62 prosent vil ikke ha tidligere dopingdømte i OL

- Folk må få ha sine meninger, sier Tysses treningspartner.

OL-KLAR: Totusen osinger møtte opp for å støtte Erik Tysse på veien mot OL-kravet. En meningsmåling viser at 62 prosent ikke vil ha tidligere dopingdømte i OL. 
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
OL-KLAR: Totusen osinger møtte opp for å støtte Erik Tysse på veien mot OL-kravet. En meningsmåling viser at 62 prosent ikke vil ha tidligere dopingdømte i OL. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): En fersk meningsmåling viser at 62 prosent av befolkningen mener det er galt å sende tidligere dopingdømte utøvere til OL.

Søndag kvalifiserte den dopingdømte kappgjenger Erik Tysse (31) seg for den norske OL-troppen. Tysse klarte OL-kravet på et spesialstevne hjemme på Os.

Stevnet var sjenket kappgjengeren av hans egen klubb Norna-Salhus dagen etter at han hadde sonet ferdig en to år lang dopingdom.

Debattert
Debatten har rast siden idrettsforbundet åpnet for å ta med den dopingdømte kappgjengeren. Da Norges Idrettsforbund mandag hadde sitt siste uttak til OL-troppen, var Tysse en av utøverne.

Nå viser en ny meningsmåling, gjort av Ipos MMI for Dagbladet, at 62 prosent av befolkningen mener det er galt av idrettsforbundet å sende tidligere dopingdømte idrettutøvere til OL. Bare 27 prosent av utvalget er for å gi tidligere dopingdømte utøvere en ny OL-sjanse.

Bryr seg ikke
Tysses svoger og treningpartner, Stephan Plätzer, ønsker ikke å bruke energi på meningsmålingen.

- Folk må få ha sine meninger. Erik har forholdt seg til reglene, og det er det som er avgjørende for oss, sier Plätzer, som er ansatt i Olympiatoppen som konsulent.

Det at en som er tilknyttet Olympiatoppen har bruk fritiden sin til å trene med en dopingdømt under soningstiden, har vært gjenstand for mye kritikk. Heller ikke det bryr Plätzer seg om.

- Erik har kvalifisert seg på samme måte som de andre. Vi er ferdig med saken og ser framover.

Avvik på vestlandet
Meningsmålingen viser relativt lik prosentandel mellom de forskjellige landsdelene. Men på Vestlandet, hvor Tysse kommer fra, er det 37 prosent som mener at det er riktig å sende tidligere dopingdømte til OL. Det et signifikant avvik fra de andre landsdelene. Det synes ikke Plätzer er så rart.

- Det var 2000 mennesker som møtte opp på stevnet op Os. Om de hadde blitt spurt ville man fått et annet utfall, sier Plätzer og legger til:

-Vi har hatt en enorm støtte, og det er det vi forholder oss til.