PENGER INN: IK Start vil få 40 millioner kroner gjennom å si ja til Start En Drøm AS. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
PENGER INN: IK Start vil få 40 millioner kroner gjennom å si ja til Start En Drøm AS. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Start-eiere, utenlandske spillselskaper

6. juli lar Starts medlemmer fiendens beste venner overta makta i klubben

40 millioner kroner fra Malta gir Start en ny drøm. Holder eierne seg på banen er det ikke sikkert at også dette livredningsforsøket ender som et mareritt.

TORSDAG TIL UKA vil et ekstraordinært årsmøtet i IK Start klappe hjem 40 millioner kroner gjennom å si ja til Start En Drøm AS. Det er ingen grunn til å tvile på det. Det er medlemmenes privilegium. At pengene kommer fra folk hvis virksomheter ikke bare er bannlyst av norsk idrett, men som også er forbudt etter norsk lov norsk – fienden som gjennom internasjonal gamblingvirksomhet truer den norske frivilligheten – vil ikke få Starts medlemmer til å tenke seg om mer enn en gang.

OG DET ER greit. Det er nemlig akkurat det fotballpresident Terje Svendsen har bedt dem om å gjøre. Fotballpresidenten tar ikke (offentlig) standpunkt eller gir (politiske) råd på veien til avstemningen 6. juli. Han hopper opp på gjerdet samtidig som han oppfordrer Starts medlemmer til å tenke seg godt om. Hvilket betyr at nei er det Ullevaal Stadion foretrekker samtidig som de selvfølgelig vet at ja er godt innafor.

Start utfordrer ikke Norges lover eller den stortingsvedtatte enerettsmodellen på et eneste punkt om de sier ja til investorenes penger.

De lukker bare øynene for en problemstilling de ikke ville vurdert om den økonomiske situasjonen hadde vært en annen.

NORGES FOTBALLFORBUND KAN ikke bestemme hvilke personer som går inn på eiersiden i klubbene. Derimot finnes det bestemmelser som regulerer det kommersielle og administrative forholdet mellom klubb og selskap. Selskapet kan blant annet ikke ha vedtekter eller drive virksomhet som er i strid med klubbens eller de overordnede idrettsmyndigheters (NFFs, NIFs, UEFAs og FIFAs) lover, regler, instrukser og etiske verdier. Og selv man i dette tilfellet kan sette spørsmålstegn ved de nye Start-eiernes syn på det norske spillmonopolet, og gjennom det utfordre deres etiske verdier og syn på den unike norske frivilligheten, så er det ikke forbudt å investere beskattede midler i en fotballklubb selv om den norske øvrigheta ikke liker måten pengene er tjent på.

Historien(e) om Starts investorer føyer seg bare pent inn i rekken av historier og påstander rundt flere av de rike onklene i norsk fotball.

DET ER FEM privatpersoner som går inn i Start, ikke det Malta-baserte Gaming Innovation Group. Det er viktig. Pengene de tar med seg – 40 millioner kroner over ti år der ti av dem skal brukes til å slukke branner på avtaletidspunktet – er riktignok tjent på å tilby tjenester internasjonale spillselskaper, derfor støyen og skepsisen. Men jeg registrerer at Norsk Tipping ikke bruser nevneverdig med fjøra og at Lotteritilsynet også sitter helt stille i båten.

Det eneste Norsk Tipping kan appellere til er verdiene fotballen gjerne snakker om.

Lotteritilsynets jobb er utelukkende å sørge for at pengespillet i dette landet er ansvarlig og foregår i lovlige former.

40 MILLIONER KRONER høres mye ut og er det også. Men det løser ikke alle Starts problemer. Akutthjelpen på ti millioner vil riktignok gi nytt liv. Tre millioner kroner på hvert av de neste ti årene vil forsvinne i høltanna om de nye eierne ikke har planer for drift også. Og da tenker jeg ikke på kreative ideer fra Malta, løsninger som eventuelt vil få fotballpresidenten ned fra gjerdet med fordømmelser brølt gjennom enerettsmodellens og frivillighetens megafon.

Hvis så skjer, selv om ingenting tyder på det, vil Start En Drøm AS føye seg inn i rekken av mareritt på Sørlandet.