UPOPULÆRE: Også 23. januar demonstrerte Manchester Uniteds supportere mot sine amerikanske eiere.Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATES
UPOPULÆRE: Også 23. januar demonstrerte Manchester Uniteds supportere mot sine amerikanske eiere.Foto: SCANPIX/AFP/ANDREW YATESVis mer

50 rikinger står klare til å kjøpe ut Glazer-familien

«De røde ridderne» vil redde Manchester United.

||| • Følg Hull - Chelsea i fotballstudio fra kl. 20.45!

(Dagbladet): Manchester Uniteds supportere har ikke lagt skjul på hva de mener om Glazer-familien, amerikanerne som har eid klubben siden pappa Malcolm sikret seg kontroll over aksjemajoriteten i mai 2005.

«Yanks Out» har vært ropet siden den gang, og hver gang det har kommet meldinger om økende gjeld har ropet bare økt i styrke.

Men nå øyner de mest optimistiske lyset i enden av tunnelen.

En gruppe rike United-supportere samler seg i et forsøk på å stable nok penger på beina til å kjøpe ut Glazer-familien.

Ledet av Keith Harris, direktør i investeringsbanken Seymour Pierce, teller gruppen nå rundt 50 rikinger, som har støtte fra Manchester United Supporters Trust (MUST).

- Til de involverte er villige til å stå fram kan vi ikke nevne navn. Dette er under utvikling, det går framover, men det tar tid, sier MUST-talsmann Duncan Drasco til Manchester Evening News.

- Det er 50 tungvektere som vil stå for den største delen av konsortiumet. De er United-fans alle sammen, og svært velstående, sier Drasco, om gruppen som har fått tilnavnet «Red Knights».

Mangeårig United-fan
Mannen som har fått oppdraget med å koordinere arbeidet, Keith Harris, er ingen hvem som helst. Han har vært delaktig i overtakelsen av flere fotballklubber tidligere, og var blant annet en sentral aktør da Roman Abramovitsj kom inn i Chelsea i 2003.

Harris er mangeårig United-supporter, har vært aksjeholder i Manchester United, og er en nær venn av tidligere klubbstyreformann Martin Edwards.

Nå mener han tiden er inne for at supporterne kjøper United fra Glazer-familien.

- Du kan føle at momentumet øker, og denne gangen mener disse supporterne dette på ordentlig, sier Harris i et intervju med BBC.

- Vi har fått en henvendelse, og dersom vi kan gjøre noe til det beste for Manchester United og fotballen, vil vi gjøre det. Jeg er kjempefan og har vært det i 50 år. Nå lekes det med et ikon innen sporten, det er en av de mest respekterte fotballmerkevarene i verden, og det er i fare, sier Harris.

Stor gjeld
Planen er at de rike investorene skal spleise på summen Glazer-familien vil kreve for å oppgi klubben - trolig rundt ti milliarder norske kroner.

Skal man tro Keith Harris er de røde ridderne villige og i stand til å hoste opp gigantsummen, hvis det betyr en stans i den voldsomme gjeldsøkningen.

Ifølge BBC nådde gjelden i Uniteds eierselskap 6,7 milliarder kroner like over nyttår, og det har blitt spekulert på at inntekter som blant annet gigantsalget av Cristiano Ronaldo gikk rett med i dragsuget.

- 75 pence av hvert pund supporterne bruker på klubben går nå enten til Glazer-familien selv, eller til nedbetaling av gjeld. Dersom denne knurringen blir til en revolusjon, og supporterne markerer seg ved å slutte å gå på kampene - hvor enn vanskelig det vil være - da er det virkelig fare på ferde, sier han.

Ikke til salgs
Glazer-familien har på sin side gjort det helt klart at Manchester United ikke er til salgs, og sier de har langsiktige hensikter i klubben.

- Det avhenger av Glazers' innstilling. De virket uanfektet av protestene da de tok over, og det er greit nok. De går ikke på kampene særlig ofte, de er mest i USA. Men det er vanskelig å se for seg at forretningene deres i USA har gått så bra, det kan de ikke, for forretninger i verden generelt har ikke gått så bra i det siste, sier Keith Harris.

- Dersom dette blir en mulighet for dem til å ta pengene og stikke, håper jeg de vil vurdere tilbudet nøye. Det avhenger av at vi kan skaffe nok midler, og det er jeg sikker på vi kan, sier Harris.

God økonomi
Manchester United offisielt bedyrer samtidig at klubben ikke er i økonomisk uføre.

- Klubben hadde rekordomsetning i fjor, og tjente nærmere 900 millioner kroner. Renteutgiftene var på 400 millioner, og lønningene utgjorde under halvparten av omsetningen, sier klubben i en uttalelse.

- Pengene fra salget av Cristiano Ronaldo er tilgjengelige for Alex Ferguson. Han vil bruke dem på spillere som er til salgs og som han mener kan forsterke stallen - ikke på å bevise for andre at de faktisk eksisterer.

IKKE TIL SALGS: United-eier Malcolm Glazer har uttalt at han ikke ønsker å selge klubben.Foto: SCANPIX/AP/Chris O'Meara
IKKE TIL SALGS: United-eier Malcolm Glazer har uttalt at han ikke ønsker å selge klubben.Foto: SCANPIX/AP/Chris O'Meara Vis mer