy seg lenger. Han sendte avsted et slengkyss mot hjemmefansen, noe som holdt på å koste ham dyrt.

Idet sluttsignalet går, stormet nemlig 40 Ajax-fans banen, og satte kursen rett mot van Persie. Spissen ble slått i bakken, og sparket mens han lå nede. Bare iherdig innsats fra lagkameratene og motspillerne gjorde at han kom seg i sikkerhet. I det neste nummeret av fotballmagasinet The Blizzard forteller van Persie om opplevelsen.

- Jeg vil ikke overdrive, men jeg trodde jeg skulle dø. Om man ligger bevisstløs på bakken og de stikker en kniv i deg - da er det over, sier han ifølge The Guardian.

TALENT: Det var aldri noen tvil om Robin van Persies talent. Her fra tiden i Feyenoord. Foto: REUTERS/Michael Kooren/NTB Scanpix
TALENT: Det var aldri noen tvil om Robin van Persies talent. Her fra tiden i Feyenoord. Foto: REUTERS/Michael Kooren/NTB Scanpix Vis mer

- Det gikk flere uker etterpå uten at jeg fikk sove skikkelig, og jeg våknet badet i svette etter et nytt mareritt. Jeg måtte gjøre noe og gikk til en psykolog for å få hjelp.

- Ville gått på ild Men nettopp denne dramatiske kvelden skulle likevel spille en lykkelig rolle i nederlenderens karriere når alt kom til alt.

Rowley hadde sett mer enn nok. Han hadde sett en unggutt som leverte under voldsomt press, og presterte selv mot et langt sterkere lag, og dagen etter ringte han og gjorde det klart at Arsenal ønsket seg ungguttens signatur.

Resten er, som de så fint sier det, historie.

Og neste kapittel i eventyret er VM i Brasil hvor van Persie håper Louis van Gaal kan lede «Oranje» hele veien. En trener og manager han har enorm respekt for.

- Van Gaal gir meg all den selvtilliten jeg trenger. Han har gjort meg til midtspiss og han har gitt meg kapteinsvervet. Jeg skylder ham noe, så jeg skal være skarp som en kniv i Brasil. Jeg ville gått på ild for ham, akkurat som resten av laget. Jeg tror vi kommer til gjøre noe helt spesielt akkurat som i 2010, men denne gangen vinner vi forhåpentligvis finalen, sier han.

Nederland spiller sin første kamp i mesterskapet mot Spania den 13. juni i Salvador.