HVILTE SPILLERE: Sarpsborg stilte bare med én spiller fra laget som slo Maccabi Tel Aviv 3-1 i Europa League-playoffen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
HVILTE SPILLERE: Sarpsborg stilte bare med én spiller fra laget som slo Maccabi Tel Aviv 3-1 i Europa League-playoffen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Europa League:

50 millioner er mer enn tre poeng

Sarpsborg ofret tre eliteseriepoeng for å optimalisere muligheten til å tjene 50 millioner kroner i Europa. Det er et regnestykke som går opp alle dager.

  • Sarpsborg - Kristiansund 1-2 (0-1)

TI SPILLERE FRA laget som slo Maccabi Tel Aviv 3-1 i Europa League-kvalifiseringen torsdag kveld var vraket fra Sarpsborgs startoppstilling mot Kristiansund.

Tøffe tider krever tøffe virkemidler.

Tøffe virkemidler krever tøffe ledere.

SARPSBORG, SOM ALDRI tidligere har vært i Europa, har spilt to kamper i uka, torsdag og søndag, de sju siste ukene. Det krever sine menn. Det var derfor trener Geir Bakke valgte som han gjorde da han gikk til Kristiansund-kampen med et lag uten relasjoner. Men han gjorde det ikke alene, det er ikke sånn det virker i Sarpsborg.

Det var Sarpsborg 08 som tok denne avgjørelsen.

Det var klubben som regnet på det og fant ut at det egentlig ikke var noe å lure på.

FØR I VERDEN, og det er faktisk ikke så veldig lenge siden, så vi klubber og trenere som gjorde det motsatte av det Sarpsborg og Geir Bakke valgte denne søndagskvelden. Da Europa League ennå het UEFA-cupen og pengene ikke var i nærheten av det de er i dag, var det mange som spilte B-laget sitt i Europa og sparte de beste til seriekampen på søndag.

Det var den gangen vi sa vi ønsket å spille i Europa, men sjelden gjorde det som skulle til for å lykkes.

I skyggen av Rosenborgs enorme framganger internasjonalt var det mest lunkne holdninger og en og annen døgnflue.

Det har heldigvis forandret seg.

GEIR BAKKE SIER han tar det hele og fulle ansvaret for tapet mot Kristiansund. Det er jobben hans. Skulle det komme kritikk tar han det også. Men jeg tror ikke det er for mange som klarer å hisse seg opp over et valg som handler om å optimalisere muligheten for 50 millioner kroner.

Kan hende det til slutt koster Sarpsborg en plass som åpner døra til Europa neste sommer.

Men:

Med 50 millioner inn i 2018 tror jeg alle kan leve med det.

FOR DET ER det alt handler om for Sarpsborg 08. Siden torsdag kveld er det forståelig at fokuset har vært på Tel Aviv torsdag til uka, og ikke på kampen mot Kristiansund denne 20. serierunden. Da laget dro til Island og den første kvalifiseringskampen i juli var det fortsatt Eliteserien som sto øverst på prioriteringslista. Etter en makeløs reise på sju kamper er det nå eller aldri. Og med bakgrunn i det vi så i Sarpsborg sist torsdag, da førstereisgutta i perioder herjet med et lag som spilte Champions League for tre år siden, og som har vært i Europa Leagues gruppespill de to siste sesongene, er ikke avgjørelsen om B-laget bare til å forstå.

Den bør applauderes.