5000-meteren utsatt

Skandale, sier flere av tilskuerne etter dagens kaos.

HAMAR/OSLO (Dagbladet.no): Skøyte-EM i Hamar har bokstavelig talt vært på tynn is i dag.

Klokka 13.15 sluttet kjøleanlegget i Vikingskipet å virke. Dermed begynte temperaturen å stige, slik at isen ble mykere. Så myk at skøyteløp i toppklasse ville vært umulig å arrangere.

- Hadde vi gjennomført to timer med 5000-meter for herrene, hadde de gått gjennom isen etter hvert, sa overdommer for herrene, Erik Øsmundset.

5000-meteren har i løpet av dagen blitt utsatt flere ganger, seinest til klokka 22 i kveld. Kjøleanlegget er nå i drift igjen, men det fungerer ikke så godt som arrangørene trodde det ville gjøre.

Derfor er det nå endelig bestemt at 5000-meteren ikke kan gjennomføres i kveld. Den og 1500-meteren går av stabelen i morgen, mens 10 000-meteren er utsatt til mandag morgen klokka 10.

- Aldri opplevd lignende 

I løpet av dagen er det ingen på Hamar som har kunnet gi garantier for når isen ble klar for skøyteløp igjen.

- Jeg har vært her i seks år og aldri opplevd noe lignende. Derfor kan jeg ikke si hvor lang tid det tar heller, sa Jon Andersen, driftsleder og teknisk sjef for Vikingskipet, tidligere i dag.

TYNN IS: Det tynnes ut i Vikingskipet mens arrangørene desperat jobber for å rette feilen. MMS-foto: John Rasmussen
TYNN IS: Det tynnes ut i Vikingskipet mens arrangørene desperat jobber for å rette feilen. MMS-foto: John Rasmussen Vis mer

Da så kriseplanene slik ut:

- Plan A, B, og C er at vi starter 5000-meteren klokka 18, 20, eller 22, sa Øsmundset.


- Og plan D?

- Det må vi først diskutere med ISU (det internasjonale skøyteforbundet, red.anm.), men ett alternativ kan være å arrangere den siste distansen på mandag.

Nå er det altså klart at EM-arrangørene må ty til plan D.

- Ingen skandale

Anlegget i Vikingskipet har blitt testet flere ganger i oppkjøringen til EM. Når det slutter å virke for første gang, er det litt typisk at det er midt i et EM som har full oppmerksomhet i flere land i Europa.

Derfor så organisasjonskomiteen heller ikke ut som om de var komfortable med å måtte forklare hvorfor isen plutselig smeltet.

- Men er det en skandale?

- Det at det skjer nå er forferdelig trist. Hva som har skjedd, og hvorfor det har skjedd må vi prøve å finne ut av nå, sier skøytepresident Terje Andersen til Dagbladet.no.

For foreløpig er det ingen på Hamar som vil ta i ordet skandale. I hvert fall ikke i organisasjonskomiteen, for ordet er å høre i gangene i Vikingskipet. Krisen er et faktum, men det er fortsatt langt til det utarter seg til noe mer mener arrangørene.

- Uprofesjonelt

Skandale, sier flere av de betalende tilskuerne, og også noen av skøyteaktørene reagerer:

- Dette virker uprofesjonelt. Det er selvsagt vanskelig å kontrollere tekniske ting, men jeg har aldri hørt om at fryseanlegg blir ødelagt, sier Nederlands trener Gerard Kemkers til NRK.

Han reagerer også på at problemer med startpistolen skapte trøbbel for Eskil Ervik tidligere i dag.

- Spesielt i løpet med Ervik var det forferdelig. Den tjuvstarten var så klar at alle kunne se den. Alle idrettsutøvere vil at konkurranser skal være rettferdige. Slikt skal ikke skje, raser Kemkers overfor statskanalen.