Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

45 millioner i bot etter skandalen

Mistenkt for omfattende kamerajuks.

FERDIGE: AJ Hinch og Jeff Lunhow. Foto: Bob Levey / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
FERDIGE: AJ Hinch og Jeff Lunhow. Foto: Bob Levey / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP Vis mer

Houston Astros, i Major League Baseball (MLB) i USA, har sparket både manager AJ Hinch og klubbdirektør Jeff Luhnow etter opprullingen av en kjempeskandale i amerikansk idrett:

En etterforskning gjort av MLB viser nemlig at de i 2017 skal ha opprettet et system der de fulgte med motstanderlagenes meldinger på banen, og hva disse betydde. Slik kunne spillerne for eksempel vite hva slags kast som kom i deres retning.

Den sesongen vant Astros prestisjetunge World Series.

Nå er klubben gitt en bot på fem millioner dollar - i underkant av 45 millioner kroner - for jukset. Det er nemlig strengt forbudt å lære seg motstanderens tegn ved bruk av elektroniske hjelpemidler, ifølge CNN.

Slik jukset laget

Hinch og Lunhow ble også suspendert i ett år. Som en konsekvens av jukset, har begge fått fyken, skriver New York Times.

Jukset skal ha foregått slik at det satt mennesker i et videorom og fulgte kampen. Slik fulgte de med og fulgte motstanderlagenes bevegelser med argusøyne.

Når koden var knekket, ville en av dem gå ut og varsle benken om hva tegnet betydde.

En av spillerne ville ifølge CNN så slå balltreet i en søppelkasse for å kommunisere hva slags kast som ventet slagmannen. Slik skal også spillerne ha vært involvert i skandalen.

- Ingen jukser

Det skal ikke foreligge noen bevis for at Luhnow visste om juksingen, ei heller om han regisserte noe.

I en uttalelse sier han følgende:

- Jeg er ingen jukser. Alle som har jobbet med meg i disse 32 åra, kan bekrefte dette. Jeg visste ikke at noen regler ble brutt.

Hinch sier:

- Jeg er lei meg for at jeg knyttes til disse hendelsene, og er skuffet over klubbens handlinger på denne tida. Det er mitt ansvar å lede spillere og støtteapparat med en integritet som representerer spillet på best mulig vis.

Det skal angivelig være mulig å straffe flere etter hendelsene.