5 om kvelden

Et realt stykke hardt arbeid holdt mot Costa Rica. Det er det sunneste også når Italia kommer på Ullevaal neste lørdag.

ULLEVAAL (Dagbladet): 5 om kvelden var nok til å slå Costa Rica i den siste testen før VM-avgjørelsen mot Italia. I hvert fall hvis du plusser på de fire norske målsjansene med en mulighet til på tælen hele laget viste i andre omgang.

Og det er sannsynligvis Norges eneste mulighet 4. juni når kvelden ikke gjelder avslutningen på en vellykket reklamekampanje, men hvordan et middels norsk mannskap skal slå et av verdens bedre fotballag.

Muligheten er uansett ganske stor.

Særlig hvis Ullevaal-publikummet viser seg fra en så trivelig side som i går, og startoppstillingen takker for støtten med samme entusiasme og glød som reservene hadde etter pause mot Costa Rica.

ER BANANSPISERE gladere enn fotballfans flest? Svaret på spørsmålet får ligge til bruk for den markedsavdelingen som hadde fylt opp landslagsarenaen med tusenvis av unger i reklameluer. Humøret rakk til å følge denne treningskampen med en lojalitet som overgikk vanlig høflighet for hjemmelaget.

For dette var en kamp som du lenge måtte være ganske fotballfaglig interessert for å hygge deg med.

HELE første omgang ble brukt på å få orden i det defensive arbeidet. På forhånd hadde spillergruppa jobbet med hvordan Norge skulle unngå rettvendte motstandere i farlige posisjoner i rommet foran vår egen forsvarsfirer.

Det er i dette såkalte mellomrommet ballsikre italienere kan bli farlige om de klarer å skaffe seg plass. Og plass var det en stund mye av rundt den nykomponerte norske backfireren.

DERFOR SÅ det lenge ut som Costa Rica var et bedre fotballag enn Norge. Det er definitivt Italia også. Det er grunnen til at landslagsledelsen leter etter løsninger for å kompensere for kvalitetsforskjellen. Da de første forsvarsglippene var rettet på, kom også mulighetene som liknet på det som kan bli høydepunkt mot Italia.

TO GANGER i andre omgang ble de norske kantspillerne slått fri bak Costa Ricas forsvarslinje i fart mot sidelinja. Begge ganger endte frispilling med bra sjanser.

Dette er mulighetene som laget kommer til å jage i VM-kampen. Siden det italienske midtforsvaret er så dyktige med ball og motstandere foran seg, gjelder det å komme via bakrommet på sidene.

NETTOPP det er en utfordring for et norsk lag som bare har en typisk kantspiller og som i tillegg er uten ekstrem fart. På den måten blir timingen i løpene avgjørende, og her har ikke Åge Hareide så mye tid til å jobbe med samspillet.

I de siste 35 minuttene før avspark mot Italia, disponerte han bare tre spillere som starter 4. juni. I denne perioden måtte han også dytte Morten Gamst Pedersen over på høyresida for å få regnestykket til å gå opp.

Likevel var dette Norges beste minutter i går.

FOR TRØKKET i hver eneste duell bar det kjapt sammensatte norske laget fram til en bra kamp. Sånt er mer enn fattigmanns trøst. Selvsagt finnes det fine kvaliteter på flere plasser på landslaget. Poenget er bare at laget til sammen er avhengig av maksimal konsentrasjon og innsats for å nå opp til et godt internasjonalt nivå.

Derfor ble det Frode Johnsen som avgjorde. Med fysikken, viljen og spillforståelsen bærer han med seg de fleste av tradisjonelle norske fotballkvaliteter, og han bærer dem godt.

Johnsens heading etter det lange innkastet fra Morten Gamst Pedersen er slik vi helst lager mål også mot Italia.

BLIR det en kopi av Frodes bakoverheading 4. juni, kommer Ullevaal til å trampeklappe for et langt innkast.

Det er jubel bra nok.

I går stemte publikum via sms på hvilket bananskudd som var flottest. Det var et PR-triks.

Mot Italia gjelder bare fotballarbeid, og landslagets siste dugnad var god.

Da holder det for også Nye Norge.