Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

5000 glidtester før OL

TRONDHEIM (Dagbladet): - Norge har de beste skisliperne og smørerne i verden, sier glidforsker Sveinung Løset. Olympiatoppen bruker 1 million kroner på glidforskning før OL, men opplysningene forskerne kommer fram til er hemmelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveinung Løset vet hvorfor de norske skiløperne glir best i verden, men glidforskeren vil ikke røpe den «hemmelige formelen».

- Ingen andre nasjoner vet hvilken glider og struktur vi har under skiene, eller hvordan vi produserer den, sier professor ved institutt for konstruksjonsteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Sveinung Løset, til Dagbladet.

Skal ha best glid

- Hvorfor ønsker dere å holde dette hemmelig?

- Norge ønsker å ha et fortrinn. Skal vi bruke norske skattepenger på glidprosjektet, ønsker vi at norske utøvere, og ingen andre, skal dra nytte av kunnskapene våre.

Ingen andre land i verden har gått så grundig til verks for å finne ut hvorfor enkelte skistrukturer glir bedre enn andre. Glidprosjektet ble initiert av Olympiatoppen i 1990, og i inneværende sesong er det satt av 1 million kroner for å forske på glid.

Mye av kunnskapen Norge sitter inne med, er opparbeidet over t id av glidforskere ved NTNU i Trondheim. De siste tre åra har Sveinung Løset og Dag Anders Moldestad forsket spesielt på snøforholdene i Salt Lake City med ett mål for øye - de norske OL-deltakerne skal ha best glid under OL.

5000 tester

- Til sammen satser vi på å gjennomføre cirka 5000 glidtester på OL-stadion før OL. Vi har hatt muligheten til å forberede oss optimalt, så nå er det opp til oss hvor gode skiene til utøverne vil bli under OL, sier glidprosjektleder Arne Lier til Dagbladet.

Testgruppen har vært på skistadion i Salt Lake City tre ganger tidligere, og til sammen vil de tilbringe åtte uker i USA før OL for å teste ski.

- Hvorfor drar dere helt til USA for å teste ski?

- Vi har vært i Salt Lake City i flere perioder, under forskjellige snøforhold. Dette for å forsikre oss om at vi vet nok om hvilke utfordringer vi kommer til å møte der borte.

Kunstsnø

- Hvilke snøforhold forventer dere under OL?

- Det vil sannsynligvis være kunstsnø, og en lavere luftfuktighet enn her hjemme. På grunn av Salt Lake Citys sørlige beliggenhet, vil solinnstrålingen og dermed temperaturen endre seg mye i løpet av dagen. Dette vil føre til at snøfuktigheten vil forandre seg ganske mye i løpet av en konkurranse.

Det norske støtteapparatet kommer til å passe godt på skiene til utøverne under OL, for skinasjonen Norge vil at glidhemmeligheten skal forbli hemmelig.

HVILKEN SKI? Olympiatoppens glideekspertgruppe på OL-stadion vinteren 2000. F.v. bak: Finn Magnar Hagen, Knut Skjelbreid. F.v. foran: Eilif Mikkelsplass og Dag Anders Moldestad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!