43 omkom ved fotballkamp

Minst 43 mennesker omkom i forbindelse med en fotballkamp i Johannesburg i går.

Direkteoverføringen fra seriekampen mellom toppklubbene Kaizer Chiefs og Orlando Pirates viste livløse kropper liggende på banen, dekket av tepper.

Det brøt ut panikk da tilskuere prøvde å bane seg vei inn på allerede fullsatte tribuner på Ellis Park.

Tribunene skal være bygget for 68 000 tilskuere, og tragedien inntraff da 120 000 mennesker presset på for å komme inn.

Politiet skjøt tåregassgranater, og folk ble klemt og trampet ihjel i panikken som oppsto. 15 av de omkomne ble funnet utenfor stadion, melder TV-kanalen SABC.

Først ble det opplyst at det var minst 24 døde, men tallet ble senere endret til 47, og deretter til 43 omkomne. Det er fryktet at dødstallet vil stige ytterligere når man får oversikt over tragediens fulle omfang.

SABC rapporterte at det var solgt for mange billetter til seriekampen, og at publikum som prøvde å ta seg inn gjennom portene ble klemt mot piggtrådgjerder.

Mange mennesker er skadd, og TV viste at noen av dem ble båret inn i legehelikoptere. På grunn av trafikkaos utenfor stadion ble ambulanser sittende fast i trafikken.

Kampen ble avbrutt i det 30. spilleminutt på stillingen 1-1, og døde og skadde ble flyttet inn på banen.

(NTB)


Tribunetragedier de siste 15 år:

 • 1985:

  11. mai i Bradford (England): Det bryter ut brann på hovedtribunen under en seriekamp mellom Bradford og Lincoln. Tribunen blir overtent, og 56 mennesker dør.

  27. mai i Mexico by (Mexico): Trengsel foran inngangen fører til at 10 mennesker mister livet og 30 blir alvorlig skadd foran cupfinalen mellom Nacional Universidad og America.

  29. mai i Brussel (Belgia): Engelske tilhengere skaper panikk på tribunen før europacupfinalen mellom Liverpool og Juventus, en mur raser sammen under presset og 39 mennesker klemmes til døde. Engelske klubber utestenges fra europacupene i fem år.

 • 1988:

  12. mars i Katmandu (Nepal): Publikum vil søke ly for et kraftig haglvær, men møter stengte porter under en kamp på Nasjonalstadion. Flere enn 100 mennesker mister livet i panikken, 300 blir skadd.

 • 1989:

  15. april i Sheffield (England): Liverpool-tilhengere klemmes mot stålgjerder på en overfylt tribune før FA-cupsemifinalen mot Nottingham Forest, etter at politiet åpnet portene for å unngå trengsel utenfor. 96 mennesker omkommer, mange andre blir skadd for livet. Et resultat av ulykken var at alle gjerder mot indre bane ble fjernet i England, og at ståtribuner ble erstattet med sittetribuner.

 • 1991:

  13. januar i Orkney (Sør-Afrika): Det bryter ut slåsskamp på tribunen etter en annullert scoring i privatkampen mellom Kaizer Chiefs og Orlando Pirates. 42 mennesker dør i panikken.

  1992:

  5. mai i Bastia (Frankrike): En provisorisk tribune raser sammen under presset av publikum som taktfast hopper opp og ned før den franske cupkampen mellom Bastia og Marseille. 15 mennesker dør og 1300 blir skadd. Ulykken bidro til forbud mot provisoriske tribuner og påskyndet FIFAs påbud om arenaer med bare sitteplasser.

 • 1996:

  16. oktober i Guatemala by: Det oppstår trengsel på overfylte tribuner under en VM-kvalifiseringskamp mellom Guatemala og Costa Rica. 90 mennesker mister livet og 150 blir skadd.

 • 2000:

  9. juli i Harare (Zimbabwe): Tilskuere kaster gjenstander mot sørafrikanske spillere som hysjet på publikum etter å ha scoret i en VM-kvalifiseringskamp. Politiet bruker tåregass, og 13 mennesker dør i panikken.

 • 2001:

  11. april i Johannesburg (Sør-Afrika): 120 000 mennesker møter fram for å se seriekampen mellom Kaizer Chiefs og Orlando Pirates, på en arena som rommer halvparten. Politiet bruker tåregass for å stoppe tilskuere som vil trenge seg inn, og minst 43 mennesker mister livet i trengselen.

  (NTB/Dagbladet.no)

TRAGEDIE: Flere skadde mennesker blir behandlet på Ellis Park stadium i Johannesburg, Sør-Afrika.
BEHANDLES: En mann får behandling etter at han ble skadd.
DØDE OG SKADDE: Kampen brytes etter halvspilt førsteomgang. Etterhvert blir omkomne og skadde lagt på gressmatta.