5000 glidtester før OL

TRONDHEIM (Dagbladet): - Norge har de beste skisliperne og smørerne i verden, sier glidforsker Sveinung Løset. Olympiatoppen bruker 1 million kroner på glidforskning før OL, men opplysningene forskerne kommer fram til er hemmelige.

Sveinung Løset vet hvorfor de norske skiløperne glir best i verden, men glidforskeren vil ikke røpe den «hemmelige formelen».

- Ingen andre nasjoner vet hvilken glider og struktur vi har under skiene, eller hvordan vi produserer den, sier professor ved institutt for konstruksjonsteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Sveinung Løset, til Dagbladet.

Skal ha best glid

- Hvorfor ønsker dere å holde dette hemmelig?

- Norge ønsker å ha et fortrinn. Skal vi bruke norske skattepenger på glidprosjektet, ønsker vi at norske utøvere, og ingen andre, skal dra nytte av kunnskapene våre.

Ingen andre land i verden har gått så grundig til verks for å finne ut hvorfor enkelte skistrukturer glir bedre enn andre. Glidprosjektet ble initiert av Olympiatoppen i 1990, og i inneværende sesong er det satt av 1 million kroner for å forske på glid.

Mye av kunnskapen Norge sitter inne med, er opparbeidet over t id av glidforskere ved NTNU i Trondheim. De siste tre åra har Sveinung Løset og Dag Anders Moldestad forsket spesielt på snøforholdene i Salt Lake City med ett mål for øye - de norske OL-deltakerne skal ha best glid under OL.

5000 tester

- Til sammen satser vi på å gjennomføre cirka 5000 glidtester på OL-stadion før OL. Vi har hatt muligheten til å forberede oss optimalt, så nå er det opp til oss hvor gode skiene til utøverne vil bli under OL, sier glidprosjektleder Arne Lier til Dagbladet.

Testgruppen har vært på skistadion i Salt Lake City tre ganger tidligere, og til sammen vil de tilbringe åtte uker i USA før OL for å teste ski.

- Hvorfor drar dere helt til USA for å teste ski?

- Vi har vært i Salt Lake City i flere perioder, under forskjellige snøforhold. Dette for å forsikre oss om at vi vet nok om hvilke utfordringer vi kommer til å møte der borte.

Kunstsnø

- Hvilke snøforhold forventer dere under OL?

- Det vil sannsynligvis være kunstsnø, og en lavere luftfuktighet enn her hjemme. På grunn av Salt Lake Citys sørlige beliggenhet, vil solinnstrålingen og dermed temperaturen endre seg mye i løpet av dagen. Dette vil føre til at snøfuktigheten vil forandre seg ganske mye i løpet av en konkurranse.

Det norske støtteapparatet kommer til å passe godt på skiene til utøverne under OL, for skinasjonen Norge vil at glidhemmeligheten skal forbli hemmelig.

HVILKEN SKI? Olympiatoppens glideekspertgruppe på OL-stadion vinteren 2000. F.v. bak: Finn Magnar Hagen, Knut Skjelbreid. F.v. foran: Eilif Mikkelsplass og Dag Anders Moldestad.