SLITER: Martin Johnsrud Sundby (33) sier at han ikke kjenner seg igjen i sin egen kropp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SLITER: Martin Johnsrud Sundby (33) sier at han ikke kjenner seg igjen i sin egen kropp. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Dagbladets OL-barometer

52 dager til OL: Han har bare vært en skygge av seg selv

OL i Pyeongchang er vinterens store mål for de norske vintersportsutøverne. Hvordan har de gjort det under helgas øvelser? Vi har kastet terningen for femte uke på rad.

(Dagbladet): Det er nå 52 dager til OL-ilden skal tennes i Pyeongchang. Vi har kastet terningen på de OL-aktuelle utøverne som har konkurrert i helga for femte uke på rad. Hvem ser ut som et gullhåp? Hvem gjør det ikke? Johannes Klæbo har nok en gang imponert stort, mens Martin Johnsrud Sundby er fortsatt bare en skygge av seg selv.

Langrenn

Marit Bjørgen (37)

Har ikke prestert slik vi er vant til å se henne i sesongstarten. Søndag viste hun at hun fortsatt kan. 37-åringen viser at hun er god i klassisk, men at hun har litt å gå på i fristil. Hun har ikke vært så dårlig i fristil siden 2009. Lørdag gikk Bjørgen inn til en 5. plass. I søndagens jaktstart var hun taktisk sterk da hun spurtet inn til seier rett foran Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng. Bjørgen startet 22,6 sekunder bak lørdagens vinner Kalla ut i 10 km klassisk, og hadde andre bestetid i mål, bare slått av Ingvild Flugstad Østberg. Allikevel må man forvente mer av skidronninga.

Ingvild Flugstad Østberg (27)

Etter en meget god helg i Davos sist helg, ble det nok en god helg for Østberg. Ble nummer 6. lørdag og startet halvminuttet bak ledende Kalla i søndagens jaktstart. 27-åringen leverte et meget godt renn og gikk inn til bestetid i mål, men måtte se seg slått av Marit Bjørgen på målstreken. Viser imponerende form to helger på rad!

NOK EN GOD HELG: Ingvild Flugstad Østberg er i meget god form om dagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NOK EN GOD HELG: Ingvild Flugstad Østberg er i meget god form om dagen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ragnhild Haga (26)

Haga leverte et veldig godt renn under kvinnenes 10 km fristil lørdag. 26-åringen avsluttet rennet i Dobiaccio knallsterkt og ble kun slått av Charlotte Kalla. I søndagens jaktstart gikk Haga inn til en 5.-plass når de norske jentene gjorde storeslem og gikk inn til de fem første plassene.

Martin Johnsrud Sundby (33)

Sundby er langt unna den formen vi har vært vant til å se ham i de siste årene. 33-åringen sier at han ikke kjenner seg igjen i egen kropp. I lørdagens renn ble han slått av Krüger med nesten et minutt, da han havnet på 20.-plass etter å ha fått 15 sekunder i tillegg for å ha tjuvstartet. Søndag gikk Sundby seg opp til en 11. plass. Sundby gått dårligere teknisk enn hva han har gjort tidligere og kun vært en skygge av seg selv. Sundby reiste søndag hjem til Norge for å ta en full medisinsk undersøkelse.

Johannes Klæbo (21)

Klæbo fortsetter å imponere. 21-åringen ble nr. 10 på lørdagens 15 km fristil. Søndag leverte han en perfekt jaktstart og gikk inn til sin 7. verdenscupseier denne sesongen. Klæbo tok en sterk seier 1.9 sekunder foran spurtkongen Sergej Ustjugov. Leder verdenscupen sammenlagt med over 300 poeng ned til 2.-plassen Maurice Manificat. Klæbo skal nå matches forsiktig fram mot OL, og det har vært kjent en stund at han ikke skal delta i Tour de Ski.

GULLKANDIDAT: Johannes Høsflot Klæbo har levert strålende i sesonginnledningen. Foto: Bildbyrån
GULLKANDIDAT: Johannes Høsflot Klæbo har levert strålende i sesonginnledningen. Foto: Bildbyrån Vis mer

Simen Hegstad Krüger (24)

Krüger tok sin første verdenscupseier da han gikk inn til seier på 15 km fristil. I søndagens renn ble det tøffere for 24-åringen som til slutt endte på en 10. plass. Alt i alt en opptur for Krüger. Ligger på en 8.-plass i verdenscupen sammenlagt.

Hopp

Daniel-André Tande (23)

Tande har vært i god form denne sesongen. I helga leverte 23-åringen ujevne prestasjoner. I fredagens kvalifiseringsrenn ble Tande nr. 20. Lørdag ble det en oppmuntrende, men litt sur 4.-plass på Tande. I søndagens hoppkonkurranse ble det igjen en litt skuffende plassering da Tande ble nr. 10 på plassen bak Andreas Stjernen. Tre nordmenn blant de 10 beste i søndagens konkurranse er innafor, men Tande har hatt bedre konkurransehelger så langt i år.

Maren Lundby (23)

Lundby har hoppet godt og vært stabil i starten av denne sesongen. 23-åringen endte på den litt sure 4.-plassen i fredagens renn og tok en 7.-plass sammen med resten av de norske jentene under lagkonkurransen i hopp lørdag. Søndag tok Lundby sin 6. verdenscupseier i karrieren da hun vant i tyske Hinterzarten. Det var hennes 2. verdenscupseier denne vinteren.

