EN MANN MANGLET:  Alpinisten Iason  Abramashvili var flaggbærer for Georgia i natt. FOTO: AFP/ MICHAEL KAPPELER/SCANPIX.
EN MANN MANGLET: Alpinisten Iason Abramashvili var flaggbærer for Georgia i natt. FOTO: AFP/ MICHAEL KAPPELER/SCANPIX.Vis mer

60 000 reiste seg for sørgende Georgia-tropp

Hedret sin avdøde kamerat under åpningsseremonien i OL.

||| WHISTLER (Dagbladet): Én mann manglet da Georgias OL-tropp marsjerte inn på innendørsarenaen BC Place til nattas åpningsseremoni.

Akeren Nodar Kumaritashvili mistet livet etter at han fredag ble kastet av kjelka og inn i en stålsøyle i en hastighet av 144 km/t.

Georgia vurderte å trekke seg fra mesterskapet da dødsfallet var et faktum, men valgte til slutt å bli for å hedre sin døde kamerat.

Under åpningsseremonien sørget 60 000 tilskuere for å vise Georgia at de ikke står alene i sorgen.

ALVORSTYNGET: Ingen smil eller vinking å se da Georgia entret stadion. Foto:   Jasper Juinen/Getty Images/AFP
ALVORSTYNGET: Ingen smil eller vinking å se da Georgia entret stadion. Foto: Jasper Juinen/Getty Images/AFP Vis mer

Hele stadion, inkludert IOC-president Jaques Rogge, reiste seg og applauderte da den georgianske troppen, anført av flaggbærer og alpinkjører Jason Abramashvili, kom ut som nasjon nummer 30.

Der de andre deltakernasjonene vinket energisk til publikum og kamera, var Georgias tropp naturlig nok særdeles alvorstynget. Ingen smilte, ingen lo og ingen vinket.

Sammen med den røde jakka og buksa bar de svarte skjerf og svarte sørgebånd rundt høyrearmen. Flere i delegasjonen så ut til å kjempe for å holde tårene tilbake.

OL-president Rogge pleier vanligvis å dele ut manuset for talen sin til journalistene i forkant av åpningsseremonien. Det skjedde ikke i år, etter det plutselige dødsfallet.

PÅ HALV STANG: OL-byen sørger etter det første utøver-dødsfallet i Vinter-OLs\'s historie. Foto: AP Photo/Gero Breloer)
PÅ HALV STANG: OL-byen sørger etter det første utøver-dødsfallet i Vinter-OLs\'s historie. Foto: AP Photo/Gero Breloer) Vis mer

- Det er med stor sorg vi har mottatt nyheten om det tragiske tapet av Nodar Kumaritashvili, som døde i dag tidlig. Vi sender våre dypeste kondolanser til familie, venner, landsmenn og Georgias OL-tropp, sa IOC-presidenten.

Mot slutten av seremonien ble den avdøde 21-åringen hedret med ett minutts stillhet.