4,3 millioner for Finnes eiendeler

Møbler, kunst og antikviteter fra Ferdinand Finnes bo ble revet vekk under utendørsauksjonen i går. Auksjonshuset Blomqvist fikk inn 1,5 millioner kroner mer enn antydet på forhånd.

Om lag 450 gjenstander ble auksjonert bort i løpet av den fem og en halv time lange auksjonen. Det hele fantsted i et digert telt på gata utenfor Blomqvists lokaler i Oslo sentrum.

- Det eneste ingen bød på, var en samling på ti dekketallerkener i sølv. Ellers ble alt solgt, sa auksjonarius Elisabeth Vik Forsberg fornøyd etter endt økt.

Blomqvist hadde på forhånd antydet en total pris på om lag 2,8 millioner kroner for Finnes ting, men da det hele var over i går ettermiddag, hadde 4,3 millioner kroner skiftet eier.

- Det er ytterst sjelden vi har slike auksjoner i Norge, med så mange gjenstander fra en og samme person. Slikt er mer vanlig i utlandet, sier Forsberg. Blomqvists provisjon er på 15,6 prosent, som altså ble drøyt 670000 kroner.

- I og med at Finne etterlot seg såpass mye forskjellig, ble publikum i dag også veldig sammensatt. Noen vet nøyaktig hva de er ute etter, mens andre ønsker seg et minne om Finne, eller er på jakt etter utstyr til hjemmet. Auksjonen var vellykket, og den ble jo også en suksess, sier Forsberg.

To av Finnes hatter og tre av hans stokker hadde en samlet prisantydning på 1000 kroner, men gikk for 14000. Et Suleyman-teppe fra 1800-tallet ble solgt for 94000 kroner, 40000 over antydningen.

Ferdinand Finne var meget bestemt på at han ikke ønsket noe museum oppkalt etter seg. Etter gårsdagens auksjon vil det være en umulighet; hans etterlatenskaper er nå spredt for alle vinder.

AUKSJON: Maleriet Fiskerens middagspause gikk for 24 000 kroner.