STARTER? Dagbladets fotballkommentator, Morten Pedersen, tror Martin Ødegaard får tillit fra start mot Kroatia i morgen.Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
STARTER? Dagbladets fotballkommentator, Morten Pedersen, tror Martin Ødegaard får tillit fra start mot Kroatia i morgen.Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

46 prosent av folket kan fort få det som de vil

Morten P. kommenterer.

ZAGREB (Dagbladet): Det er ikke en treners jobb å lytte til en nasjonal avstemning om bruken av Martin Ødegaard. Men 46 prosent av folket kan fort få det som de vil.

En ting er helt sikkert før Kroatia-Norge i morgen kveld. Norge vil være seg selv og stille i Per-Mathias Høgmos vedtatte 4-4-2 formasjon fordi lagets identitet er overordnet alt annet.

Og i det bildet rykker Martin Ødegaard stadig framover i køen.

Sannsynligheten er stor for at 16-åringen starter sammen med Håvard Nielsen på topp.

DA TROPPEN BLE tatt ut for halvannen uke siden anså jeg muligheten for det som nå er i ferd med å skje som utenkelig. Martin Ødegaard møtte i utgangspunktet landslaget i Marbella som en spiller for framtida.

På plass i Zagreb konkurrerer han om en plass i startoppstillingen som alle andre. Og fordi spissituasjonen i den norske troppen er som den er, fordi Martin Ødegaard både er prøvd og har lykkes meget godt som en av to spisser på treningene i Spania, og fordi guttens unge alder ikke lenger er noe tema i håndteringen og utviklingen av talentet hans, sitter jeg med en følelse av at Per-Mathias Høgmo vil slippe ham løs.

Først og fremst fordi han er god nok.

Dernest fordi det er ingenting å tape.

INGEN FORLANGER AT Norge skal slå Kroatia i morgen kveld. Og bare de færreste tror på poeng. Det er nemlig ikke nå vi skal gjøre det. Som tidligere skrevet er det først i november vi kan sette karakter på Prosjekt Høgmo.

Og derfor er det ingen risiko å bruke Martin Ødegaard som en av to spisser i en kamp det i utgangspunktet ikke er ventet vi kommer til å produsere mye framover.

Ja, han kan få en dårlig opplevelse fordi ballen er det han kan risikere å komme minst i kontakt med.

Men så lenge resultatet egentlig ikke er av betydning for den norske EM-skjebnen vil det være mye læring i en slik kamp også.

TIRSDAG HERJET VERDENS mest omtalte fotballspillende 16-åring i en sju mot sju sekvens på treninga. I bakkant av økta snakket jeg med en nesten litt euforisk norsk landslagstrener. Som i tillegg til å ha fått bekreftet at guttungen er de fleste overlegne i en lekbetont fotballkamp på liten bane, kunne fortelle at rapportene han har fått fra Carlo Ancelotti og Zinedine Zidane i Real Madrid er at Martin Ødegaard leverer tilsvarende på deres treninger.

Den lille samtalen med Høgmo fikk meg til å ane at Martin Ødegaard plutselig var veldig nær en plass i startoppstillingen i morgen kveld.

Måten formasjonstreningene har foregått på, og igjen fordi alternativene ikke er mange der framme, har etter hvert gjort meg ganske sikker på at så kommer til å skje.

DET BETYR, OM Håvard Nielsen er klar igjen etter lyskeproblemet som tok ham før Martin Ødegaard tok alle på tirsdagsøkta, at det norske laget er klart. Skadefri er Eintracht Braunschweig-spissen per dato Norges førstevalg. Og tror man på det treningene har fortalt blir startoppstillinga denne:

Ørjan Nyland - Omar Elabdellauoi, Håvard Nordtveit, Vegard Forren, Tom Høgli - Per Ciljan Skjelbred, Aleaxander Tettey, Stefan Johansen, Mats Møller Dæhli - Martin Ødegaard, Håvard Nielsen.

Det forteller i så fall at Per-Mathias Høgmo er så tro mot ideen som han sier.

Og at øving og utvikling er like viktig som resultatet i Zagreb.