Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

59 overgripere stoppet i dansk barneidrett

Nå skal også alle som jobber med norske idrettsbarn levere politiattest.

(Dagbladet.no) I dag bestemte idrettstoppene at alle som jobber med barn innen idretten må vise politiattest, for å hindre seksuelle overgrep mot barn.

I Danmark ble en liknende ordning innført for to og et halvt år siden, og flere straffedømte overgripere er avslørt.

- 59 personer som søkte om oppgaver i barneidretten i Danmark er avdekket i denne perioden. Selv om det var allmenn kjent at de ville bli avkrevd politiattest, sier NIF-rådgiver Per Tøien til Dagbladet.no.

- Barna føst

Styret i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) har vedtatt at den nye ordningen skal starte 1. januar neste år.

Rundt 700 000 frivillige jobber innen idretten, men ikke alle vil bli berørt. Det er de som har oppgaver som gjør at de jobber tett på - og har ansvar for - barn, som må levere politiattest. I desember 2006 ble det bestemt at alle frivillige organisasjoner har anledning til å kreve politiattest. Idretten gjør det nå obligatorisk.

- Barna skal komme først. Vi ønsker å øke beredskapen mot seksuelle overgrep og vil ha en ordning som blir lik for alle barna. Det skal ikke være sånn at én forening sikrer barna ved å kreve attest, mens en annen velger å ikke gjøre det, sier Tøien.

Samtidig er det også - selv om det er hensynet til barna som gjør at NIF pålegger klubbene dette - viktig at lederne også blir behandlet på en skikkelig måte.

SKAL BLI ENDA SIKRERE: I framtida må alle idrettsledere som jobber med barn levere politiattest. Målet er å gjøre idretten enda tryggere for barna. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
SKAL BLI ENDA SIKRERE: I framtida må alle idrettsledere som jobber med barn levere politiattest. Målet er å gjøre idretten enda tryggere for barna. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

- Dette er en alvorlig sak. Vi ønsker ikke at noen skal bli mistenkeliggjort eller stigmatisert. Derfor må alle levere politiattest, sier rådgiveren.

Flere tiltak

- Vi innfører denne ordningen fordi vi vil gjøre alt vi kan for at idretten skal være et trygt sted å være for alle barn, sier idrettspresident Tove Paule.

Det vil ikke være slik at ildsjeler blir stoppet fordi de har små flekker på rullebladet sitt. Personene blir avkrevd en avgrenset politiattest, som bare inneholder opplysninger om eventuelle overgrep mot barn. NIF skal nå jobbe videre med saken og vil ta kontakt med Justis- og politidepartementet og Datatilsynet.

- Vi skal bruke tid på å utarbeidet ordningen og lage retningslinjer på hvordan den skal håndteres. Dette alene vil ikke stoppe overgriperne, men hvis det fører til at ett overgrep blir stoppet - da er det en viktig beslutning, sier Tøien.

I tillegg vil NIF utarbeide andre forslag på tiltakt som kan redusere muligheten for overgrep innen barneidretten.

- Dette kan være snakk om at det alltid skal være to voksne - og kanskje også begge kjønn - til stede.

Kan kreve politiattest allerede nå

image: 59 overgripere stoppet i dansk barneidrett

Tøien forteller at det ikke finnes noe sentralt register over hvor mange overgrepssaker idretten har vært rammet av, men han viser til tallene fra Danmark.

- Det gir oss et visst bilde av hvor alvorlig dette problemet er. Og i slike saker er det store mørketall.

Selv om idrettsforeningene først om ti måneder blir pålagt å kreve politiattest av dem som skal jobbe med barn, kan klubbene kreve det allerede nå.

- Idrettstinget vedtok i fjor Idrettens barnerettigheter. De er bygget på FNs barnekonvensjon og fastsetter barns rett til en trygg idrett. Dagens vedtak underbygger dette verdivalget, sier idrettspresident Paule.

image: 59 overgripere stoppet i dansk barneidrett
LIKHET FOR ALLE: Neste år vil det ikke lenger være opp til hver enkelt klubb å sjekke politiattesten til de frivillige. Da må alle gjøre det.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media