45-åringen som slåss for Gud og sin femte VM-tittel

Tangstad tror Holyfield fortsatt er god nok.

(Dagbladet.no): Om ei uke fyller Evander Holyfield 45 år. Slår han Sultan Ibragimov (32) i Moskva i kveld våkner han opp på bursdagen sin som WBO-mester i tungvekt.

- Holyfield er en av få gode bokserne der ute, men han er selvfølgelig blitt gammel, sier Steffen Tangstad til Dagbladet.no.

Med seier blir 44-åringen den nest eldste v-mesteren gjennom en lang boksehistorie. Tangstad satt ringside da tidenes aller eldste mester, George Foreman, sikret seg tungvektsbeltet som 45 åring i 1994.

Guds hjelp

Foreman var predikant før sitt comeback, Holyfield satser også på kontakt med høyere makter.

- Gud vil hjelpe meg å vinne denne kampen, sier Holyfield før kampen i Moskvas ispalass.

- Jeg slåss ikke for pengene. Hvis noen ga meg en milliard dollar, så ville jeg fortsatt bokset. Gud har gitt meg et mål.

Tangstad tror på Holyfields motiver.

USA MOT RUSSLAND: Evander Holyfield får sjansen til å vinne tungvektsbeltet for femte gang, bare han slår ut Sultan Ibragimov i Moskva lørdag kveld. Foto: Scanpix/Reuters
USA MOT RUSSLAND: Evander Holyfield får sjansen til å vinne tungvektsbeltet for femte gang, bare han slår ut Sultan Ibragimov i Moskva lørdag kveld. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

- Han har tjent en milliard, penger har han nok av, sier mannen som selv bokset tittelkamp mot Michael Spinks i 1986.

Samme år la Tangstad opp. Holyfield bare fortsetter og fortsetter - selv om han egentlig la opp i 2002.

Det gjør boksingen hans helsefarlig, mener tidligere tungvektsmester og Lennox Lewis.

Britiske Lewis tok beltet fra Holyfield i 1999 og mener at veteranene bare lengter etter mer berømmelse, og burde omgi seg med rett type mennesker.

Folk som forteller sannheten.

- Du finner alltid ja-folk som sier det du vil høre. De får betalt, og du er den som blir skadd. Evander er en gammel bokser som er gått ut på dato. Han gambler skikkelig med helsa, sier Lewis.

Holyfield gjorde comeback igjen i fjor, og har vunnet de siste fire gangene han har fått i ringen. Men på de 13 siste kampene er seks tapt.

Seks år siden VM-tittel nummer fire

45-åringen som slåss for Gud og sin femte VM-tittel

Han får drøyt 27 millioner kroner for WBA-tittelmatchen, bare en tidel av det han fikk i oppgjør da Mike Tyson beit av ham øreflippen for 11 år siden.

I tillegg slåss han for å bli verdensmester for femte gang - det har ingen greid før.

Holyfield var sist tittelholder i 2001, og akter ikke å nøye seg med WBO-beltet. Han vil ha alle seks beltene. D må han dunke ned Vladimir Klitsjko (IBF- og IBO-mester) etter Ibragimov.

I tillegg må han beseire Ruslan Chagaev (WBA) og Oleg Maskaev (WBC). Det er mye å kreve av en bokser som ble proff i 1985, ett år etter OL-bronsen i Los Angeles.

- Jeg tror jeg kan vinne, uansett dag og år. Jeg tror ikke på tap. Du kan bare tape hvis du gir deg, og jeg vil ikke tape. Jeg ønsker å bli den udiskutable mesteren i verden, sier Holyfield.

Det kan Ibragimov sette en stopper for, den venstrehendte slagmaskinen har ennå ikke tapt på 28 proffkamper. 17 av motstanderne er slått ut på knockout, russeren tror ikke det skjer mot Holyfield.

