51 prosents sannsynlighet for dansk poengtap på Kypros

Norsk Regnesentral tenner det norske EM-håpet.

32 PROSENT: Alt håp er ikke ute for Norge. Drillos menn kan fremdeles nå EM-sluttspillet i 2012, men er avhengig av hjelp fra Kypros. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
32 PROSENT: Alt håp er ikke ute for Norge. Drillos menn kan fremdeles nå EM-sluttspillet i 2012, men er avhengig av hjelp fra Kypros. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge ble utspilt og latterliggjort av Danmark i går kveld. Den norske EM-drømmen er så godt som knust.

Men alt håp er ikke ute enda.

Norge kan fremdeles nå EM, men vi er avhengig av at Danmark ikke tar mer enn to poeng i sine resterende to kamper. «Drillos» må også vinne den resterende kampen mot Kypros.

Dagbladet har bedt Norsk Regnesentral regne ut sannsynligheten for et norsk EM-sluttspill. De har kommet frem til at det er 32 prosents sanssynlighet for at Norge kaprer andreplassen.

NORSK REGNESENTRAL: Slik har de regnet frem sannssynligheten for norges EM-sjanser.

Kvalikkamp Men dersom Danmark skulle avgi poeng både mot Kypros og Portugal vil andreplassen i Norges gruppe neppe være best av de totalt ni gruppene i EM-kvalikene. Da må Norge ut i kvalikkamp.

Etter gårsdagens seier er Danmark i øyeblikket videre til EM, med samme poengsum som Bosnia & Herzegovina. Like bak lurer Sverige, som tok en solid seier over San Marino i går kveld.

4-4: Kypros skal ikke undervurderes. For et år siden klarte de 4-4 borte mot Portugal. Foto: AP Photo / Paulo Duarte
4-4: Kypros skal ikke undervurderes. For et år siden klarte de 4-4 borte mot Portugal. Foto: AP Photo / Paulo Duarte Vis mer

BESTE ANDREPLASS: Her ser du hvilke klubber som ligger best an til å bli beste toer.

- Hvis vi skjønnsmessig sier at det er 50 prosent sjanse for å gå til EM med andreplass (5 av 9 gruppetoere blir kvalifisert, men vi antar at Norge ikke blir beste gruppetoer) gir det per i dag 18 prosent sjanse for at Norge kvalifiserer seg til EM, skriver seniorforsker Anders Løland og sjefsforsker Magne Aldrin i rapporten.

51 prosent for dansk poengtap Regnemodellen tar høyde for alle mulige eventualiteter, og tallknuserne har regnet seg frem til at det er 51 prosents sannssynlighet for at Danmark avgir poeng mot Kypros.

- Mange eksperter antar at Danmark enkelt slår Kypros, som var laget som spilte 4-4 mot Portugal i fjor, og nå har Kypros hjemmebane, skriver de.

Modellen baserer seg imidlertid blant annet på den noe omstridte FIFA-rankingen, og forskerne mener at Norges sjanser derfor er litt lavere enn det regnemodellen viser.

EM-KVALIFISERING, GRUPPE H:

Alle gjenstående kamper:
7. oktober: Kypros — Danmark, Portugal — Island.
11. oktober: Norge — Kypros, Danmark — Portugal.
• Stillingen: 1) Portugal 13, 2) Danmark 13 poeng, 3) Norge 13,  4) Kypros 2, 5) Island 1.
• Norge, Danmark, Island og Portugal har spilt seks kamper. Kypros har spilt fem kamper.
• Vinneren og beste gruppetoer til EM-sluttspillet i Polen og Ukraina 2012. De øvrige åtte gruppetoerne til omspill.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer