<strong>FIKK EN KLAR FORDEL:</strong> Mannen i 50-åra løp gjennom alle løypene to ganger for å få en fordel. Han ble heldigvis tatt. Dette bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Jens Olav Kløvrud / Dagbladet&nbsp;
FIKK EN KLAR FORDEL: Mannen i 50-åra løp gjennom alle løypene to ganger for å få en fordel. Han ble heldigvis tatt. Dette bildet har ingenting med saken å gjøre. Foto: Jens Olav Kløvrud / Dagbladet  Vis mer

55-åringen holdt på å lure «alle». Svindelen ble avslørt etter tabbe

Meldte seg på under eget og falskt navn for å få en fordel under folkefesten O-Ringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Orientering er en gentlemansidrett.

Innad i miljøet er reglene klare: Utøverne bruker kart og kompass for å kjempe seg gjennom naturen på jakt etter poster.

Før kartet blir delt ut, skal man være like i villrede som en fugl som har kommet seg inn i et hus.

Jukset

Men under den ærverdige O-Ringen, som hvert år samler rundt 20 000 utøvere fra 4 til 90 år fra verdens kriker og kroker, ble det i år avslørt at alle idretter har sine svin på skogen.

En mann som konkurrerte i 55-årsklassen hadde på forhånd laget en utspekulert plan, skriver Göteborgs-Posten.

Han meldte seg på under et falsk navn i tillegg til sitt eget.

Dermed kunne han prøveløpe traseene med sitt finske alias tidligere på dagen. På den første turen lærte mannen seg de beste veiene til de forskjellige postene - noe som ville gi han en kjempefordel da han løp under eget navn seinere på dagen.

Alt for å vinne.

Pinlig feil

Og planen gjorde at mannen var i ledelsen etter tre etapper. Men så ble han, heldigvis, felt av slurv.

Han glemte nemlig å stemple det finske aliaset i mål på den fjerde distansen.

Arrangøren dro dermed ut på leting etter den finske utøveren som ikke var kommet til mål.

Det var tabben som felte mannen.

- Da vi etterforsket saken fant vi ut at den personen vi leitet etter ikke fantes, sier turneringsleder Jan Troeng til GP.

De gikk videre på saken, og så at mannen som nå er tatt for juks hadde registrert både seg selv og sin finske «dobbeltgjenger» med samme epostadresse. Dermed ble han avslørt.

- Jeg har aldri hørt om noe liknende i orientering. Sporten er bygget opp med en æreskodeks. Vi må se over rutinene våre så det ikke skjer igjen, sier Troeng, og forteller at mannen aldri innrømmet jukset:

- Men han la aldri inn protest heller.

- Skandale

Generalsekretær i Norsk Orientering, Lasse Arnesen, omtaler hendelsen som en «krise»:

- Jeg har aldri hørt om noe liknende. Da jeg hørte om det bare lo jeg og lurte på hva i all verden det er som skjer. Det finnes idioter over alt. Vet ikke hva de gjør med saken videre. Det blir spennende å følge med, sier Arnesen til Dagbladet.

<strong>OVERRASKET:</strong> Lasse Arnesen. Foto: Norsk Orientering
OVERRASKET: Lasse Arnesen. Foto: Norsk Orientering Vis mer

- Hvordan er en sånn hendelse for o-sporten?
- Vi går jo for at vi er blant de mest moralske idrettene som finnes. Og fram til nå har det vist seg at det har fungert. Vi har folk som ikke vil løpe verdenscup i Holmenkollen fordi personen er for godt kjent. Vi har folk som i etterkant som sier «jeg har gått ulovlig, dere får diske meg». Det er et høyt etisk nivå. Det bruker vi for det det er verdt. Dette er trist, det er krise at noen misbruker tilliten og gjør sånne ting.

Arnesen legger til:
- Selv om det var 20 000 som konkurrerte i Sverige, er det en liten familie med O-løpere. Folk i miljøet vet hvem han er. Han vil ha ødelagt for mye seg selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer