5-åringer blir nektet å bruke turban på fotballbanen

- De kan spille i sin egen bakgård.

 STOLTE:  Turban er et viktig plagg i Indias historie. Her går utøvere under sommer-OL i Londin i fjor. FOTO: Paul Sancya/ AP / NTB Scanpix.
STOLTE: Turban er et viktig plagg i Indias historie. Her går utøvere under sommer-OL i Londin i fjor. FOTO: Paul Sancya/ AP / NTB Scanpix.Vis mer

(Dagbladet): Quebecs fotballforbund nekter barn å bruke turban under fotballkamper.  Provinsen i Canada har bannlyst hodeplagget i fotballigaer for barn, ifølge BBC.

Allerede i fjor startet fotballdommere å slå ned på bruken av turbaner under kamper, melder Ottawacitizen. Nå har diskusjonen blusset opp igjen. Flere unge spillere fikk ikke registrert seg til ligaene på grunn av sin religion.

Sjokkerende Organisasjonen for sikher i Canada mener forbudet tvinger over 200 barn til å gi seg med organisert fotball. De kaller det «sjokkerende» og «dypt sårende».

Det kanadiske fotballforbundet har tidligere bestemt at hijab, islamske hodeskjerf og turbanen skal være lov, ifølge BBC.

Men det stopper forbudet i Quebec.

Måtte gjøre det Leder i Quebecs fotballforbund, Brigitte Frot, mener de ikke hadde noe valg. Hodeplagget måtte bort.  Grunnen er enkelm ifølge lederen: Det er ikke god nok forskning på hvilke skadet hodeplagget kan gjøre.

Og nettopp det gjør at forbundet nekter 5-åringer å spille fotball.

- Poenget vårt er at vi ikke vet noe. Og siden vi ikke vet noe tør vi ikke å ta noen sjanser, sier Frot til BBC.

Hun forklarte videre at forbundet ikke har råd til å forske på «problemet» selv, og ikke kunne forandre reglene.

Lederen fikk da spørsmål om hva som ville skje hvis en fem år gammel sikh ville spille en organisert kamp.

- De kan spille i sin egen bakgård. Men ikke med en offisiell dommer og med fotballs offisielle regler. De har ikke noe valg, sier Frot.

Manglende dialog Kanadiske sikher er sjokkerte over avgjørelsen. De jobber nå hardt for å stoppe forbudet.

- Vi har forsøkt å ringe dem flere ganger, men de har aldri ringt tilbake. Vi har også sendt et brev, men fikk ikke svar, sier Balpreet Singh, president for organisasjonen.

Han mener at det burde ha vært en dialog mellom forbundene får hodeplagget ble bannlyst.

Også politikere i Quebec har begynt å  engasjere seg i saken. Parm Gill, medlem i det konservative partiet, går langt i sin kritikk av forbudet.

- Det er utrolig uheldig og krenkende. I en nasjon som er stolt av mangfold skulle ikke slike diskriminerende regler få lov til å stå,sier han i en uttalelse.

Quebec er den eneste provinsen i Canada som har bannlyst turbanen på fotballbaner.