OL-håp: Mare Lundby tok sin 6. verdenscupseier søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OL-håp: Mare Lundby tok sin 6. verdenscupseier søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Johann André Forfang (22)

Forfang har i likhet med Tande hatt en god sesongåpning. I fredagens kvalifiseringsrenn ble 22-åringen nest beste nordmann på en 11. plass. Lørdag var Forfang uheldig da han falt og slo kneet under prøveomgangen foran verdenscuprennet. Det var en stund tvil om at han ville stille til start, men han valgte allikevel å hoppe. Det ble dessverre en 31. plass i første omgang, noe som ikke holdt inn til en finaleomgang. Søndag ble en opptur for Forfang da han hoppet og ble beste norske nordmann med en god 4. plass.

Anders Fannemel (26)

Fannemel fikk en etterlengtet opptur i helga. Lørdag ledet han etter 1. omgang, taklet presset og forsvarte sin ledelse og hoppet seg dermed inn til den første individuelle seieren på lang tid. 26-åringen hadde en dårlig sesong i fjor, men viste i Engelberg i helga at han fortsatt kan. Søndag gikk det derimot litt tråere for 26-åringen hvor han hoppet seg til en 17. plass.

Skiskyting

Marte Olsbu (27)

Ingen god helg for Olsbu. Ble nr. 45 i lørdagens renn med 4 bom totalt, alle 4 på liggende skyting. Søndag ble det en grei 11. plass for 27-åringen, men mangler en del opp til toppen. Det blir dessverre litt for mye bom for Marte på standplass. Olsbu mangler også en del på langrennsformen.

Johannes Thingnes Bø (24)

En meget god helg for Bø. 24-åringen viser meget imponerende langrennsform og har til de grader utfordret Martin Fourcade. I Frankrike i helga vant stryningen både fredagen og lørdagens renn foran sin franske utfordrer. Søndag ble det to bom i første liggende, noe som førte til at han aldri nådde helt til topps. Thingnes Bø klarte allikevel å gå seg opp til en meget sterk 2.-plass knappe 4 sekunder bak Fourcade som hadde skutt fult hus.

Tarjei Bø (29)

48. plass i fredagens 10 km sprint med en bom på liggende og en bom på stående skyting. Lørdag gikk Bø inn til en 20. plass med én bom på standplass. Søndag ble det totalt 3 bom på storebror Bø, noe som holdt til en 11. plass. Det blir dessverre litt for mange bom på Tarjei. 29-åringen som har vært plaget med sykdom mangler også en del på langrennsformen. Han har vist tidligere i sesongen at han kan.

Erlend Bjøntegaard (27)

God helg: Erlend Bjøntegaard bør absolutt være med i diskusjonen om OL-plass. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
God helg: Erlend Bjøntegaard bør absolutt være med i diskusjonen om OL-plass. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

En stabilt god helg for Bjøntegaard. Ble nr. 25 i fredagens renn med to bom i 10km sprint. Ble nr. 10 i både lørdagen og søndagens renn med henholdsvis 2 og 3 bom. Bør absolutt være med i diskusjonen om en plass på stafettlaget i OL.

Alpint

Henrik Kristoffersen (23)

Kristoffersen kjørte inn til en 2. plass søndag, men var ikke helt fornøyd med å ligge 1.7 sekunder bak førsteplassen. Marcel Hirscher knuste alle og var i en egen klasse søndag. 2.-plass er uansett vel gjennomført av 23-åringen.

Aksel Lund Svindal (34)

En god helg for Svindal. 34-åringen har ikke gjort det så bra i super-G denne sesongen, og fredag kjørte han inn til en 9. plass i nevnte øvelse. Svindal gjør derimot et meget imponerende renn lørdag. 34-åringen som har slitt med kneskade den siste tiden, viste lite tegn på skaden og kjørte inn til verdenscupseier i Val Gardena.

TILBAKE PÅ TOPP: Aksel Lund Svindal. Foto: Vincenzo Pinto / AFP Photo / NTB Scanpix
TILBAKE PÅ TOPP: Aksel Lund Svindal. Foto: Vincenzo Pinto / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Kjetil Jansrud (32)

Varierende helg for Jansrud. Jansrud åpnet godt i fredagens super-G-renn, men gjorde feil i bakken som førte til at han havnet helt nede på en 35. plass. 32-åringen slo tilbake med engang da han gjennomførte et godt renn lørdag da han kjørte inn til 2.-plass, plassen bak Aksel. Søndag kjørte 32-åringen ut av konkurransen i 1. omgang.

Ragnhild Mowinckel (25)

En god helg for Mowinckel i franske Val d’Isère. Kjørte offensivt og sterkt ut i lørdagens super-G-renn og tok sin første pallplass i karrieren. Søndag klarte ikke 25-åringen helt å levere opp mot lørdagens prestasjon, men det ble en akseptabel 6. plass på Ragnhild.

Kombinert

Jan Schmid (34)

Schmid er i god form fortida og for første gang i hans karriere leder han verdenscupen. 34-åringen har levert godt både i sporet og hoppbakken så langt denne sesongen. Lørdag tok Schmid en fin 3.-plass i lørdagens verdenscuprenn, mens han ble nummer 4. i søndagens konkurranse.

Freestyle

Johanne Killi (20)

Killi har startet sesongen lovende, og søndag stakk hun av med seieren i slopestylefinalen i fristil i Breckenridge. 20-åringen er i form for tida og det ser lovende ut med tanke på medalje for Dombås-jenta.