PENGA OG MAKTA: Starts sportsdirektør Tor Kristian Karlsen og klubbens styreleder Christopher Langeland på vei ut fra Haugesund Stadion. I neste uke skal klubben legge en ny plan. Sportsdirektøren snakker allerede om cupfinalen 2019. Foto: Scanpix
PENGA OG MAKTA: Starts sportsdirektør Tor Kristian Karlsen og klubbens styreleder Christopher Langeland på vei ut fra Haugesund Stadion. I neste uke skal klubben legge en ny plan. Sportsdirektøren snakker allerede om cupfinalen 2019. Foto: ScanpixVis mer

50 millioner investorkroner skulle gjøre Start til en toppklubb. Nå lurer John Arne Riise på om Kjetil Rekdal fortsetter i klubben

Start er årets flopp i Eliteserien. Nå forteller meget informerte kilder at John Arne Riise snuser på jobben til Kjetil Rekdal.

  • Haugesund-Start 3–1
  • Lillestrøm-Kristiansund 2–0
  • Stabæk-Strømsgodset 2–2

ET SJELDENT DRAMA reddet Strømsgodset på overtid, sender Start til OBOS-ligaen og Stabæk ut i play off den 5. og 9. desember. På Nadderud, der man kan rykke ned fordi det er blitt en vane å tape eller spille uavgjort når man leder – mot Strømsgodset skjedde det for 13. gang denne sesongen – er det egentlig business as usual.

Stabæk kan takke seg selv.

I Kristiansand betyr nedrykket 50 millioner rett i dass.

STARTS PROFILERTE SPORTSDIREKTØR Tor Kristian Karlsen brukte VG til å snakke om topp tre før sesongstarten i mars. Jeg husker jeg synes det var i overkant. Og her jeg sitter nå, en snau time etter nedrykket fra Eliteserien, hører jeg den samme Karlsen si at Start rykker ned fordi de ar gutter mot menn, at klubben (han?) skal legge en ny plan til uka, for så å komme tilbake til neste år og kanskje spille cupfinalen.

Hvem vet, sier Karlsen.

Har du hørt?

Han om noen burde visst bedre.

START KOM FRA OBOS-ligaen da Tor Kristian Karlsen tok rennefart og løftet Start rett inn i toppen av norsk fotball før en eneste kamp var spilt. Tjue signeringer senere er de tilbake der de kom fra. På veien har de byttet ut Mark Dempsey med Kjetil Rekdal, tatt noen flere poeng i snitt siden trenerskiftet 1. juni, men altså ikke nok til å overleve.

Det gjør selvfølgelig Starts sportsdirektør en smule trist.

Men det gjør ham ikke veldig ydmyk.

I KONTINUITETENS NAVN er det bra for Start at Kjetil Rekdal sier han skal være med videre. Om han får lov da, i disse nedrykkstider ryktes de mest vanvittige ting. Når John Arne Riise har startet trenerutdanningen og signalisert at han er på vei tilbake til fotballen kan alt skje. For Riise kommer jo fra spillindustrien der Starts eiere har tjent sine penger, og ifølge mine kilder kan han være interessert i en jobb i Kristiansand.

Akkurat som han skal ha snust på en mulighet i Brann (assistentjobben) og HamKam.

DET HAR SKJEDD merkeligere ting i fotball enn at John Arne Riise er tilbake i bransjen allerede neste sesong. Navnet har han jo. Sammen med selvtilliten. Pluss litt utdannelse. Men når det kommer til faglig kompetanse og trenererfaring når han ikke Kjetil Rekdal til leggskinnene.

Der Start er nå er det den biten som betyr noe.

TILBAKE I ÅLESUND: John Arne Riise endelig hjemme igjen. Nå vil han lære seg sunnmørsk. Reporter: Øyvind Godø. Video: Bjørn Langsem Vis mer Vis mer Vis mer

HVA NEDRYKKET BETYR for investorenes vilje til å være med videre vet jeg ingenting om. Jeg vet bare at fiaskosesongen 2018 har kostet et sted mellom førti og femti millioner kroner, penger tilført som hard cash. Og i det bildet blir ikke Starts nedrykk bare det dyreste og mest meningsløse nedrykket i klubbens historie, det går raskt til topps som årets desiderte flopp i norsk fotball.

Kan hende det er den største økonomiske floppen i norsk toppfotballs historie.

VEIEN ER BRUTALfra topp tre-drømmer i mars til nedrykk i november. Hvorfor Tor Kristian Karlsen da sper inn en mulig cupfinale i 2019 er komplett uforståelig. For det er ikke trøst, drømmer og falske visjoner Start trenger nå.

Det de trenger er ledelse.

Men ikke av ledere som ser svarene med fasit i hand.

Av ledere som skjønner hva som skal til for å stabilisere seg på det øverste nivået i Norge.