VM i fotball:

48 lag og slutt på uavgjort: Sånn blir trolig nye VM

Delt syn på formatendringen.

NYE TIDER: Tyskland kunne feire etter seieren over Argentina i VM-finalen for snart tre år siden. Fra 2026 får trolig enda flere land være med på moroa. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Leonhard Foeger
NYE TIDER: Tyskland kunne feire etter seieren over Argentina i VM-finalen for snart tre år siden. Fra 2026 får trolig enda flere land være med på moroa. Foto: NTB Scanpix/REUTERS/Leonhard FoegerVis mer

(Dagbladet): I morgen håper Fifa-president Gianni Infantino at organisasjonen vil bli enige om å utvide antall deltakere i VM fra 32 til 48 lag fra 2026.

Infantino gikk til valg på at flere land skulle inviteres med, men prosessen fram har vært omdiskutert, og langt fra alle er enige i at en utvidelse er noen god idé.

Det tyske fotballforbundet gikk ut med sin kritikk nylig, de frykter at flere (og potensielt svakere) nasjoner fra de underrepresenterte kontinentene kan vanne ut kvaliteten på mesterskapet.

- Vi mener helt grunnleggende at det nåværende formatet med 32 lag er den beste løsningen, sa president Reinhard Grindel i forrige uke.

Økonomisk attraktivt

Ifølge Fox Sports erkjenner også Fifa selv i sine interne notater at standarden kan falle med den nye løsningen, men president Infantino mener likevel hardnakket at det er mer enn penger som ligger bak hans ønske om et større mesterskap.

- Økonomisk sett er 48 lag det mest attraktive rett og slett av sportslige grunner, ved at hver eneste kamp blir viktig. Denne avgjørelsen burde ikke tas basert på økonomi, driveren burde virkelig være utviklingen av fotballen og spredning av fotball i hele verden, sier Fifa-presidenten.

De 16 ekstra plassene kommer først og fremst Afrika og Asia til gode, men forslaget har «overveldende støtte» fra de fleste av de 211 medlemsnasjonene, hevder Gianni Infantino. Det er ventet at Uefa vil kreve to ekstra plasser (har 13 av de 32 nåværende) ved en økning til 48 lag, skriver Telegraph.

Økonomi er det selvfølgelig også i det: Fifa regner med en 20 prosents økning i inntekter fra sponsorer og rettighetskjøpere i forbindelse med utvidelsen. Blant annet øker antallet kamper som spilles i såkalt «primetime», ettersom man ikke lenger får en siste gruppespillrunde der alle lagene spiller samtidig.

Den mest aktuelle planen er som følger:

48 lag deles i 16 grupper på tre, der to lag går videre til sluttspillet. Dermed er de fleste garantert tre VM-kamper, mens ingen trenger spille mer enn sju (som nå), for å vinne mesterskapet.

For å unngå «avtalte» resultater i de siste gruppespillkampene vurderer Fifa også å avgjøre oppgjørene med straffesparkkonkurranser, for å sikre vinnere i hver eneste kamp.

Faren uten en slik løsning oppstår naturlig nok dersom et lag med tre poeng og et lag med ett poeng møtes i siste runde.

- Spennende format

Fotballpresident Terje Svendsen stiller seg positivt til at det kan bli flere nasjoner med i VM.

- NFF mener det positivt at flere nasjoner får ta del i et VM-sluttspill. Et VM fører ikke bare til folkefester hvor sluttspillet finner sted, men også til folkefester og et samlende fellesskap i hver enkelt deltakernasjon. Jeg er heller ikke bekymret for kvaliteten på mesterskapet. Internasjonal fotball viser at det er få "lette" kamper lenger, sier fotballpresident Terje Svendsen, via kommunikasjonssjef Yngve Haavik, til Dagbladet.

Svendsen mener det er et spennende format som nå legges fram.

- Det er selvsagt grenser for hvor omfattende et VM kan bli, men vi mener formatet vi er blitt presentert for er spennende. Så gjenstår det selvfølgelig å se hva endelig beslutning og format blir, sier han.

- Meningsløst

Da den opprinnelige tanken om en VM-utvidelse ble lansert i fjor, vakte det skepsis blant fotballmenere her hjemme.

Dagbladets fotball-kommentator Morten Pedersen betegnet forslaget som «meningsløst».

- Verden er stor, FIFA prøver å omfavne den, men dette er meningsløst, sier han.

- Jeg ser det økonomiske aspektet og at dette vil generere inntekter vi aldri har sett maken til, men hallo, et VM-sluttspill er fotballens mest eksklusive turnering. Å vanne den ut med å gi de som ikke har en sjanse til noe som helst en eneste kamp er ikke en VM-turnering verdig.

Aftenpostens Lars Tjernås sier seg enig med Pedersen, og trekker fram mange av de samme poengene.

- Jeg synes det er et helt sjanseløst forslag. VM skal være eksklusivt og oversiktlig. Dette reduserer begge deler. Tommel ned for dette forslaget. VM er stort nok som det er, sier Tjærnås.