FORMSPILLER: Jo Inge Berget, her i duell med Celtics Saidy Janko, er i strålende form for tida, og bør belønnes med en startplass på landslaget, mener eksperter Dagbladet har snakket med. Foto: Foto: Andreas Hillergren / TT  / NTB Scanpix
FORMSPILLER: Jo Inge Berget, her i duell med Celtics Saidy Janko, er i strålende form for tida, og bør belønnes med en startplass på landslaget, mener eksperter Dagbladet har snakket med. Foto: Foto: Andreas Hillergren / TT / NTB ScanpixVis mer

597 dager etter sin siste landskamp kan denne mannen bli en joker for Norge

Formspiller Berget.

(Dagbladet): Jo Inge Berget hadde en usedvanlig god dag i går. Først ble 24-åringen tatt ut i landslagstroppen til kampene mot Bulgaria og Kroatia neste uke.

Deretter spilte han en god kamp for Malmö da Celtic ble slått 2-0, og laget kvalifiserte seg til Champions League etter 4-3-seier sammenlagt.

Og før de viktige EM-kvalikkampene til uka mener flere nå at Berget, som bare står med fire A-landskamper i karrieren - må få en plass i Per-Mathias Høgmos startoppstilling.

- Soleklart alternativ - Jo Inge er en god fotballspiller, og hvis Per-Mathias legger om til 4-3-3/4-5-1, så bør han være et soleklart alternativ på venstrekanten mot Bulgaria, sier Dagbladets kommentator og fotballekspert, Morten Pedersen.

- Bør han ikke starte uansett hvilken formasjon vi velger?

- Det kan være, men Per-Mathias får et problem med å få inn Berget på laget hvis han velger 4-4-2. Da må han i så fall vrake kapteinen sin, Per Ciljan Skjelbred. Helland må spille uansett, og sannsynligvis får Selnæs sjansen også. For å unngå å vrake Skjelbred, må han altså velge 4-3-3/4-5-1.

Hvis Høgmo er enig med dagbladkommentatoren vil Berget dermed starte for Norge, hele 597 dager etter at han spilte sin hittil siste landskamp. Den kom 15. januar 2014 da Norges «ligalandslag» slo Moldova 2-1 i Abu Dhabi.

Morten Pedersen lot seg imponere av Berget i går, men mener at 24-åringen var best innledningsvis, noe som har sin forklaring.

- Han var veldig god det første kvarteret i går, men jeg har fått høre i dag at han var syk i helga, så det var usikkert om han orket å spille. Det forklarer hvorfor han var best i starten av kampen, sier han.

- En joker Også Max-kommentator Kenneth Fredheim mener Berget bør få en sjanse til uka.

- Ja, jeg mener han fortjener å starte. Jeg fulgte ham spesielt nøye i går, og hvis Norge stiller i 4-3-3/4-5-1, så virker han som den logiske mannen på venstrekanten. Tradisjonelt sett har han vært best sentralt, men jeg ble imponert over ham i går. Han virker til å være i strålende form. Han har selvtillit, han utfordrer, prøver på ting på egenhånd og han har lyst til å score mål også. Jeg ser for meg at han kan bli en joker mot Bulgaria, sier han.

- Det trekker kanskje opp at han jobber godt defensivt også?

- Ja, det er en nøkkel i 4-5-1 at du kan jobbe godt defensivt, jobbe knallhardt og vise en fenomenal moral.

Tror ikke på start Max-ekspert Bengt Eriksen er ikke helt enig med kollegaen når det gjelder Bergets muligheter til å få starte.

- Jeg ser ikke helt for meg at han starter mot Bulgaria, i hvert fall ikke på en spissplass. Der stiller nok både Adama Diomande, Joshua King og Alexander Søderlund foran ham i køen. Når det er sagt, så har Jo Inge vært god i det siste, og han har definitivt styrket aksjene sine, selv om Per-Mathias forhåpentligvis har sett ham mer enn meg, sier Eriksen til Dagbladet.

Eriksen ser spesielt for seg at det gode RBK-samarbeidet mellom Søderlund, Helland og Selnæs fortsetter på landslaget.

- Per-Mathias bør jo utnytte relasjonene mellom de tre Rosenborg-spillerne som kommer inn. De har vist i det siste at de leverer på et godt europeisk nivå. Jeg er spent på om han kommer til å forsøke å utnytte det, sier han.

- Ser du for deg at Høgmo prøver en 4-5-1-formasjon denne gangen?

- Det er en mulighet, men jeg vet ikke hvor sannsynlig det er. På den annen side kan det jo hende han forsøker to spisser, i hvert fall hvis det er seieren han går for.

- I dytten Viasat-ekspert Rune Bratseth er forsiktig med å si noe om hvem som bør starte for landslaget, men innrømmer at han er blitt imponert av Berget i det siste.

- Jeg synes det er bra og fortjent at han er med i troppen. Han spilte bra både i kampene mot Celtic og mot Salzburg hjemme. Han er ordentlig i dytten, og er en av mange formspillere i troppen.

- Jeg vil ikke mene noe om han bør starte mot Bulgaria, men hvis han får sjansen, bør det være i en venstre kantposisjon. Jeg er tilhenger av at man bruker spillere i samme roller på landslaget som de har på klubblaget, sier Bratseth til Dagbladet.

Mulig startellever Kenneth Fredheim håper Høgmo velger en 4-5-1-formasjon i Sofia torsdag neste uke.

- Jeg ser for meg Stefan Johansen og Per Ciljan Skjelbred som indreløpere, pluss Berget og Pål André Helland på hver sin kant. Så er spørsmålet hvem man velger sentralt. Går man for trygghet eller mot? Du har trygghet i Tettey, som spiller i Premier League, men Selnæs er kanskje et mer spennende valg. Jeg har sett mest av Selnæs i år, og er blitt veldig imponert av ham. Han gjør en defensiv jobb og har noe de andre alternativene i posisjonen ikke har, en delikat pasningsfot, sier Fredheim.

• Bulgaria-Norge og Norge-Kroatia spilles på henholdsvis torsdag klokka 20.45 og søndag klokka 18.00 neste uke.