409 minutter uten scoring

ULLEVAAL (Dagbladet): - Helt siden jeg fikk spissplassen har det vært det samme maset hver gang. Selvfølgelig skal det være konkurranse. Og rulleringa vi prøvde mot Slovakia, er helt grei for meg. Bare Norge vinner, sier Tore André Flo til Dagbladet.

Sist Chelsea-spissen scoret på landslaget skrev vi 9. oktober 1999. Siden det har han hatt 409 minutter med stadig økende måltørke. Og på Ullevaal i går kveld var han ikke nærmere enn en halvsjanse. Hva sier Nils Johan Semb til det?

- Jeg er ikke bekymret for den biten i det hele tatt, sier landslagstreneren skarpt.

- Det er sånn med spisser - det er de som varierer mest i prestasjonene. Og du kan ikke si at Tore André er langt unna formen etter én kamp. - Jeg synes det er å strekke det veldig langt.

En tung tid

Flo, derimot, har ikke så store problemer med å se kritisk på eget spill. Han kommer nemlig med en innrømmelse: - Det har vært vanskelig på landslaget, sier han til Dagbladet. - Det siste året med Norge har vært tungt. Men det løsne før EM. - Håper jeg.

- Har du noen forklaring på måltørken?

- Egentlig ikke. Jeg har jo spilt veldig bra for Chelsea. Så derfor er jeg ikke redd for formen. Det er nok andre årsaker til at jeg ikke får det til.

- Som rytmen i spillet?

- Alene som spiss blir det veldig mye jobbing. Du må slite knallhardt for å komme til sjanser. Og når du får ballen, skal andre spillere komme på løp bakfra. - Det er slik vi skal skape de største målsjansene.

Hørt det før

Storebror Jostein, som har radiokommentert Tore Andrés måltørke for NRK, er den som kjenner problemet best. Under Frankrike-VM var han romkamerat og hobbypsykolog da det stormet som verst rundt lillebroren. Og Jostein Flo er sikker på at alt vil løsne i Belgia og Nederland. Helt sikker.

- Bare vent til etter EM - da vil Tore André være den store helten, sier Jostein Flo. - Han tenker bare på sluttspillet. Og fordi formen er der, trenger ikke Tore André hjelp fra meg.

- Han opplevde akkurat det samme kjøret før VM. Tore André Flo sier at han ikke lar seg stresse av alle spørsmålene om egne kvaliteter. Fordi han er så vant til dem. - Men jeg skjønner hvorfor de blir stilt, sier han. - Og det eneste jeg kan svare er at jeg selvfølgelig har lyst til å spille godt i hver eneste landskamp. Storebror har denne varianten på presset rundt broren: - Ethvert spørsmål Tore André får når det gjelder formen er en inspirasjon - ikke stress. Det er ingen grunn til bekymring, sier Jostein Flo.