5000 glidtester før OL

TRONDHEIM (Dagbladet): - Norge har de beste skisliperne og smørerne i verden, sier glidforsker Sveinung Løset. Olympiatoppen bruker 1 million kroner på glidforskning før OL, men opplysningene forskerne kommer fram til er hemmelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sveinung Løset vet hvorfor de norske skiløperne glir best i verden, men glidforskeren vil ikke røpe den «hemmelige formelen».

- Ingen andre nasjoner vet hvilken glider og struktur vi har under skiene, eller hvordan vi produserer den, sier professor ved institutt for konstruksjonsteknikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Sveinung Løset, til Dagbladet.

Skal ha best glid

- Hvorfor ønsker dere å holde dette hemmelig?

- Norge ønsker å ha et fortrinn. Skal vi bruke norske skattepenger på glidprosjektet, ønsker vi at norske utøvere, og ingen andre, skal dra nytte av kunnskapene våre.

Ingen andre land i verden har gått så grundig til verks for å finne ut hvorfor enkelte skistrukturer glir bedre enn andre. Glidprosjektet ble initiert av Olympiatoppen i 1990, og i inneværende sesong er det satt av 1 million kroner for å forske på glid.

Mye av kunnskapen Norge sitter inne med, er opparbeidet over t id av glidforskere ved NTNU i Trondheim. De siste tre åra har Sveinung Løset og Dag Anders Moldestad forsket spesielt på snøforholdene i Salt Lake City med ett mål for øye - de norske OL-deltakerne skal ha best glid under OL.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer