«60 000 skotter brølte så det spraket i høyttalerne i stua»

Fjorårets møte mellom Celtic og Barcelona ble en klassiker.

(Dagbladet): I kveld er Barcelona tilbake på Celtic Park, der de gikk på et sensasjonelt 2-1-tap i fjor høst.

Jeg er ikke en sportsjournalist av typen som går rundt og husker alt jeg har sett eller hørt av stor idrett. Men jeg glemmer ikke frysningene på ryggen da jeg så Celtic - Barcelona 7. november 2012 - mitt største tv-øyeblikk i fjor.

Det var en sånn kveld som minner deg på hvorfor du elsker fotball. En kamp der underdogen slo verdens antatt beste lag på en kveld der alt klaffet. Der en 18-åring ga Celtic ledelsen 2-0 mot Barcelona etter pasning fra sin egen keeper.

- Han gjorde det! Dette er sånt legender lages av! I en alder av bare 18 år, tar Tony Watt sin plass i Celtic-folkloren! hoiet Sky-kommentator Ian Crooker.

Celtic-keeper Fraser Forster sparket ballen så langt opp på banen han kunne. Xavis halvfjollete forsøk på å stoppe ballen med hælen mislyktes, Javier Mascherano var på halvdistanse, og Tony Watt stormet alene mot Victor Valdés og trillet ballen forbi Barcelona-keeperen.

60 000 skotter brølte så det spraket i høyttalerne i stua mi hjemme i Oslo. Selv jeg, som har holdt med Barcelona siden lenge før Lionel Messi fikk prøve seg på a-laget, lot meg rive med av den skotske begeistringen på Celtic Park.

Det var nesten som å være der. Man skulle selvsagt ønske man var der på ordentlig.

- Europas beste publikum Viasat-kommentator Roar Stokke var det. Og han er på jobb der igjen i kveld. På telefon fra Glasgow sier han det er lite innen fotballen som kan måle seg med Celtic Park.

- Jeg tror Xavi skal få snakke for meg når han sier at det er Europas beste fotballpublikum. Og de elsker disse kampene i flomlys og med Champions League-hymnen. De holder et lydnivå konstant i 90 minutter som skiller seg fra alt annet. Jeg har vært på Anfield da Liverpool var på høyden i Champions League, det er vel den eneste stadion som nærmer seg, sier Stokke.

Han trekker også fram hjemmekamper med Galatasaray og Napoli som fantastiske opplevelser, men Celtic-publikummet er noe for seg selv.

- Det er så vennligsinnet, og hele stadion synger. Energien er utømmelig. Du kommer aldri nærmere klisjeen om den 12. mann på laget. Du merker hvor viktig fotballen er for arbeiderklassebyen Glasgow og supporterne. Her har de tatt vare på fotballens opprinnelse. Identiteten er kjempesterk. Celtic-supporterne kommer ikke for å bli underholdt, men for selv å underholde og å hjelpe laget sitt, sier Stokke.

Laget på sin side, gjorde ikke så mye for å underholde nøytrale tilskuere i fjor. Men når man scorer 1-0 på dødball og kontrer inn 2-0 mot Barcelona, er det egentlig ikke så avgjørende med småpasninger og presshøyde. Da er det greit å gjøre det Stokke kaller å «parkere to busser på egen 16-meter».

Wow! Wow! Wow! Mens supporterne til Barcelona og andre europeiske storheter er kravstore og forventer store ting, kom bragden 7. november i fjor som en lottogevinst på Celtic-fansen, dagen etter at klubben fylte 125 år.

Messis redusering skapte imidlertid nerve til siste sekund. Da kampen gikk inn i overtid, og de fortsatt ledet, gjorde Celtic-fansen hva de kunne for å få utbetalt gevinsten. For hvert sekund der dommeren ikke blåste av kampen, økte pipekonserten på tribunene.

Så blåste han, og nevnte Sky-kommentator Crocker hadde brukt opp adjektivene.

- Der blåser han! Og hvordan begynner du å beskrive dette? Hva med: Wow! Wow! Wow! ropte han.

På tribunen trakk veteranrockeren og Celtic-supporteren Rod Stewart opp en serviett eller et lommetørkle fra lomma og tørket tårene som trillet nedover kinnene.

- Silly old sod, sa Stewart om seg selv da han i ettertid ble vist bildene da han gjestet talkshowet til Graham Norton på BBC.

I kveld ligger alt til rette for en ny, historisk fotballkveld på Celtic Park.

- Er du glad i mye lyd, er det bare å rydde plass i tv-stua og skru opp volumet, sier Roar Stokke.

Han vil nok fort bli høylydt selv, den trønderske Champions League-røsten.

PS: Foran kampen i fjor anbefalte Dagbladets oddsekspert Lars Dybwad å satse på Celtic-seier til 8,50 i odds. I kveld foreslår han å spille på uavgjort til 4,35 ganger pengene.

- EUROPAS BESTE: Celtic-supporterne synger «You'll Never Walk Alone» foran fjorårets møte med Barcelona. Foto: Russell Cheyne, Reuters / NTB Scanpix
- EUROPAS BESTE: Celtic-supporterne synger «You'll Never Walk Alone» foran fjorårets møte med Barcelona. Foto: Russell Cheyne, Reuters / NTB Scanpix Vis mer