50 spillere blir snart klubbløse

Morten Fevang (27) står i likhet med 50 andre tippeligaspillere uten kontrakt etter årets sesong. Odd-spilleren frykter likevel ikke at han må oppsøke Aetat etter nyttår.

I samtlige 14 tippeligaklubber er det spillere som ennå ikke har kontrakt for 2003: Lillestrøm (8), Odd Grenland (6), Vålerenga, Bodø/Glimt og Bryne (5), Start, Sogndal og Moss (4), Viking (3), Lyn (2) og Rosenborg, Stabæk, Molde og Brann (1).

Uteblir kontraktene, kan enden på visa bli at spillerne må stille seg opp i arbeidsledighetskøen neste år.

- Tøffere

- Så langt har jeg ikke tenkt. Jeg regner med at det skal ordne seg innen den tid. Klubben har gitt meg et kontraktsforslag, men jeg har ennå ikke skrevet under på noe, sier Fevang til Dagbladet.

- Det blir stadig tøffere å være fotballspiller, sier Bryne-keeper Roger Eskeland (24).

Disse står uten kontrakt

Disse tippeliga-spillerne står uten kontrakt for sesongen 2003.

 • Lillestrøm:

Magnus Kihlberg
Pål Strand
Frode Birkeland
Jan Åge Fjørtoft
Gunnar Halle
Roger Helland
Rune Viken
Marius Røvde
 • Odd Grenland:

Morten Fevang
Christian Flindt Bjerg
Sami Mahlio
Kim Larsen
Kristian Bye-Andersen
Lars Lien
 • Vålerenga:

Petter Belsvik
Knut Henry Haraldsen
Bjørn Arild Levernes
Knut Hovel Heiaas
Jonas Krogstad
 • Bodø/Glimt:

Håvard Halvorsen
Kristoffer Paulsen
Christian Steen
Rhonny Westad
Bjørn Arve Lund
 • Bryne:

Roger Eskeland
Svein Bø
Sveinung Risa
Peter Olofsson
Geir Atle Undheim
 • Start:

Rune Nilssen
Lee Robertson
Gudni Runar Helgason
Arnold Schwellensattl
 • Sogndal:

Robbie Russel
Marco Reda
Dag Christian Sørum
Asle Hillestad
 • Moss:

Kjell Olofsson
Hans Erik Ramberg
Rune Tangen
Morten Moldskred
 • Viking:

Ben Wright
Magnar Nordtun
Bjørn Helge Riise
 • Lyn:

Kjetil Løvvik
Morten Wivestad
 • Rosenborg:

Bent Skammelsrud
 • Stabæk:

Tommy Stenersen
 • Molde:

André Schei Lindbæk

 • Brann:

Endre Hansen

Eskeland har vært i Bryne siden sommeren 1994, men vet ikke om han fortsatt er der neste år.

- Jeg har ennå ikke fått kontrakt for 2003, men håper det skal ordne seg i løpet av høsten. Ender det med at jeg må droppe tippeligafotballen, kommer jeg til å lese pedagogikk i stedet, sier Eskeland.

Vålerenga-spissen Petter Belsvik (blir 35 i oktober) står også uten kontrakt for neste år, men er godt forberedt på en «alderdom» uten toppfotball.

- Aetat blir det nok ikke på meg heller. Hadde jeg vært under 30, ville jeg vært mer nervøs. Jeg har ennå ikke bestemt meg med tanke på neste sesong, og har tre alternativer: Fortsatt toppseriespill i Vålerenga, jobb utenom fotballen eller jobb tilknyttet den, sier Petter Belsvik.

NISO-leder Morgan Andersen frykter økt arbeidsledighet for norske fotballspillere i tida framover.

- I dag er det cirka 20 norske fotballspillere som mottar arbeidsledighetstrygd. Spillere som ikke lenger får jobb i Tippeligaen, ender ofte i 2. divisjon, sier Morgan Andersen.

Kortere kontrakter

Tendensen er at spillerne både får lavere lønn og kortere kontrakter. Unge talenter får det vanskeligere i framtida. I stedet går det mot en klar overvekt av eldre spillere i begge de øverste divisjonene.

- Ifølge de nye overgangsreglene som trer i kraft 1. november, må klubbene betale store summer i treningskompensasjon for unge spillere som bytter jobb. I stedet for å satse på lovende unggutter, velger de å hente Bosman-spillere over 23 som er gratis, sier Morgan Andersen.

Han mener fotballen i dag er på ville veier.

- Ta utdanning

- Rådet mitt er at spillerne både må sikre seg god veiledning i forhold til lønna, og at de tar utdanning ved siden av fotballen.

Når det gjelder lønningene, kan de ikke bli lavere enn nå hvis vi fortsatt skal ha proff-fotball i Norge, sier Morgan Andersen.

For 1. divisjonsspillerne er situasjonen enda mer uviss. Skeid alene har sju spillere som står uten kontrakt for neste år.

- Vi må først avklare den sportslige situasjonen. Reforhandlingene starter så fort vi vet hvilken divisjon vi skal spille i neste år, sier Terje Martinsen, sportslig leder i Skeid.

UTEN KONTRAKT: Morten Fevang var som vanlig på Odd-trening i går, men over nyttår kan han havne i arbeidsledighetskø på Aetat. Sjøl ser han optimistisk på framtida. - Jeg regner med at det skal ordne seg innen den tid, sier han.