- Jeg så kampen hans mot Luis Savarese, han gikk 10 runder som de var hans aller første. Det ser ut som han har jobbet hardt på helsestudio. Han har en god hake og et bra forsvar, jeg tror det blir avgjort etter 12 runder. Jeg er klar for 12 runder, sier russeren.

Kjøpte steroider?

45-åringen som slåss for Gud og sin femte VM-tittel

Holyfields fysiske form er omdiskutert. Han ble nektet profflisens i New York i 2004, boksemyndighetene mente han ikke lenger hadde styrke og teknikk til å gå i ringen.

Siden dengang har Holyfield operert skulderen, blitt mistenkt for å ha bestilt anabole steroider under falsk navn. Og fått ny lisens i Texas.

Han går under tilnavnene «The Real Deal» og «Krigeren», men føler seg mest som en ny mann.

- Nå er jeg helbredet. Jeg forsto ikke hva skulderen hadde å si på bokseteknikken. Det tok meg lang tid å skjønne at du kan slåss mot smerten, men en skade påvirker alt annet, sier Holyfield.

- Jeg har raske never og beveger meg godt. Jeg bokser like bra som unge folk.

Om han bokser like bra som Ibragimov, ubeseiret og sølvvinner fra Sydney-OL for sju år siden, får hele bokseverdenen svaret på i morgen kveld.

Rask og slår mer

- Ibragimov er rask og kommer til å sende avgårde flere slag mer enn noen annen tungvekter jeg har møtt, sier Holyfield.

Da tar han med Tyson, Lewis, Riddick Bowe og Foreman - som han slo på poeng for 16 år siden.

- Og han gjør rare ting - som jeg aldri har sett noen andre tungvektere gjøre.

Norske Tangstad ser på tittelkampen i Russland som et oppgjør mellom Øst-Europa og USA, og som en duell mellom en klassisk bokser og muskelbunter uten teknikk.

- Jeg tror Holyfield kan vinne. Ibragimov er ingen fantastisk bokser, og de er like store og like høye. Boksemessig er Holyfield på høyden reint teknisk. Holyfield er en bokser, de andre mesterne i verden i dag er maskiner. De er bare store og sterke.

- Går det an å være i verdensklasse når du nærmer deg 45 år?

- Ja, for noen går det an, de som har den rette boksestilen. De tar ikke i mot så mye.

Rocky-reprise?

Vinner han i Moskva i morgen kveld, mot Russlands egen sønn, får kanskje veteranen applaus fra hjemmepublikumet. Det har bare en amerikansk bokser fått før - og det på film.

- Dette blir nesten som Rocky, dette, gliser Tangstad.

Rocky i Sylveste Stallones skikkelse slo nemlig knockout på Ivan Drago i «Rocky 4» fra 1985, på 1. juledag i Moskva. Stallone spilte nettopp en aldrende mester, og den yngre russeren var storfavoritt.

I kassasuksessen ladet Rockey opp på en øde gård med snø og fjell.

Holyfield holdt seg hjemme i Georgia i USA så lenge som mulig foran kampen, mens Ibragimov tar all trening i Florida.

- Da jeg fant ut at han trente her, tenkte jeg «hvorfor dra over tidlig?». Han tenker som meg, hva er poenget? Jeg prøver å få minst mulig dager over der.

Og flest dager med tittelbeltet, gjerne helt fram til Foreman-rekorden på 45 år og 10 måneder.

<B>SKADEFRI: Holyfield har operert skulderen og tror han slår like hardt som yngre boksere.
TANGSTADS TITTELKAMP: Steffen Tangstad har ikke bare danset, han tapte for Michael Spinks da VM-beltet sto på spill.
TIDENES ELDSTE: Her sikret George Foreman VM-tittelen i tungvekt i 1994, da var legenden 45 år og 10 måneder.
HER RYKTER ØREFLIPPEN: Mike Tyson beit og tapte i 1996.
AMERIKANER I MOSKVA: Rocky dro til Russland og vant mot favoritten.