437000 i uka!

MANCHESTER (Dagbladet): Robbie Fowler (23) har 18 måneder igjen av kontrakten med Liverpool og sier nei 21 millioner norske kroner i året for å bli på Anfield til sommeren 2004.

NBA i Amerika - basketballens mammon-maskin der gjennomsnittslønna for de drøyt 400 spillerne ligger rett rundt 20 millioner norske årlig - har akkurat sluppet ut av ei krise som truet hele sesongen 98/99. Konflikten - en seks måneder lang lockout - ble iverksatt da eierne ikke lenger kunne leve med spillernes lønnskrav. NBA-bossene var forberedt på å doble dagens lønninger i løpet av de fem neste årene, men spillerne sa nei og ville ha mer.

Onsdag ettermiddag, 29 timer før hele sesongen ville gått i glemmeboka, endte det med enighet, nye og progressive satser og et historisk og banebrytende lønnstak.

NBA er dermed den første ligaen i verden som innfører maksimumslønn. Nå mener engelske fotballøkonomer at FA og Premier League bør ta opp tråden.

For hvis Robbie Fowler og kompani ikke stanses - men får lov til å fortsette å kjøre det ene pengelasset etter det andre rett inn på egne konti - går denne øyas nasjonalidrett rett i kanalen og Nordsjøen.
Garantert.

Alle krever 10 mill.

NBA nådde metningspunktet da spillerne krevde mer enn de fagforeningsbestemte 57 prosentene av alle inntekter tilbake som lønninger. I Premier League går gjennomsnittlig 56 prosent av inntektene tilbake til spillerne. Og per dato er det så mange som sliter, at jakten på suksess bare kan ende et sted:

Med konkurs.

Etter at Premier League ble dannet og Sky-Sports begynte å dytte sine TV-penger inn i fotballen for seks år siden, er det nå blitt helt vanlig at en enda vanligere fotballspiller forlanger godt over 10 millioner kroner i året.

- Hvis vi ikke innfører lønnstak vil vi se klubber gå nedenom og hjem, sier Charltons styreformann Peter Varnley.
- Sjøl gjennomsnittlige spillere forlanger en million pund i året nå for tida. Og når vi spør hvorfor, så svarer de bare at i Mancehster United tjener han og han så og så mye. Og at de i hvert fall er tre fjerdedeler så gode som de spillerne de snakker om.

United har råd

Manchester United har Englands største lønnsbudsjett. Men - i Manchester United går bare 25 prosent tilbake til spillerne. For der i gården tjener man 20 millioner kroner bare i billettinntekter hver eneste gang det er kamp på Old Trafford. Sammenlikner du med Coventry - hvor spillerne helst vil tjene like mye - utgjør hjemmekampene bare fire millioner.

Southamptons styreformann Rupert Lowe sier:

- Hvis spillerne ikke forstår hva som vil skje hvis de krever for mye, så dreper de høna som legger det gylne egget.

Det er en annen måte å stave konkurs på.

Lojalitet på prøve

Hvor lenge supporterne orker å betale for gildet, og samtidig forholde seg positivt til sine bortskjemte og Armani-kledde helter er også et spørsmål. Hvordan i all verden kan en gjennomsnittlig Liverpool-supporter klare å identifisere seg med f.eks. Steve Mcmanaman - en kar som etter påstandene nå Bosman-fristes av ei ukelønn på 1,3 millioner fra Real Madrid.

Eller nevnte Fowler for den sakens skyld - som ved siste telling eide fire svære hus mellom Glasgow og London. Og som altså ikke er fornøyd med 21 Liverpool-millioner årlig.