46 sjanser - 5 mål

ULLEVAAL (Dagbladet): Norge-Hviterussland 1-1. Nå kan selv ikke teoretikerne håpe på norsk VM-sluttspill. Årsaken er enkel. I VM-kvaliken har Norge bare scoret på hver niende målsjanse. Spissene innrømmer at det er en elendig statistikk.

Ifølge Dagbladets spilleranalyse har John Carew & Co. hatt 46 sjanser, og scoret fem mål. Det er rett og slett en usedvanlig dårlig uttelling. Og den viktigste grunnen til at Norge er ute av VM 2002.

  • Sammenlikner man med den forrige EM-kvaliken hadde Norge 79 sjanser, og 21 mål på ti kamper. Det betyr at landslaget trenger 3,76 sjanser for å score ett mål. Statistisk er vi nesten tre ganger dårligere nå enn i forrige kvalik.

- Det er ikke bra nok. Selv om jeg personlig bare hadde to sjanser, og scoret på den ene, så hjelper det så lite så lenge vi ikke vinner. Det eneste er at det ser bra ut på min personlige CV, sier en ironisk Carew.

- Elendig

Han og Frode Johnsen dannet spissduoen i går. RBK-spissen var Norges beste i går, men maktet ikke det man forventer av en spiss. Nemlig å score mål.

- Vi er ikke bra nok. Helt klart. Jeg hørte Erik Thorstvedt si i garderoben at vi hadde scoret fem mål på 68 sjanser eller noe sånt. Og det er jo ei elendig uttelling, sier Johnsen til Dagbladet.

De siste tjue minuttene kom Erik Nevland innpå som den tredje spissen. Han noterte en målgivende flikk til Carew. Og en kjempemiss da han nikket over på nesten blankt mål.

- Jeg er jo ingen stor hodespiller, men det er vel sånn 50/50 for at den skal gå inn. Det har jo vist seg at det er vanskelig for hele laget å sette sjansene. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, sier Nevland som ikke regner med å være i troppen når Flo og Solskjær friskmeldes.

Med hjertet

Carew synes spillerne må ta skylda for at vi er ute av VM. Og ikke Semb, som begynner å få folket mot seg.

- Nils Johan kan jo ikke noe for at vi ikke setter sjansene. Han kan jo ikke score målene for oss. Det er det vi som må gjøre, sier Carew.

I går rettet NRK Radios ekspertkommentator, Jostein Flo, sterk kritikk mot Nils Johan Semb under sending. Flo pekte på at Nils Johan Semb har hatt for sterk fokus på de skadde spillerne. Og ikke vært flink nok til å bygge selvtillit hos de som skal spille.

- Er det derfor dere mislykkes?

- Det synes jeg er feil. Jeg mener Nils Johan er flink til å backe oss opp. Alt Nils gjør, gjør han med hjertet. Han er en av de beste trenerne jeg har hatt, sier Carew.

Han har en enkel forklaring på motgangen foran kassa.

- Man får sånne perioder i alle lag. Jeg hadde en periode i vinter i Valencia der jeg ikke scora på 10 kamper. Norge hadde marginene med seg gjennom hele 90-tallet. Nå har vi en nedtur. Men jeg tror det kommer til å snu seg.

Sats ungt

For nå vil Carew ha med seg de unge spillerne fra U-21 landslaget fram mot EM i Potugal i 2004.

- Vi må satse på unge spillere, mikset med de beste rutinerte vi har. Henning Berg for eksempel er et forbilde for oss unge. Og en spiller som Petter Rudi definerer jeg fortsatt som ung, sier John Carew til Dagbladet.

- Hvem av spillerne på U-21 vil du ha opp?

- Det bestemmer uansett ikke jeg. Men Christer George har vist mye bra. Han og Alex Valencia. Men jeg har spilt U-21 selv i denne sesongen. Og jeg kan forsikre om at nivåforskjellen er enormt stor fra a-laget og ned til U-21. Ikke minst fysisk. Så det er ingen lett overgang.

... MEN CAREW SCORER: Norge var på vei mot tap da John Carew nikket inn utlikningsmålet.